Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (34) som er behandlet for celleforandringer i livmorhalsen (CIN3). Er det viktig å ta alle tre doser med HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei, etter konisering pga. grad 3-celleforandringer tok jeg HPV-vaksine i mars 2018 (Gardasil 9). I mai samme år tok jeg dose nr. 2, og etter denne ble jeg veldig dårlig, med 40 i feber og skjelvinger i kroppen. Dette gikk over etter 1 dag, men på grunn av episoden var jeg skeptisk til dose nr. 3 og har nå, to år etterpå, fremdeles ikke fått tatt den. Samtidig er jeg også bekymret for manglende effekt av de to dosene jeg har tatt, så jeg vurderer å få tatt den siste også. Spørsmålet er om det har noe for seg når det nå har gått to år, eller om det er for sent? Hvordan er effekten av to doser, er jeg dårligere beskyttet allerede nå, eller varer beskyttelsen kortere enn ved tre? (Leste et sted at for å få effekt, måtte man ta alle 3 dosene). Hva er sannsynligheten for å få en reaksjon ved en ny dose? Er det dumt å ta vaksinen akkurat nå, med tanke på korona? (Tenker på dette med å "stresse" immunforsvaret med en vaksine dersom jeg skulle bli smittet). Jeg er også bekymret for HPV-relatert kreft i munn/hals og anus som følge av oralsex og analsex. I og med at jeg hadde celleforandringer på livmorhalsen, har jeg vel også blitt eksponert for viruset på disse stedene. Og her tester man jo ikke slik som man gjør ift. livmorhalskreft. Tenker mye på det, spesielt når jeg har opplevd å ha vondt i halsen/svelget på bare den ene siden. Har vaksinen noe for seg når man først har blitt eksponert for viruset, som i mitt tilfelle? Er det mulig å teste seg for celleforandringer andre steder enn på livmorhalsen, og hva slags symptomer bør man være oppmerksom på? Som du sikkert forstår, er dette noe som plager meg og som jeg tenker mye på.

Kvinne 34

Kvinne 34
Svar

Det er bra at du har deltatt i Livmorhalsprogrammet og fått behandling for dine forstadier til kreft (CIN3). Behandling med konsiering reduserer risiko for livmorhalskreft med 90 prosent. Omtrent 10 prosent av kvinner som er behandlet med konisering opplever tilbakefall av celleforandringer etter konisering. Det er derfor du blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Ved både normal celleprøve og negativ HPV-test (Cyt-/HPV-) på to kontroller etter konisering, er risiko for livmorhalskreft så lav at du kan vente i tre år til neste kontroll.

HPV-vaksinen virker først og fremst forebyggende på senere HPV-smitte, inkludert resmitte fra partner. Samtidig er det flere studier som viser 50 - 80 prosent lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering for kvinner som har tatt HPV-vaksine sammenlignet med de som ikke har tatt vaksine. Det vil si at risiko for tilbakefall reduseres fra 10 av 100 kvinner (10 %) uten vaksine til mellom 2 av 100 kvinner (2 %) og 5 av 100 kvinner (5 %) for de som har tatt vaksine. Vaksinen vil også redusere risiko for overføring av HPV fra en slimhinne til en annen (for eksempel fra vagina til anus, munnhule og svelg), inkludert selvsmitte (klø seg litt her og der).

Barn over 15 år og voksne anbefales å ta tre doser med HPV-vaksine. Samtidig er en dose bedre enn ingen og to doser er bedre enn en. Alle doser teller uansett hvor lang avstand det er mellom hver dose. Det viktigste er at de ikke settes for tett. Det er ikke noe problem at det går flere år mellom hver dose. For de som velger å bare ta to doser, bør det gå minst 6 måneder mellom dosene.

1. Spørsmålet er om det har noe for seg når det nå har gått to år, eller om det er for sent?

Det er ikke noe problem å ta tredje dose etter to år.

2. Hvordan er effekten av to doser, er jeg dårligere beskyttet allerede nå, eller varer beskyttelsen kortere enn ved tre?

HPV-vaksinen gir rimelig god beskyttelse allerede to uker etter første dose. Hensikten med tre doser er å gi langvarig immunitet. Studier med 14 års oppfølging viser at effekten av tre doser med HPV-vaksine ikke avtar over tid. Modelleringsstudier viser minst 30 års beskyttelse, trolig livsvarig. Du tok to doser med to måneders intervall. Du hadde trolig hatt enda bedre effekt dersom det hadde gått 6 måneder mellom dosene, men du har sannsynligvis rimelig god effekt allerede. Flere studier viser at bare en dose kan gi beskyttelse, men det er usikkert hvor mange år beskyttelsen virker.

Nytte av langvarig beskyttelse mot HPV er også avhengig av risiko for nysmitte. Dersom du har hatt to negative HPV-tester etter konisering og har hatt samme mann både før og etter konisering, er risiko for nysmitte mindre. Dersom du enda ikke har møtt mannen i ditt liv, er behovet for beskyttelse større, og du bør ta en tredje dose.

