Vaginal sex, analsex, oralsex og risiko for kreft som skyldes HPV

Spørsmål

Hei, Jeg er en dame som har litt helseangst. Jeg bekymrer meg stadig for kreft, spesielt kreft i underlivet og i halsen. Dette fordi jeg har vært seksuell aktiv siden jeg var 16 år gammel og har ikke hatt så mange faste partnere. Særlig i begynnelsen av 20-årene var jeg veldig uansvarlig og hadde sex med menn både med og uten kondom, både vaginalt, analt og oralt. Jeg tok HPV-vaksinen for 1 år siden, men alikevel er jeg bekymret. Jeg tar også celleprøve hvert tredje år, som er anbefalt. Jeg lurer på om det er mulighet for å sjekke seg for kreft i halsen og andre steder av kroppen , selv om man ikke har noen symptomer på det? Hvordan gjøres dette eventuelt? Er det nødvendig å ta celleprøve av livmorhalsen oftere enn hvert tredje år? Med vennlig hilsen bekymret dame.

Kvinne 28
Svar

Hei. Humant papillomavirus (HPV) er et vanlig virus som en sjelden gang kan føre til kreft i livmorhalsen, vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg. Omtrent 70-80 % av alle kvinner og menn smittes av dette viruset i løpet av livet, men hos 90 % går infeksjonen over av seg selv i løpet av to år uten noen symptomer. Livstidsrisiko for kreft som skyldes HPV er 1-2 %. Det vil si at de aller fleste som blir smittet av viruset aldri utvikler kreft. Det er likevel bra at du har tatt HPV-vaksine. Denne vaksinen reduserer risiko for HPV-smitte, og dermed risiko for celleforandringer og kreft. Samtidig har ikke HPV-vaksinen effekt på en pågående HPV-infeksjon, og alle kvinner med celleforandringer og positiv HPV-test må følges opp til celleprøven er normal og HPV-test negativ uavhengig av om de har tatt HPV-vaksine eller ikke.

Smitterisiko for HPV er rundt 10 % for hver ny partner. Det er vanlig å ha 7-8 partnere i løpet av livet, og det er årsaken til at 70-80 % av oss blir smittet. Siden det ikke er mulig å bli smittet mer enn 100 %, så har ikke antall partnere ut over dette veldig mye å si. Det viktigste er at immunforsvaret ditt klarer å kvitte seg med HPV-infeksjonen. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende infeksjon med samme HPV-type over flere år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft, og noen kvinner har celleforandringer i 20-30 år før kreft blir påvist. Ved å ta celleprøve hvert tredje år, vil legene ha tre til fem muligheter til å oppdage forstadier i løpet av 10-15 år. Slike forstadier kan behandles (fjernes) ved hjelp av konisering der området med celleforandringer ytterst på livmortappen opereres bort.

Du skriver at du debuterte seksuelt da du var 16 år. Det vil si at du har vært seksuelt aktiv i 12 år. Det er derfor bra at du tar celleprøve hvert tredje år siden risiko for unormal celleprøve øker dersom du har hatt en pågående HPV-infeksjon i 12 år. Hvis alle celleprøver er normale, har du trolig klart å kvitte deg med HPV-infeksjonen. Det er mulig å ta celleprøve oftere enn hvert tredje år, men den ekstra kreftforebyggende effekten av å ta celleprøver oftere enn hvert tredje år er liten. Å bruke HPV-test i tillegg til celleprøve kan fange opp flere kvinner med celleforandringer, men det er ikke anbefalt å ta HPV-test hos kvinner under 30 år nettopp fordi det er så mange unge kvinner som vil ha positiv test samtidig som risiko for kreft er lav med mindre HPV-infeksjonen har vedvart i mange år.

Generelt medfører helseundersøkelser av antatt friske personer lite gevinst. Tannleger er opplært til å kikke bak i svelget når du likevel gaper opp i forbindelse med sjekk av tennene. Det er mulig å be om undersøkelse hos en øre/nese/hals lege, men så lenge du ikke har en kul (tumor) eller et sår som ikke vil gro bak i svelget, eller du ikke har lymfeknuter på halsen som har vært forstørret i flere uker, vil ikke øre/nese/hals legen kunne finne noe galt. Kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV forekommer hyppigst hos menn over 60 år. Generelt er det 0,3 % av alle menn og 0,1 % av alle kvinner som får HPV-relatert kreft i munnhule og svelg før fylte 75 år. Risiko for at du har kreft nå er svært lav. Det vil derfor være unødvendig for deg å be om noen undersøkelse av halsen.

I USA er det anbefalt at menn som har sex med menn (MSM) går til undersøkelse av endetarmen (anoskopi) hvert år. Spesielt HIV-positive MSM er spesielt utsatte for analkreft. Hvis HPV-test er negativ (uten påvist HPV) i celleprøve fra livmorhalsen, er risiko for at du har HPV i anus ganske liten, og risiko for analkreft vil dermed også være lav.