Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (51) med blødning fra endetarm etter analsex. Kan det være kreft?

Spørsmål

Jeg har slitt en del med helseangst og er nå bekymret for analkreft. Jeg har hatt samme seksualpartner i 12 år. Vi har noen ganger hatt ubeskyttet analsex. Min partner er gift og hans kone fjernet for noen år siden livmoren grunnet forstadier til livmorhalskreft. Da har jeg óg blitt eksponert for HPV-viruset. Jeg tar årlig celleprøve fra livmorhals og har aldri hatt celleforandringer. Fikk hemoroider etter en hard barnefødsel i 2004. De plaget meg ikke før i 2012 da jeg begynte å jobbe som flyvertinne. Mye ståing og gåing i jobben samt påvirker fordøyelse og avføringsvaner. Oppdaget så friskt blod på toalettpair etter hard avføring. Fastlegen undersøkte meg i 2014 og bekreftet at det var hemoroider. Ble også undersøkt i 2014 med rektoskopi el koloskopi ( rør opp i endetarm og kunne se dette via skjerm ). Ble også her bekreftet at det var hemoroider og ikke svulster. Får en sjelden gang friskt blod på toalettpapir. Dette er etter lange flyturer med uregelmessige toalettvaner slik at avføring blir stor og hard. Ellers har jeg ingen plager med hemoroidene. Men er nå redd for analkreft. Bør jeg screene meg jevnlig for analkreft for å oppdage celleforandringer? Hjelper det å ta HPV-vaksine når jeg er blitt så gammel? Jeg røyker i blant i festlig lag. Jeg bedriver altså ikke analsex veldig ofte, men har prøvd det noen ganger. Men er altså blitt skikkelig skremt.

Kvinne 51
Kvinne 51

Kvinne 51
Svar

Kvinner anbefales celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år når de er i aldersgruppen 25-69 år. Kvinner med bare normale celleprøver har lav risiko for livmorhalskreft. Uten screening ville det trolig vært 600-1.000 tilfeller av livmorhalskreft i Norge hvert år. Nå er det rundt 300 tilfeller pr år tilsvarende en livstidsrisiko for livmorhalskreft på 1,0 % før fylte 75 år. Det vil si at 1 av 100 kvinner får livmorhalskreft i løpet av livet, til tross for gjennomsnittlig oppmøte til screening.

Det er færre kvinner som får analkreft enn som får livmorhalskreft. Analkreft er en forholdsvis sjelden krefttype og utgjør bare cirka 1 % av alle ondartede kreftsvulster i fordøyelseskanalen. I Norge er det ca. 80 nye tilfeller per år, i 2017 var det 53 kvinner og 35 menn med nyoppstått analkreft. Det vil si at kvinner har en livstidsrisiko for analkreft på 0,2 % før fylte 75 år. Det vil si at 1 av 500 kvinner får analkreft i løpet av livet. Når forekomsten er så lav, er det ikke hensiktsmessig å screene for analkreft.

Humant papillomavirus (HPV) er et vanlig virus. Smitterisiko er omtrent 10 % for hver ny partner, og med 7-8 partnere i løpet av livet, vil 70-80 % av alle kvinner og menn smittes av HPV i løpet av livet. Heldigvis går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv. Omtrent 90 % av alle som smittes kvitter seg med viruset i løpet av 6-24 måneder. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende infeksjon over flere år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av livmorhalskreft, og vanligvis minst 20-30 år til utvikling av analkreft. HPV-vaksinen reduserer risiko for HPV-smitte og dermed risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Vaksinen virker forebyggende. Det vil si at den kan hindre nysmitte og resmitte fra partner og nye partnere, men har ikke kurativ effekt på pågående HPV-infeksjoner eller etablerte celleforandringer. Studier med kvinner opp til 45 år viser at HPV-vaksinen har god forebyggende effekt på celleforandringer i livmorhalsen. Det er vist god immunrespons hos 55 år gamle kvinner. I Norge har det blitt gitt HPV-vaksine til en 72 år gammel kvinne med celleforandringer for å forebygge tilbakefall.

