image: Smittet av kjønnsvorter selv om jeg har tatt HPV-vaksine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smittet av kjønnsvorter selv om jeg har tatt HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei! Jeg er 21 år (født i 1999). Nylig hadde jeg sex med en gutt uten kondom. Senere fortalte han meg at han det siste året har hatt kjønnsvorter. Ifølge han hadde han ikke utbrudd når vi hadde sex.

Jeg er vaksinert med HPV-vaksine som beskytter mot nr. 16 og 18 om jeg husker riktig. Sånn jeg har forstått det så er nr. 16 og 18 de mest aggressive formene av HPV.

Til tross for at jeg har tatt vaksinen er jeg fortsatt helt fra meg. Jeg går i behandling mot hypokondri og evt smitte av HPV gjør meg engstelig.

Hadde gjerne satt litt pris på råd. Er det slik at jeg fortsatt kan få de aggressive formene for HPV selv om jeg er vaksinert?

Har jeg mulighet for å teste hva slags HPV-virus jeg evt har? Jeg leste et sted at kjønnsvorter ofte er en godartet form av HPV, stemmer dette?

Kvinne 21
Svar

Hei! HPV-vaksinen Gardasil som ble gitt til jenter i 7. klasse fra 2009-2017 beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i tillegg til HPV type 6 og 11 som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter. Det vil si at kvinner født 1997-2006 er beskyttet både mot de to mest aggressive HPV-typene som er årsak til livmorhalskreft og de to vanligste HPV-typene som gir kjønnsvorter.

Fra 2018 har gutter og jenter i 7. klasse fått HPV-vaksinen Cervarix som beskytter mot HPV type 16 og 18, men ikke kjønnsvorter. Det vil si at de som er født 2007 og senere kan bli smittet av HPV type 6 og 11 som gir kjønnsvorter. Det samme gjelder kvinner født 1991-1996 som fikk tilbud om opphentingsvaksinasjon i perioden november 2016 til juni 2019. Det er flere studier som viser at Gardasil og Cervarix beskytter delvis mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom kryssbeskyttelse slik at de kan forebygge mer enn 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Fra 2015 kom det en ny HPV-vaksine, Gardasil 9, som beskytter mot ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58). Denne vaksinen beskytter mot 90 prosent av alle tilfeller av kjønnvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

1. Nylig hadde jeg sex med en gutt uten kondom. Senere fortalte han meg at han det siste året har hatt kjønnsvorter. I følge han hadde han ikke utbrudd når vi hadde sex.

HPV-typer som gir kjønnsvorter (type 6 og 11) kan være tilstede selv om han ikke har synlige kjønnsvorter. Samtidig vil de fleste HPV-infeksjoner gå over av seg selv. Hvis det er flere måneder siden han har hatt kjønnsvorter, er det mulig at HPV er borte nå. Siden du har fått en HPV-vaksine som dekker kjønnsvorter, er det lav risiko for at du er smittet.

2. Jeg er vaksinert med HPV-vaksine som beskytter mot nr. 16 og 18 om jeg husker riktig.

HPV-vaksinen Cervarix som ble gitt fra 2017 til jenter født 1991-1996 og fra 2018 til gutter og jenter født 2007 og senere beskytter mot HPV type 16 og 18, men ikke kjønnsvorter. HPV-vaksinen Gardasil som ble gitt til jenter i 7. klasse fra 2009-2017 dekker HPV type 6, 11, 16 og 18. Det vil si at du har lav risiko for smitte av HPV-typer som gir kjønnsvorter.

3. Sånn jeg har forstått det så er nr. 16 og 18 de mest aggressive formene av HPV. Til tross for at jeg har tatt vaksinen er jeg fortsatt helt fra meg.

HPV-typer som gir kjønnsvorter regnes som lavrisiko HPV-typer som vanligvis ikke gir høygradige celleforandringer eller kreft. HPV-vaksinen Gardasil beskytter også mot HPV type 6 og 11 som er årsak til 9 av 10 tilfeller av kjønnsvorter. Uten HPV-vaksine vil 1 av 10 gutter og jenter få synlige kjønnsvorter før fylte 45 år. Blant de som har tatt HPV-vaksine som dekker HPV type 6 og 11, er det bare 1 av 100 som vil få synlige kjønnsvorter.

4. Jeg går i behandling mot hypokondri og evt smitte av HPV gjør meg engstelig.

Helseangst, hypokonderi og smitte av HPV er en dårlig kombinasjon, men du må holde fast i tanken på at du har fått en HPV-vaksine som beskytter deg mot kjønnsvorter og de to mest aggressive HPV-typene som er årsak til livmorhalskreft.

5. Hadde gjerne satt litt pris på råd. Er det slik at jeg fortsatt kan få de aggressive formene for HPV selvom jeg er vaksinert?

Det er svært sjelden at kvinner som har tatt HPV-vaksine blir smittet av HPV type 16 eller 18. Hvis de blir smittet, er det enda sjeldnere at de utvikler høygradige forstadier (det har nesten aldri skjedd), og enda sjeldnere kreft som skyldes disse typene.

6. Har jeg mulighet for å teste hva slags HPV-virus jeg evt har?

Livmorhalsprogrammet anbefaler kvinner i alderen 25-69 år screening med livmorhalsprøve hvert tredje år. I deler av landet er celleprøve blitt erstattet av HPV-test for kvinner 34-69 år. Det er ikke anbefalt å ta celleprøve før fylte 25 år med mindre du har symptomer. Synlige kjønnsvorter regnes ikke som et symtom som skal utløse undersøkelse med celleprøve. HPV-testen som brukes i Livmorhalsprogrammet for kvinner 34-69 år dekker ikke HPV type 6 eller 11 siden disse to typene sjelden er årsak til høygradige celleforandringer eller kreft. Det er i teorien mulig å HPV-teste deg, men det er ikke anbefalt, og du vil ikke bli mindre redd om du får påvist positiv HPV-test. En positiv HPV-test for en kvinne under 25 år vil utløse unødvendig oppfølging og utredning for en HPV-infeksjon som i mange tilfeller ville forsvunnet av seg selv før du blir 25 år.

7. Jeg leste et sted at kjønnsvorter ofte er en godartet form av HPV, stemmer dette?

Kjønnsvorter skyldes i 9 av 10 tilfeller HPV type 6 eller 11. Dette er to lavrisiko HPV-typer som sjelden er årsak til høygradige celleforandringer eller kreft.

8. Hadde satt pris på litt råd.

Ikke vær redd for HPV-typer som gir kjønnsvorter. For det første er de ikke farlige. For det andre er du vaksinert, slik at risiko for smitte er svært lav. Hvis du ønsker bredere beskyttelse enn det du har av den gamle HPV-vaksinen, er det kommet en ny vaksine, Gardasil 9, som beskytter mot ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58). Du kan ta en dose Gardasil 9 selv om du har tatt tre doser av den gamle Gardasil-vaksinen. Fastlegen din kan skrive resept på vaksinen, og det er flere apotek som kan sette vaksinen.

Ved å bruke kondom reduserer du risiko for smitte av klamydia, herpes og andre HPV-typer enn de som dekkes av HPV-vaksinen.

Illustrasjonsbilde øverst: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB