Samboer har fått påvist HPV. Bør jeg ta vaksine?

Spørsmål

Hei
Min samboer (34) gikk til fastlegen da hun merket at utfloden ble annerledes for 6 -7 måneder tilbake. Hun fikk påvist celleforandringer og HPV virus. Hun har nettopp vaksinert seg. Vi har vært sammen i 8 år. Videre har jeg også merket dette på meg selv, ettersom jeg også da med størst sannsynlighet har blitt smittet. Noen dager etter å ha hatt sex har jeg en tendens til å utvikle sopp på penis. Jeg har vært hos lege og fikk påvist dette da hverken klamydia eller gonore test viste positivt. Det er vanskelig å bli kvitt denne soppen. Men den forsvinner med bruk av canesten og dactacort. Jeg må også være forsiktig med såpebruk på penis. Jeg lurer også på om jeg har fått kjønsvorte på penis. Vi er begge i god fysisk form og har ingen plager ellers.
Er det mulig at dette kan komme som et utbrudd etter 8 år? Eller bør jeg mistenke en tredje person involvert?
Er dette med sopp et ukjent fenomen eller er det mest sansynlig noe annet? Dette har aldri vært et problem for meg (oss)før.
Er det mulig at med dette utbruddet har jeg fått kjønnsvorte «med på kjøpet»?
Bør jeg også med umiddelbar virkning vaksinere meg,?
Jeg registrerer at det er få tilfeller av penis kreft. Finnes det symptomer man bør være obs på i forbindelse med dette, og kreft i hals/svelg?
Vi har barn, etter det jeg leser er dette svært smittsomt. Kan det i teorien smitte via håndkler på badet feks? Altså hvordan være påpasselig med hygiene osv?
I forbindelse med jobben skal jeg til legen for helse sjekk. Er det noen tester du anbefaler meg å ta? Evnt om legen kan skrive ut resept for vaskine?

Mvh
Bekymret

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

HPV-infeksjoner gir vanligvis ingen symptomer, men noen typer HPV kan gi kjønnsvorter. Den HPV-testen som brukes ved oppfølging av kvinner med celleforandringer tester ikke for de HPV-typene som gir kjønnsvorter. Det er vanligvis ingen sammenheng mellom HPV-infeksjon og utflod eller sopp.

1. Er det mulig at dette kan komme som et utbrudd etter 8 år?

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men noen kvinner og menn har HPV i flere år. Det er mulig å ha HPV i 8 år uten symptomer. En studie fra Belgia viser at gjennomsnittlig tid fra HPV-smitte til påvisning av grove celleforandringer (CIN3) er 9,4 år. Slike forstadier gir ikke symptomer, men kan oppdages ved hjelp av celleprøve.

Kjønnsvorter har vanligvis en inkubasjonstid på noen måneder og inntil to år. Det er sjelden å få utbrudd etter 8 år, men det finnes muligheter for reaktivering av en latent infeksjon mange år etter smitte.

2. Eller bør jeg mistenke en tredje person involvert?

Påvisning av HPV sier ingen ting om hvor lenge man har hatt HPV-infeksjonen. HPV-test brukes for å oppdage forstadier til livmorhalskreft, og er ingen «utroskapstest».

3. Er dette med sopp et ukjent fenomen eller er det mest sannsynlig noe annet?

Soppinfeksjoner er vanlige, spesielt hos kvinner, men har ingen ting med HPV å gjøre.

4. Er det mulig at med dette utbruddet har jeg fått kjønnsvorte «med på kjøpet»?

Det er vanligvis HPV type 6 og 11 som gir kjønnvorter, mens celleforandringer ofte er forårsaket av HPV type 16 og 18. Det er mulig å være smittet av flere HPV-typer på en gang.

5. Bør jeg også med umiddelbar virkning vaksinere meg?

Menn kan også får kreft som skyldes HPV. Dersom begge tar vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd. Noen HPV-vaksiner beskytter også mot kjønnsvorter.

6. Jeg registrerer at det er få tilfeller av penis kreft. Finnes det symptomer man bør være obs på i forbindelse med dette, og kreft i hals/svelg?

Peniskreft og kreft i hals/svelg som skyldes HPV forekommer sjelden før 50-60 års alder. Det viktigste tegnet på kreft er sår som ikke vil gro.

7. Vi har barn, etter det jeg leser er dette svært smittsomt. Kan det i teorien smitte via håndkler på badet feks?

HPV smitter ikke ved vanlig sosial omgang. Det er lav risiko for å smitte barn. HPV-infeksjoner hos barn går som regel over av seg selv i løpet av kort tid uten symptomer.

8. Altså hvordan være påpasselig med hygiene osv?

Risiko for HPV-smitte har lite med hygiene å gjøre.
9. I forbindelse med jobben skal jeg til legen for helse sjekk. Er det noen tester du anbefaler meg å ta?

Det gjøres ikke rutinemessig HPV-testing hos menn. Det er ingen grunn til å be om noen spesifikke undersøkelse.

10. Evnt om legen kan skrive ut resept for vaksine?

Ja. Legen kan skrive ut resept på HPV-vaksine. Det vil redusere risiko for overføring av HPV fra din partner til deg, og fra deg til din partner. Menn kan også få kreft som skyldes HPV.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-