Min kone (50) har fått påvist HPV type 16 og har blitt behandlet med konisering. Hvordan kan jeg unngå å smitte henne med HPV en gang til?

Spørsmål

Hei, min kone er 50 år og har påvist HPV type 16, og hun har akkurat vært inne for konisering. Jeg vet at sannsynligheten er stor for at jeg også har fått HPV da denne er svært smittsom og vi har hatt sex. Mitt spørmål er. Kan jeg nå smitte min kone slik at hun får tilbake samme HPV når vi har sex, da jeg ikke får gjort noe med min HPV? I så fall, hva må vi gjøre for og komme ut av denne situasjonen?

Mann 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. I et parforhold vil dere typisk smitte hverandre med HPV nesten hver gang dere har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av 6-24 måneder. Hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i flere år. Jo flere år med persisterende HPV-infeksjon, desto større er risiko for utvikling av høygradige celleforandringer og kreft. En studie fra Belgia viser at det gjennomsnittlig tar 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av CIN3. Behandling av celleforandringer med konisering er effektivt både når det gjelder å forebygge livmorhalskreft, og for å kvitte seg med HPV. Omtrent 70 % av kvinner som blir behandlet med konisering har negativ HPV-test etter 6 måneder og 90 % har negativ HPV-test etter 12 måneder. Omtrent 10 % av kvinner som får behandling med konisering får senere tilbakefall av celleforandringer. Det er derfor kvinner som er konisert blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test etter 6 måneder og 12 måneder. Ved tilbakefall av celleforandringer kan det være nødvendig å utføre konisering en gang til, eller fjerne hele livmoren. Risiko for tilbakefall av celleforandringer er størst dersom vedvarende infeksjon med samme HPV-type før og etter behandling, og spesielt ved HPV type 16.

Det kan virke litt ulogisk å sende kvinner som er behandlet med konisering tilbake til den mannen som smittet henne i utgangspunktet slik at hun kan bli smittet en gang til. Samtidig går det bra med de fleste. Omtrent 90 % er kvitt sin HPV ved kontroll 12 måneder etter konisering, selv om de har hatt sex med sin partner både før og etter konisering. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, og det gjelder også hos mannen. Smitterisiko ved HPV er størst ved lavgradige celleforandringer (CIN1) og minst ved høygradige forandringer (CIN3) og kreft. Det vil si at mannen ikke nødvendigvis vil ha HPV selv om kona har CIN3 fordi han kan ha kvittet seg med HPV-infeksjonen for flere år siden, og ikke blitt smittet på nytt til tross for at de har hatt sex regelmessig.

Etter konisering er det anbefalt å unngå sex i 2-3 uker eller så lenge hun blør. I teorien kan det være lurt å unngå sex i to år etter konisering siden de fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av to år. Bruk av kondom kan også redusere risiko for resmitte. En studie fra Stavanger viser at kvinner med celleforandringer oftere ble kvitt disse ved bruk av kondom. Mekanismen er trolig redusert smittepress av HPV fra partner, og lavere risiko for resmitte mellom partnere. Flere studier viser at HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering. Det er viktigst at kvinnen tar HPV-vaksine, men hvis begge tar HPV-vaksine, vil smittekjeden kunne brytes i begge ledd. HPV-vaksinen har rimelig god effekt allerede to uker etter første vaksinedose. Det er anbefalt tre doser, og hensikten med tre doser er å sikre langvarig immunitet.

1. Jeg vet at sannsynligheten er stor for at jeg også har fått HPV da denne er svært smittsom og vi har hatt sex.

I et parforhold vil dere typisk smitte hverandre med HPV nesten hver gang dere har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Det skjer vanligvis i løpet av 6-24 måneder. Samtidig er virusproduksjon og smitterisiko lavere hos en kvinne med CIN3 enn en kvinne med lette celleforandringer (CIN1). Det tar gjennomsnittlig 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av CIN3. Det vil si at du ikke nødvendigvis har HPV nå selv om det kanskje var du som smittet henne i utgangspunktet fordi du kan ha kvittet deg med HPV for flere år siden, og kanskje ikke blitt smittet på nytt.

2. Kan jeg nå smitte min kone slik at hun får tilbake samme HPV når vi har sex, da jeg ikke får gjort noe med min HPV?

Ja. Hvis du har HPV, kan du smitte henne på nytt, men i de fleste tilfellene vil HPV forsvinne av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Etter konisering vil 70 % ha negativ HPV-test etter 6 måneder og 90 % vil ha negativ HPV-test etter 12 måneder. Dette gjelder også når kvinnen har hatt sex etter konisering med mannen som kanskje smittet henne i utgangspunktet.

3. I så fall, hva må vi gjøre for og komme ut av denne situasjonen? 

Siden de fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, vil smittefaren være liten dersom dere unngår sex i to år. Bruk av kondom vil også redusere smitterisiko. HPV-vaksine har god effekt allerede to uker etter første vaksinedose. Flere studier viser at risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering er lavere for kvinner som tar HPV-vaksine. Dersom dere begge tar HPV-vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd. Hos menn er HPV type 16 årsak til kreft i penis, anus, munnhule og svelg. Du bør derfor ta HPV-vaksine også for din egen del.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-