Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne med usikre celleforandringer og positiv HPV-test som venter på biopsisvaret

Spørsmål

Hei! Fikk påvist celleforandring av usikker betydning like før jul i fjor. Fikk henvisning til gyn. Poliklinikk 4 uker senere, tok vevsprøve flere plasser. Hadde synlige forandringer på livmorhalsen når hun penslet med eddik. Tok HPV-test i mellomtiden å fikk svar for to dager siden, den var positiv. Har en pågående infeksjon. Fikk vite at det er HPV type 36? Nå lurer jeg på hvilken type det er, om det er en "farlig" type? Venter på svar på biopsien. Tungt å gå å lure i ukesvis. Har vært plaget med mye blødning, nesten ukentlig helt siden Februar i fjor. Tenker så klart det verste. Mvh J

Kvinne 27
Svar

Kvinner med celleforandringer av usikker betydning (ASC-US) og positiv HPV-test anbefales ny celleprøve og HPV-test etter 6-12 måneder. Ved gjentatt positiv HPV-test anbefales utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Det er svaret på biopsien som avgjør om du skal følges opp med ny celleprøve og HPV-test om 6-12 måneder (når biopsi er normal eller CIN1), eller om du skal få behandling med konisering (når biopsi viser CIN2 eller CIN3). Siden det er svaret på biopsien og ikke hvilken HPV-type du har som bestemmer videre oppfølging, er det strengt tatt ikke nødvendig å få vite hvilken HPV type du har.

Du sier at du fikk vite at det er blitt påvist HPV type 36. Jeg tror legen har sagt feil. HPV type 36 er ikke årsak til celleforandringer og kreft i livmorhalsen. HPV type 36 er ikke en HPV-type som det undersøkes for ved vanlig HPV-testing i Norge. De fem viktigste HPV-typene er 16, 18, 31, 33 og 45. I en norsk studie var disse fem typene årsak til 88 % av livmorhalskreft. HPV type 16 og 18 alene er årsak til over 70 % av kreft. Den nye HPV-vaksinen dekker ni HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58). Den vanligste HPV-testen som brukes i Norge undersøker for 14 typer (HPV type  16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 og 68).

Hvis jeg skal gjette hva legen egentlig mente, kan det være snakk om HPV type 35. Den forårsaker sjelden livmorhalskreft i Norge, og er ikke med blant HPV-typene som dekkes av den nye HPV-vaksinen. En studie fra Bergen viser at HPV type 35 ofte gir CIN2, men sjelden CIN3 eller kreft. Hvis det i stedet er snakk om HPV type 56 eller 66 er også disse sjelden årsak til livmorhalskreft. Uansett hvilke av disse HPV-typene du har, regnes de som mindre "farlige", selv om de en sjelden gang kan være årsak til kreft. Hos kvinner under 35 år er det først og fremst HPV type 16 og 18 som er årsak til livmorhalskreft.

Når det gjelder blødninger, høres dette ut som hormonelle blødningsforstyrrelser fra selv livmorslimhinnen (endometriet) og ikke fra livmorhalsen (cervix). Polypp i livmorslimhinnen (corpuspolypp) kan også være årsak til blødninger. Mange kvinner får mindre blødninger ved bruk av hormonspiral. Noen slutter helt å blø. Du kan snakke med gynekologen din om dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-