Kvinne (39) med ASC-US. Har jeg kreft eller er det bare forstadier til kreft?

Spørsmål

Jeg har fått brev fra legen at jeg har irregulære plateepitelceller med forandringer. Og er henvist til gynekologisk undersøkelse i form av kolposkopi og biopsi? Hva har jeg vente? Har jeg kreft? Eller er det bare forstadier til kreft?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Livmorhalsprogrammet anbefaler kvinner i alderen 25-69 år undersøkelse med livmorhalsprøve hvert tredje år. Ved normal celleprøve er risiko for kreft redusert med 50 % de neste fem år. Kvinner over 40 år med regelmessig oppmøte til screening hvert tredje år, og bare normale celleprøver, har 70-80 % lavere risiko for livmorhalskreft sammenlignet med en kvinne som aldri har tatt celleprøve. Svar på celleprøver kan deles i tre hovedkategorier: 1) normal, 2) lavgradig og 3) høygradig.

1) Kvinner med normal celleprøve anbefales ny livmorhalsprøve om tre år.

2) Kvinner med lavgradig celleprøve (ASC-US / LSIL) undersøkes med HPV-test. Ved positiv HPV-test for HPV type 16 eller 18 anbefales utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Ved positiv HPV-test for "andre" typer anbefales oppfølging med ny HPV-test etter 12 måneder. Ved gjentatt positiv HPV-test anbefales utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Er HPV-test negativ (uten påvist HPV), kan kvinner med lavgradige celleprøve vente i tre år til neste celleprøve.

3) Kvinner med høygradig celleprøve (ASC-H / HSIL) anbefales utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi.

Hva er risiko for kreft?

Risiko for at det blir påvist kreft i løpet av 3,5 år er 0,06 % etter normal celleprøve, 0,45 % etter ASC-US,  0,34 % etter LSIL,  2,4 % etter ASC-H og 3,3 % etter HSIL.

Hva er risiko for forstadier?

Risiko for at det blir påvist grove forstadier (CIN3+) i løpet av 3,5 år er 0,5 % etter normal celleprøve, 10 % etter ASC-US,  16 % etter LSIL, 42 % etter ASC-H og 65 % etter HSIL.

Har jeg kreft? Eller er det bare forstadier til kreft?

Siden du har blitt henvist til gynekolog etter lavgradig celleprøve (ASC-US), er ikke dette din første unormale celleprøve, men andre gangs lavgradige celleprøve (2 x ASC-US / LSIL) og andre gangs positive HPV-test. Siden du ikke ble henvist til gynekolog etter din første gangs positive HPV-test, har du ikke HPV type 16 eller 18, men gjentatt positiv HPV-test for "andre" typer. Kvinner med gjentatt lavgradig celleprøve og gjentatt positiv HPV-test for "andre" typer har 26 % risiko for CIN3 og 0,5 % risiko for kreft. Det vil si at 1 av 4 kvinner må behandles med konisering, men bare 1 av 200 kvinner får påvist kreft i løpet av 3,5 år.

Hvis du har tatt celleprøve hvert tredje år fra du var 25 år, og aldri har hatt unormal celleprøve før du ble 39 år, er risiko for CIN3 og kreft enda lavere, litt avhengig av når du ble smittet av HPV. En studie fra Belgia viser at det gjennomsnittlig tar 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av CIN3. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft, og noen kvinner har celleforandringer i 20-30 år før utvikling av kreft.

Hva har jeg vente?

Gynekologen vi undersøke livmortappen med kolposkopi som forstørrer bildet fra slimhinnen. Gynekologen vil smøre på en svak eddiksyre for å se om det er områder med celleforandringer på livmortappen som blir hvite. Du bør be om å få bedøvelse før gynekologen tar vevsprøver (biopsier) fra livmortappen. Biopsiene sendes inn til undersøkelse hos patolog. Dersom biopsiene er negative (Normal / CIN1), anbefales du ny kontroll med ny celleprøve og HPV-test etter 6-12 måneder. Dersom biopsiene viser høygradige celleforandringer (CIN2 / CIN3) vil du anbefales behandling med konisering der området med celleforandringer på livmortappen blir operert bort. Dette gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, men du kan be om narkose. Etter konisering blir du fulgt opp med ny celleprøve og HPV-test etter 6 måneder. Alle kvinner med positiv HPV-test må følges opp inntil HPV-test er negativ.

Se også:

https://www.lommelegen.no/kreft/livmorhalskreft/artikkel/diagnoser-ved-celleprover-og-vevsprover-fra-livmorhalsen/69023892

Hvis du har flere spørsmål, vil jeg anbefale boken "Alt om HPV"

https://coraforlag.no/

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn