Kvinne (37) med normal celleprøve og positiv HPV-test. Bør jeg ta HPV-vaksine?

Spørsmål

I 2011 hadde jeg celleforandringer på livmorhalsprøver, og tok biopsi på sykehus ved to anledninger. Den siste viste ingenting alvorlig og jeg trengte ikke følges opp noe mer utover vanlige livmorhalsprøver. Jeg gjorde ingen konisering. Prøvene har vært fine i årene etterpå, jeg har testet meg årlig. Den gang fikk jeg påvist høyrisiko HPV, men har ikke testet meg for HPV etter det (tror jeg). Nå har de startet med HPV-testing i screening-programmet, og resultatet etter min siste livmorhalsprøve var positiv HPV-test men ingen celleforandringer. Har testa neg på nr 16 og 18, men har tydeligvis andre høyrisiko HPV-virus. Jeg er i fast forhold og har hatt samme partner siden 2009 – utroskap er utelukket. Tre barn. De aller fleste kvitter seg med dette viruset – noe jeg tydeligvis ikke har gjort. Så kommer en hel rekke spørsmål: 1. Vet man noe om hvorfor noen ikke kvitter seg med viruset? 2. Kan det være sannsynlig at jeg har kvittet meg med viruset, men blitt resmittet av partner? Og at det har vært ping-pong smitte siden? 3. Dersom vi avstår fra sex en stund – eller bruker kondom – er det da sannsynlig av vi begge kvitter oss med viruset? Hvor lenge må vi ev avstå dersom det skal være sannsynlig å lykkes med det? 4. Finnes det en måte for menn å teste seg for HPV? 5. Vil det være noen vits for oss å ta vaksinen nå som jeg (sikkert vi) er HPV-positiv? Kan den «ta bort» infeksjonen som jeg allerede har? 6. Dersom jeg tar ny livmorhalsprøve – og denne viser negativ HPV, bør jeg ta vaksine da? Og kan det da hindre meg i å bli resmittet av partner? 7. Hvilken av vaksinene bør vi i såfall ta? Vissheten om at det er høy risiko for å utvikle kreft når man har vedvarende HPV-infeksjon, samt at også flere menn utvikler HPV-relatert kreft, gjør at jeg ikke lenger har lyst å ha sex. Hvis vi venter så forsvinner kanskje HPV-viruset, og da er det jo dumt å ha sex og utsette seg for (pingpong)smitte.

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

HPV er et vanlig virus. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Omtrent 90 prosent blir kvitt infeksjonen innen to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i mange år. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende infeksjon over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. En studie fra Belgia viser at det gjennomsnittlig tar 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av CIN3. Noen kvinner har celleforandringer i 20-30 år før utvikling av kreft. Risiko for kreft er først og fremst knyttet til HPV type 16 og 18, men også HPV type 31, 33 og 45 har noe høyere risiko for kreft enn andre HPV-typer. 

1. Vet man noe om hvorfor noen ikke kvitter seg med viruset?

Viruset er flink til å "gjemme" seg for immunforsvaret. Det er lokalt i slimhinnen og kommer i liten grad i kontakt med blod eller lymfe. Selv om mange kvitter seg med viruset, kan man bli smittet av HPV flere ganger, også av samme HPV-type. I de fleste tilfeller er det uflaks som er årsak at man ikke kvitter seg med viruset. Kvinner som røyker, bruker medisiner som svekker immunforsvaret, har medfødt immunsvikt eller andre sykdommer som svekker immunforsvaret vil ha større problemer å kvitte seg med HPV enn kvinner med normalt immunforsvar.

2. Kan det være sannsynlig at jeg har kvittet meg med viruset, men blitt resmittet av partner? Og at det har vært ping-pong smitte siden?

I et parforhold vil man typisk smitte hverandre gjentatte ganger inntil HPV-infeksjonen går over hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av to år. Kreativ sex  som oralsex og analsex kan gjør at viruset har flere slimhinner å "gjemme" seg i slik at det kan ta lenger tid å kvitte seg med viruset.

3. Dersom vi avstår fra sex en stund – eller bruker kondom – er det da sannsynlig av vi begge kvitter oss med viruset? Hvor lenge må vi ev avstå dersom det skal være sannsynlig å lykkes med det?

På den ene siden har dere sikkert smittet hverandre så mange ganger allerede at noen ganger ekstra fra eller til ikke spiller så stor rolle. Samtidig viser en studie fra Stavanger at kvinner med celleforandringer som bruker kondom oftere blir kvitt celleforandringene uten behandling enn kvinner som ikke bruker kondom. Mekanismen er trolig redusert resmitte av HPV fra partner. HPV-vaksine kan også redusere risiko for resmitte fra partner. Vaksinen har god effekt allerede to uker etter første dose.

