Kvinne (52) med normal celleprøve og positiv HPV-test. Hva er risiko for livmorhalskreft?

Spørsmål

Menopause inntrådt 42 år dvs for 10 år siden Påvist HPV virus for 6 mnd siden Men måtte ta kolposkopi og biopsi og er redd for livmorhals kreft for stor er sjansen når man har HPV16 viruset ? Hva betyr normal morfologi?og livmor rappen har blitt veldig hard de siste årene?

Kvinne 52
Svar

HPV-infeksjoner er vanlige. Vi regner med at 70-80 % av alle kvinner (og menn) har hatt en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet, men de fleste kvitter seg med viruset i løpet av to år. Livstidsrisiko for livmorhalskreft er 1,0 % før fylte 75 år. Det vil si at omtrent 99 % av de som smittes med HPV aldri utvikler livmorhalskreft. Generelt er det 6-7 % av kvinner i alderen 34-69 år som har en pågående HPV-infeksjon og dermed positiv HPV-test.

Normal morfologi vil si at celleprøven er normal. Årsaken til at du anbefales undersøkelse hos gynekolog med kolposkopi og biopsi, er at du har hatt to positive HPV-tester med 6 måneders mellomrom.

Tall fra Kreftregisteret viser at det av 100 kvinner med normal celleprøve og HPV type 16 vil være 37 kvinner der vevsprøven (biopsi) viser grove celleforandringer (CIN3) som må behandles med konisering. Av 2624 kvinner med CIN3 i biopsi i 2016 var det 81 kvinner med livmorhalskreft i cervixkonus tilsvarende 3,1 %. Når risiko for CIN3 ved normal celleprøve og HPV type 16 er 37 %, og risiko for kreft ved CIN3 er 3,1 %, er total risiko for livmorhalskreft med normal celleprøve og HPV type 16 tilsvarende 1,1 % (0,37 x 0,031 = 0,011).

På utskriften fra laboratoriet står det "HPV type 16: negativ, HPV type 18: negativ, HPV andre typer: positiv". Det vil si at du IKKE har HPV type 16, og risiko for CIN3 (og kreft) vil derfor være lavere. Av 100 kvinner med normal celleprøve og "andre" HPV-typer enn 16/18 vil det være 11 kvinner med CIN3 som igjen gir en total risiko for livmorhalskreft på 0,34 % (0,11 x 0,031 = 0,034).

Det er vanskelig å si noe om betydningen av en hard livmortapp. Dersom legen din synes at den ser normal ut, er det sannsynligvis ikke noe galt med den. Du skriver at du har gått ned i vekt den siste tiden. Du har ikke oppgitt hvor mye du har gått ned, om det er ufrivillig vekttap, og om du har spist like mye som før. Jeg tror det beste er å avvente resultat av biopsien før du bekymrer deg mer. I de fleste tilfeller vil biopsien ikke vise celleforandringer som krever behandling, og du vil bli fulgt opp med ny celleprøve og HPV-test om 6-12 måneder.