Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (40) som har hatt oralsex med fast partner i 11 år. Hva er min risiko for munn- og halskreft som skyldes HPV?

Spørsmål

Hei, jeg er ca. 40 år og har spørsmål knyttet til sex og HPV. Jeg har lest at HPV kan overføres til munn og svelg når man har oralsex, og er nå bekymret for å få kreft som følge av dette. Jeg har utført oralsex på min faste partner gjennom 11 år. Vi har to barn sammen og har liksom ikke kondomer liggende i nattbordskuffen lenger. Jeg har også utført oralsex på en tidligere fast partner. Nå lurer jeg på følgende: 1. Har det noen hensikt å ta HPV-vaksine nå, når vi allerede har hatt oralsex med jevne mellomrom over flere år? 2. Hvor stor er risikoen for å utvikle kreft som følge av oralsex? 3. Bør vi slutte med oralsex? 4. Blir risikoen for å utvikle kreft som følge av HPV større om vi fortsetter å ha oralsex? 5. Hjelper det å skylle munnen etter oralsex? 6. Kan man teste seg for om man har HPV i munn svelg, hos legen eller ved hjemmetest? 7. Hvor stor andel av voksne nordmenn utfører regelmessig oralsex? Jeg føler nå på litt skyld og skam knyttet til at jeg har utført oralsex på kjæresten min. Tenk om jeg får kreft av dette og dør fra barna mine? Jeg kunne godt ha unnvært oralsex, men i flere år visste jeg ikke at det var noen risiko forbundet med dette. Håper du kan gi meg svar på mine spørsmål! På forhånd takk!

Kvinne 39
Svar

Hei, oralsex er en naturlig del av det å ha et seksualliv. Samtidig er HPV-smitte også en vanlig konsekvens av å ha sex. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner, og siden mange har 7-8 partnere i løpet av livet, vil 70-80 prosent av alle kvinner og menn smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. HPV-vaksinen ble opprinnelig gitt med tanke på å forebygge livmorhalskreft, men den vil trolig kunne forebygge all kreft som skyldes HPV (livmorhals, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg). Samtidig er livmorhalskreft den vanligste kreftsykdommen som skyldes HPV. Omtrent 1 av 100 kvinner vil utvikle livmorhalskreft før fylte 75 år, men bare 1 av 1.000 kvinner får munn- og halskreft som skyldes HPV. For menn er det annerledes. Peniskreft er sjelden, mens 4 av 1.000 menn vil utvikle munn- og halskreft på grunn av HPV før fylte 75 år.

På samme som risiko for livmorhalskreft er avhengig av antall vaginale sexualpartnere er risiko for munn- og halskreft som skyldes HPV avhengig av antall orale sexualpartnere. Samtidig er forekomst av HPV i munnhule og svelg lavere enn forekomst av HPV genitalt. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Omtrent 90 prosent av kvinner som blir smittet av HPV vaginalt blir kvitt infeksjonen i løpet av 6-24 måneder. Sannsynligvis forsvinner HPV enda raskere fra munnhule og svelg.

1. Har det noen hensikt å ta HPV-vaksine nå, når vi allerede har hatt oralsex med jevne mellomrom over flere år?

I et parforhold vil man typisk smitte hverandre inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Hvis ingen av dere lenger har HPV, er det mindre viktig å ta HPV-vaksine. Dersom en (eller begge) er bærer av HPV-typer som dekkes av vaksinen, vil HPV-vaksine kunne forebygge resmitte fra partner. Dersom begge tar vaksinen, vil smittekjeden brytes i begge ledd.

2. Hvor stor er risikoen for å utvikle kreft som følge av oralsex?

Det er 1 av 1.000 kvinner og 4 av 1.000 menn som utvikler munn- og halskreft før fylte 75 år. Det vil si at risikoen er lav sammenlignet med risiko for livmorhalskreft der 1 av 100 kvinner blir rammet før fylte 75 år, eller brystkreft der 1 av 10 kvinner rammes.

3. Bør vi slutte med oralsex?

Nei. Smitterisiko er først og fremst knyttet til nye partnere. Siden dere har vært sammen i mer enn to år, er det mindre sannsynlig at dere fremdeles har en pågående HPV-infeksjon.

4. Blir risikoen for å utvikle kreft som følge av HPV større om vi fortsetter å ha oralsex?

Nei. Smitterisiko er størst i begynnelsen av et forhold. Sannsynligvis har dere begge klart å kvitte dere med HPV for mange år siden.

5. Hjelper det å skylle munnen etter oralsex?

Nei. Generelt er det lurt å ha god munnhygiene og pusse tennene regelmessig, men det påvirker ikke risiko for smitte av HPV.

6. Kan man teste seg for om man har HPV i munn svelg, hos legen eller ved hjemmetest?

Nei. I utgangspunktet ikke. HPV-testing av munnhule og svelg gjøres først og fremst i forskningssammenheng. Det finnes ingen kliniske HPV-tester som er godkjent til bruk i munnhule og svelg. Det har heller ingen konsekvenser å påvise HPV i munnhule og svelg fordi det ikke finnes noen behandling for HPV i seg selv. Jeg har likevel hørt om noen leger som har tatt prøver og noen laboratorier som har utført HPV-testing fra munnhule og svelg. Et argument for testing er at partnere til en som er bærer av HPV kan ta HPV-vaksine for å beskytte seg, men det er lurt å ta HPV-vaksine uansett.

7. Hvor stor andel av voksne nordmenn utfører regelmessig oralsex?

I en studie fra 2008 var det 70 prosent av norske par som regelmessig praktiserer oralsex. Andelen har trolig steget etter dette.

https://www.klikk.no/helse/velvare/sexogsamliv/slik-er-sexlivet-vart-2477625 

8. Jeg føler nå på litt skyld og skam knyttet til at jeg har utført oralsex på kjæresten min.

De fleste menn setter stor pris på kvinner som gir dem oralsex. Jeg håper han også utfører oralsex på deg.  Noen kvinner kvier seg for å motta munnsex. Problemet bunner i om hun eller partneren er rene nok. Innled erotikken med en (felles) dusj og sørg for grundig vask "der nede". 

9. Tenk om jeg får kreft av dette og dør fra barna mine?

I 2018 fikk 655 mennesker kreft i hode- og halsregionen i Norge, 427 menn og 228 kvinner. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 68,1 prosent av mennene og 74,2 prosent av kvinnene som fortsatt lever. Dersom sykdommen oppdages før den har spredd seg, er det 85,8 prosent av mennene og 90 prosent av kvinnene som fortsatt lever etter fem år. De fleste kvinner som rammes av munn- og halskreft er rundt 60 år gamle. Jeg regner med at barna dine vil være store nok til å klare seg selv når du har fylt 60 år.

https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/hode-og-halskreft/ 

10 Jeg kunne godt ha unnvært oralsex, men i flere år visste jeg ikke at det var noen risiko forbundet med dette.

Det blir nok et større savn for partneren din enn for deg dersom du slutter å gi han oralsex. Du behøver ikke å være redd for at han skal smitte deg. Risiko for smitte er svært lav når dere har vært sammen i 11 år. Det er bedre å ta HPV-vaksine enn å slutte med oralsex siden vaksinen også beskytter mot livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV.