Ung kvinne med høygradig celleprøve som har tatt biopsi hos gynekolog. Er det for tidlig å ta HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei. Har et spørsmål fra ei som er mye yngre enn meg selv. Hun har fått påvist alvorlige celleforandringer på cytologi og vært videre til kolposcopi med biopsi. Hun jobber selv i helsevesenet og har tilgang på HPV vaksiner. Hun fikk en kollega til å sette første dose på seg nå, siden hun har lest at voksne kvinner kan ha effekt i forhold til evt. ny smitte. Hun er ennå kanskje ikke ferdig med alle undersøkelser, og skal ta HPV-test senere sa gynekologen. Kan det å ha satt igang vaksinering forstyrre videre undersøker/prøvesvar?Var det dumt av henne å starte? (Vet man må ha 3 doser). For nå leste hun om at vaksinering anbefales ETTER en evt. konisering/behandling. Hadde hun det for travelt?

Kvinne 31
Svar

Hei. Generelt virker HPV-vaksinen forebyggende på senere HPV-infeksjoner og har derfor best effekt dersom den blir tatt før HPV-smitte. HPV-vaksinen kan ikke brukes til kurere en pågående HPV-infeksjon eller få etablerte celleforandringer til å forsvinne. Samtidig viser flere studier at kvinner som har tatt HPV-vaksine har lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering. I noen av disse studiene ble HPV-vaksinen gitt før konisering, og i noen studier ble HPV-vaksinen gitt etter konisering. Begge deler hadde god effekt. Med unntak av graviditet er det ingen grunn til å utsette HPV-vaksinering. Dersom HPV-vaksinen blir gitt minst to uker før konisering, vil sårflaten ved konisering inneholde rikelig med antistofffer mot HPV. Dette kan gjøre at kvinnen lettere blir kvitt HPV etter konisering. Uten vaksine vil 70 % ha negativ HPV-test ved første kontroll 6 måneder etter konisering og 90 % vil ha negativ HPV-test ved andre kontroll 12 måneder etter konisering. Generelt er det 1 av 10 av kvinner som blir behandlet med konisering som får tilbakefall av celleforandringer og må koniseres en gang til. HPV-vaksinen kan redusere risiko for tilbakefall etter konisering med 50-80 %.

Når det gjelder HPV-test vil ikke HPV-vaksinen påvirke resultatet av denne. Men siden HPV-vaksinen reduserer risiko for resmitte av HPV fra partner, er det mulig at kvinner som har tatt HPV-vaksine raskere vil få negativ HPV-test enn en kvinne som stadig vekk smittes av HPV.

1. Kan det å ha satt igang vaksinering forstyrre videre undersøker/prøvesvar?

Nei. HPV-testen undersøker for tilstedeværelse av DNA fra virus. HPV-vaksinen inneholder viruslignende partikler (VLP) som er tomme skall som kroppen oppfatter som ekte virus og lager antistoffer mot VLP som senere kan nøytralisere ekte virus. HPV-vaksinen inneholder ikke DNA fra HPV og vil ikke påvirke resultatet av HPV-testen. Samtidig vil en kvinne som smittes av HPV gjentatte ganger ha positiv HPV-test over tid, mens en kvinne som har tatt HPV-vaksinen i mindre grad blir smittet av HPV slik at HPV-test raskere blir negativ.

2. Var det dumt av henne å starte? (Vet man må ha 3 doser).

Nei. HPV-vaksinen virker forebyggende på senere smitte, og jo tidligere man tar vaksinen, desto mer smitte blir forebygget. HPV-vaksinen gir god antistoffrespons allerede to uker etter første vaksinedose. Hensikten med tre doser er å sikre langvarig immunitet (trolig livsvarig).

3. For nå leste hun om at vaksinering anbefales ETTER en evt. konisering/behandling.

I den første studien som ble publisert om HPV-vaksine ved konisering ble vaksinen satt etter konisering. Andre studier har sett på kvinner som fikk HPV-vaksine før konisering, og effekten av vaksinen er trolig enda bedre dersom den blir tatt før konisering.

4. Hadde hun det for travelt? 

Nei. Jo tidligere hun tar HPV-vaksinen, desto bedre er det. Helst burde hun tatt vaksinen da hun var 12 år. Samtidig viser studier med kvinner opp til 45 år god effekt av HPV-vaksinen.