1. Jeg har slitt en del med helseangst og er nå bekymret for analkreft.

Det er 1 av 10 kvinner som får brystkreft i løpet av livet, men bare 1 av 500 kvinner får analkreft. Det er derfor større grunn til å bekymre seg for brystkreft enn for analkreft.

2. Jeg har hatt samme seksualpartner i 12 år.

Smitterisiko for HPV er 10 % for hver ny partner. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Med samme partner over tid, er det lav risiko for at dere fremdeles har HPV.

3. Vi har noen ganger hatt ubeskyttet analsex.

Mange kvinner har ubeskyttet analsex. Det er likevel langt færre som får analkreft enn kvinner (1 av 500) som får livmorhalskreft (1 av 100). Det er mulig å få analkreft selv om man aldri har hatt analsex.

4. Min partner er gift og hans kone fjernet for noen år siden livmoren grunnet forstadier til livmorhalskreft. Da har jeg óg blitt eksponert for HPV-viruset.

70-80 % av alle kvinner og menn eksponeres for HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Du har ikke større risiko for HPV enn andre.

5. Jeg tar årlig celleprøve fra livmorhals og har aldri hatt celleforandringer.

Kvinner med bare normale celleprøver har lav risiko for livmorhalskreft. Dersom du ikke har HPV i livmorhalsen, er det lav risiko for HPV i analkanalen.

6. Fikk hemoroider etter en hard barnefødsel i 2004. De plaget meg ikke før i 2012 da jeg begynte å jobbe som flyvertinne. Mye ståing og gåing i jobben samt påvirker fordøyelse og avføringsvaner. Oppdaget så friskt blod på toalettpapir etter hard avføring. Fastlegen undersøkte meg i 2014 og bekreftet at det var hemoroider.

Hemoroider er vanligste årsak til blod på toalettpapiret. Mange er plaget med hemoroider. Det er bare 1 av 500 kvinner som utvikler analkreft i løpet av livet.

7. Ble også undersøkt i 2014 med rektoskopi el koloskopi ( rør opp i endetarm og kunne se dette via skjerm ).

Ved anoskopi og rektoskopi kan det være mulig å se forstadier (celleforandringer) og analkreft. HIV-positive menn som har sex med menn (MSM) har høy risiko for analkreft i løpet av livet (1 av 10). I USA er det vanlig å anbefale årlig anoskopi hos HIV-positive MSM.

8. Ble også her bekreftet at det var hemoroider og ikke svulster. Får en sjelden gang friskt blod på toalettpapir. Dette er etter lange flyturer med uregelmessige toalettvaner slik at avføring blir stor og hard. Ellers har jeg ingen plager med hemoroidene. Men er nå redd for analkreft.

Rektalblødning bør utredes, selv om det er lav risiko for analkreft.

9. Bør jeg screene meg jevnlig for analkreft for å oppdage celleforandringer?

Det er ikke anbefalt rutinemessig screening med tanke på analkreft, men dersom du har friskt blod på papiret flere ganger i måneden, kan du diskutere med legen din om du bør gå til anoskopi en gang pr år.

10. Hjelper det å ta HPV-vaksine når jeg er blitt så gammel?

HPV-vaksinen virker forebyggende på senere smitte. Vaksinen er viktigst hos personer som ikke har fast partner, men når partner kan ha andre partnere enn deg, er det lurt å ta HPV-vaksinen for sikkerhets skyld.

11. Jeg røyker i blant i festlig lag.

Det er først og fremst daglig røyking som er helsefarlig.

12. Jeg bedriver altså ikke analsex veldig ofte, men har prøvd det noen ganger.

Det er ingen grunn til å slutte å ha analsex.

13. Men er altså blitt skikkelig skremt.

Med bare normale celleprøver fra livmorhalsen, og normal rektoskopi, har du lav risiko for både livmorhalskreft og analkreft. Du kan likevel diskutere med legen din om du bør å ta anoskopi en gang pr år dersom du har vedvarende blødninger over tid. Du kan også ta HPV-vaksine for sikkerhets skyld.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-