image: Positiv HPV-test. Bør jeg ta HPV-vaksine nå?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Positiv HPV-test. Bør jeg ta HPV-vaksine nå?

Spørsmål

Hei. Jeg ble konisert for grove celleforandringer i 2017. Har hatt normale celleprøver og HPV negativ siden dette. Tok ny celleprøve i jan 2021 som viste normale celler, men positiv for flere høyrisiko hpv virus (ikke 16 og 18). Blir innkalt til ny celleprøve og hpv test om 6 måneder. Var negativ for HPV september 2019. Tok Cervarix vaksine etter operasjonen i 2017.

Vil denne vaksinen motvirke at jeg får nye celleforandringer? Bør jeg være bekymret med tanke på «sykehistorien» min og positiv HPV test? Har et stort ønske om å få barn om 1-2 år, men går nå og bekymrer meg for livmorhalskreft.

Kan jeg ta Gardasil 9 som dekker flere hpv typer? Bør samboeren min også vaksineres for å forebygge resmitte med hpv? Han er selv positiv til dette.

Kvinne 27
Svar

Hei. Hensikten med Livmorhalsprogrammet er å oppdage forstadier som kan behandles før utvikling av livmorhalskreft. Behandling med konisering for grove celleforandringer (CIN3) vil redusere risiko for utvikling av livmorhalskreft med 90 prosent. Hvert år der det 7.000 kvinner som gjennomgår slik behandling med konisering. Det er hvert år rundt 350 kvinner som utvikler livmorhalskreft, og nesten ingen av disse har fått behandling med konisering. Halvparten har ikke fulgt Livmorhalsprogrammet som anbefalt.

Rundt 1 av 10 kvinner som blir behandlet med konisering får senere tilbakefall av celleforandringer slik at de må behandles med konisering en gang til. Det er derfor du blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Kvinner med normal celleprøve og negativ HPV-test ved oppfølging etter konisering har lav risiko for tilbakefall av celleforandringer. Flere studier viser at kvinner som har tatt HPV-vaksine har 50-80 prosent lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering enn de som ikke har tatt vaksine.

1. Har hatt normale celleprøver og HPV neg siden dette.

Dette er et veldig godt tegn. Kvinner som har normal celleprøve og negativ HPV-test (Cyt-/HPV-) både ved første kontroll 6 måneder etter konisering og ved andre kontroll 12 måneder etter konisering (2 x Cyt-/HPV-) har så lav risiko for tilbakefall av celleforandringer at de kan vente i tre år til neste prøve.

2. Tok ny celleprøve i jan 2021 som viste normale celler, men positiv for flere høyrisiko hpv virus (ikke 16 og 18).

Kvinner med normal celleprøve har lav risiko for høygradige celleforandringer (CIN2+) når det ikke foreligger HPV type 16 eller 18. Kvinner som har hatt en eller flere negative HPV-tester siste fem år før en positiv HPV-test har også lav risiko for høygradige celleforandringer.

3. Blir innkalt til ny celleprøve og hpv test om 6 mnd. Var neg for HPV september 2019.

For kvinner i aldersgruppen 34-69 år som møter til HPV-test i primærscreening som har positiv HPV-test for andre typer (ikke 16 eller 18) med samtidig normal celleprøve, er anbefalingen å vente i 24 måneder (2 år) til neste prøve. Siden du har hatt celleforandringer tidligere, og har blitt behandlet med konisering, ville jeg anbefalt ny kontroll om 12 måneder (1 år). De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Av kvinner med positiv HPV-test vil 30 prosent ha negativ HPV-test etter 6 måneder og 50 prosent ha negativ HPV-test etter 12 måneder. Kvinner med gjentatt positiv HPV-test anbefales utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Ved å bare vente i 6 måneder til neste kontroll er risiko for ny positiv HPV-test 70 prosent. Hvis du venter i 12 måneder til neste kontroll er risiko for ny positiv HPV-test 50 prosent.

4. Tok Cervarix vaksine etter operasjonen i 2017. Vil denne vaksinen motvirke at jeg får nye celleforandringer?

HPV-vaksinen Cervarix dekker HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. I tillegg har den delvis effekt mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom kryssbeskyttelse. HPV-vaksinen Gardasil 9 dekker ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller alv kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Det er vanligvis tilstrekkelig å ta en dose med Gardasil 9 når du allerede har tatt tre doser med Cervarix. Flere studier viser at kvinner som har tatt HPV-vaksine har 50-80 prosent lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering enn de som ikke har tatt vaksine. Jo flere HPV-typer en vaksine dekker, desto flere tilfeller av celleforandringer og kreft kan forebygges.

5. Bør jeg være bekymret mtp «sykehistorien» min og positiv HPV test?

Nei. Det er veldig bra at du har hatt flere normale celleprøver og flere negative HPV-tester ved de første kontrollene etter behandling med konisering. Risiko for tilbakefall av celleforandringer er størst dersom vedvarende positiv HPV-test for samme HPV-type både før og etter konisering, og spesielt ved HPV type 16. Persistens av andre HPV-typer medfører mindre risiko for tilbakefall, og ved flere negative HPV-tester etter konisering er risiko for tilbakefall veldig lav.

6. Har et stort ønske om å få barn om 1-2 år, men går nå og bekymrer meg for livmorhalskreft.

Dine celleforandringer (CIN3) ble behandlet med konisering i 2017. CIN3 er borte. Uten CIN3 kan du heller ikke få livmorhalskreft. Normal celleprøve og negativ HPV-test etter konisering gir lav risiko for tilbakefall av celleforandringer. HPV-vaksine gjør at risiko er enda lavere. Om du skulle få påvist CIN3 en gang til, og ble gravid før du fikk ny behandling med konisering, vil de fleste gynekologer vente til etter fødsel før eventuell behandling med konisering. Av kvinner med ubehandlet CIN3 gjennom hele svangerskapet er det bare 3 av 1.000 som utvikler livmorhalskreft, og i de fleste tilfeller det ikke noe problem å behandlet dette etter fødsel.

7. Kan jeg ta Gardasil 9 som dekker flere hpv typer?

Ja. HPV-vaksinen Gardasil 9 dekker HPV-type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. Vaksinen vil beskytte deg mot nysmitte og resmitte fra partner, men du må følges opp så lenge du har positiv HPV-test uavhengig av om du tar HPV-vaksinen eller ikke.

8. Bør samboeren min også vaksineres for å forebygge resmitte med hpv?

Ja. Det viktigste er at du tar vaksinen selv, men dersom også samboeren din tar vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd. For menn er det først og fremst HPV type 16 som er årsak til kreft i penis, anus, munnhule og svelg. For voksne er det anbefalt tre doser med HPV-vaksine, men en dose er bedre enn ingen, og to doser er bedre enn en. Dersom han velger å bare ta to doser, bør det går minst 6 måneder mellom hver dose.

Illustrasjonsbilde: Beate Panosch / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-