Det er vanskelig å vite hvor lenge dere må bruke kondom eller avstå fra sex for å bli kvitt HPV. Generelt vil 70 % av kvinner med positiv HPV-test fremdeles ha positiv test etter 6 måneder og 50 % vil ha positiv HPV-test etter 12 måneder. Det kan derfor hende at det holder med 6 måneder, men det kan også hende dere må vente i to år. På en annen side vil sannsynligheten for at HPV forsvinner i løpet av de neste 12 måneder bli mindre jo flere år du har hatt HPV. Hvis du hadde HPV i 2011 og fremdeles har HPV nå, er det usikkert om viruset vil forsvinne i løpet av de neste 1-2 år, selv om du ikke blir smittet flere ganger.

4. Finnes det en måte for menn å teste seg for HPV?

Det finnes ingen standardisert måte å ta HPV-test fra menn. Det er ingen HPV-tester som er godkjent til bruk for menn. I studier er det blitt utført HPV-testing fra prøve fra penishodet, forhud, penis skaftet, pungen (skrotum), perianalt (rundt endetarmen), fra anus, urinrørsåpning, sæd og prostatasekret. Det enkleste er kanskje å ta en urinprøve (førstestråleprøve), sentrifugere ned cellene, og overføre til et prøveglass for væskebasert cytologi (ThinPrep eller SurePath) og HPV-teste på samme måte som en celleprøve fra livmorhalsen, men resultatet vil bli usikkert. Det hjelper heller ikke å HPV-teste menn siden det ikke finnes noen behandling for HPV i seg selv.

5. Vil det være noen vits for oss å ta vaksinen nå som jeg (sikkert vi) er HPV-positiv? Kan den «ta bort» infeksjonen som jeg allerede har?

HPV-vaksinen virker forebyggende mot nye infeksjoner. Den kan ikke kurere en pågående infeksjon eller helbrede etablerte celleforandringer, men den kan redusere risiko for resmitte fra partner og redusere risiko for overføring av HPV fra en slimhinne til en annen (cervix, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg). Kvinner som får behandling med konisering har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering dersom de har tatt HPV-vaksine.

6. Dersom jeg tar ny livmorhalsprøve – og denne viser negativ HPV, bør jeg ta vaksine da? Og kan det da hindre meg i å bli resmittet av partner?

Du behøver ikke å vente til HPV-test er negativ før du tar vaksinen. Jo før du tar vaksine, desto bedre er det. Vaksinen har god effekt allerede to uker etter første dose. Vaksinen påvirker ikke viruspartikler som allerede er inne i cellene, men den kan forebygge at nye virus infiserer friske celler.

7. Hvilken av vaksinene bør vi i såfall ta?

Det finnes tre vaksiner på markedet. Cervarix beskytter mot HPV type 16 og 18. Det er Cervarix som blir gitt gratis til gutter og jenter i 7. klasse. Den "gamle" Gardasil beskytter mot HPV type 6, 11, 16 og 18. Den nyeste HPV-vaksinen, Gardasil 9, beskytter mot HPV type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. De fleste som betaler selv, velger den vaksinen som dekker flest virustyper.

8. Vissheten om at det er høy risiko for å utvikle kreft når man har vedvarende HPV-infeksjon, samt at også flere menn utvikler HPV-relatert kreft, gjør at jeg ikke lenger har lyst å ha sex.

Det er ikke høy risiko for å utvikle kreft av HPV så lenge du tar anbefalte kontrollprøver. Over tid vil HPV-infeksjonen enten forsvinne eller forårsake celleforandringer (forstadier) som kan behandles med konisering. Det er 70-80 % av alle kvinner som menn som smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Det er bare 10 av 1.000 kvinner som utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år, og 4 av 1.000 menn som utvikler kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV. Risiko for kreft hos menn (penis, anus, munnhule og svelg) er først og fremst knyttet til HPV type 16. Siden du har negativ HPV-test for HPV type 16 og 18, behøver du ikke å være bekymret for at du skal gjøre mannen din syk.

9. Hvis vi venter så forsvinner kanskje HPV-viruset, og da er det jo dumt å ha sex og utsette seg for (pingpong)smitte.

Viruset vil i mange tilfelle forsvinne uavhengig av om dere fortsetter å ha sex eller ikke. Bruk av kondom og/eller HPV-vaksine vil redusere risiko for resmitte. Behandling av celleforandringer med konisering vil i de fleste tilfeller også gjøre at HPV-infeksjonen forsvinner.