3. Hva er sannsynligheten for å få en reaksjon ved en ny dose?

Det er vanskelig å si. Det kan være tilfeldig at du fikk feber etter andre dose. Samtidig kan feber være et tegn på god immunrespons på vaksinen. Feber forekommer hos 1–10 av 100 vaksinerte. Kanskje risiko for feber ved neste dose av vaksine er 2–20 av 100 vaksinerte av de som reagerte på første dose.

4. Er det dumt å ta vaksinen akkurat nå, med tanke på korona?

Nei. Immunforsvaret takler tusenvis av virus og bakterier hver eneste dag. Det er ingen grunn til å tro at HPV-vaksine spiller noen rolle fra eller til med tanke på risiko for smitte av korona. Eldre personer og personer i risikogruppene for korona anbefales influensavaksine og pneumokokkvaksine, ikke fordi dette beskytter mot korona, men kan redusere sykelighet og dødelighet i populasjonen.

5. Jeg er også bekymret for HPV-relatert kreft i munn/hals og anus som følge av oralsex og analsex.

Det er riktig at HPV er årsak til flere typer kreft. Samtidig er HPV et vanlig virus, og det er heldigvis bare noen få av de som smittes som utvikler kreft. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet, men bare 1 av 100 kvinner utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år. Uten Livmorhalsprogrammet ville trolig 2-3 av 100 kvinner fått livmorhalskreft. Risiko for kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg er 1 av 1.000 kvinner og 3 av 1.000 menn. Det er 2 av 1.000 kvinner og 1 av 1.000 menn som utvikler analkreft før fylte 75 år. Kvinner som har hatt livmorhalskreft på grunn av HPV har 4 til 5 ganger økt risiko for å få kreft i analkanalen, dvs 8-10 av 1.000 kvinner, men risikoen er lavere for de som har hatt forstadier (CIN3) og ikke kreft (kanskje 4-5 av 1.000 kvinner). Det er først og fremst HPV type 16 som er årsak til kreft i anus, munnhule og svelg. Det er forventet at disse krefttypene nesten vil forsvinne helt hos de som har tatt HPV-vaksine.

6. I og med at jeg hadde celleforandringer på livmorhalsen, har jeg vel også blitt eksponert for viruset på disse stedene. Og her tester man jo ikke slik som man gjør ift. livmorhalskreft. Tenker mye på det, spesielt når jeg har opplevd å ha vondt i halsen/svelget på bare den ene siden.

De fleste kvinner har vært utsatt for HPV. De fleste kvinner har hatt oralsex. Likevel er det bare 1 av 1.000 kvinner som får kreft i munnhule og svelg.

7. Har vaksinen noe for seg når man først har blitt eksponert for viruset, som i mitt tilfelle?

Ja. De fleste blir ikke smittet av HPV bare en gang, men mange ganger i løpet av livet. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men en naturlig gjennomgått infeksjon gir lite immunrespons og dermed lite beskyttelse mot senere smitte, selv ikke av samme HPV-type. HPV-vaksinen Gardasil 9 gir god beskyttelse mot ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33 45, 52 og 58) som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter og 90 prosent av kreft som skyldes HPV.

8. Er det mulig å teste seg for celleforandringer andre steder enn på livmorhalsen, og hva slags symptomer bør man være oppmerksom på?

Det finnes ingen kjente forstadier til kreft i mandlene (tonsillene) og kreft i svelget (oropharynx). I resten av munnhulen kan det være hvitlige områder eller sår som ikke vil gro. I analslimhinnen kan det være forstadier som i teorien kan undersøkes med HPV-test og celleprøve, men det anbefales ingen screening for denne typen kreft. Unntaket er HIV-positive menn som har sex med menn (MSM). Disse har høyere risiko for analkreft (10 av 100) enn kvinner har for livmorhalskreft (1 av 100). I deler av USA anbefales det årlig anoskopi (undersøkelse av analslimhinnen) hos HIV-positive MSM.

9. Som du sikkert forstår, er dette noe som plager meg og som jeg tenker mye på.

Jeg synes du har vært flink. Du har tatt celleprøve som en del av Livmorhalsprogrammet. Du har fått behandling for forstadier (CIN3). Du følger anbefalte kontroller. Du har tatt to av tre doser med HPV-vaksine. Jeg tror ikke du har høyere risiko for kreft som skydles HPV enn andre kvinner. Du har lav risiko for kreft som skyldes HPV selv om du velger å ikke ta den siste dosen. Dersom du tror du kommer til å ha sex med flere nye partner i løpet av livet, eller har en partner som også har sex med andre, bør du ta den tredje dosen med HPV-vaksine.

Se også:

https://www.fhi.no/sv/vaksine/hpv/hpv-vaksine-til-unge-kvinner/hpv-vaksine-og-bivirkninger/

https://www.lommelegen.no/vaksine/bivirkninger/artikkel/de-vanligste-bivirkningene-av-hpv-vaksinen/68996065

https://forskning.no/vaksiner/hpv-vaksine-hjelper-voksne-kvinner/600631