Kvinne (32) som er behandlet for celleforandringer i livmorhalsen. Bør både min partner og jeg ta HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei! Jeg fikk påvist alvorlige celleforandringer ved celleprøve. Vevsprøve og ny celleprøve noen måneder senere viste ulike resultater: lavgradige celleforandringer på vevsprøven, men fremdeles alvorlige på celleprøven. Fordi jeg var svært bekymret ble det gjennomført en konisering. Jeg vet ikke noen flere detaljer annet enn at 16 og 18 ikke er påvist hos meg. 1. Partner og vaksinering Fastlegen min og gynekologen ved sykeshuset har sagt at jeg kan ta HPV-vaksinen nå (som muligens kan redusere risiko for tilbakefall). Jeg leser og hører imidlertid ulike anbefalinger hva gjelder partner. Jeg er i et fast forhold og vi har ikke hatt andre seksualpartnere på mange år. Bør man bryte smittekjeden i begge ledd? Fastlegen min sa ja, gynekologen nei. Jeg blir usikker når det vil koste oss mye penger også.  2. Smitte barna? Kan jeg ha smittet barna mine? De er fremdeles små og får vel ikke vaksine før de blir en del eldre. Jeg har sannsynligvis hatt denne HPV-infeksjonen under min andre fødsel, muligens den første også da de var veldig tette (begge vaginale). 3. Prevansjon Jeg fikk fjernet hormonspiral (Kyleena) ved konisering pga. 9 måneder med konstante småblødninger/farget utflod. Dette har nå forsvunnet. Men jeg har også lest at spiral kan være med på å minimere risiko for tilbakefall eller være positivt med tanke på eksisterende celleforandringer. Bør vi bruke kondom av smittemessige hensyn før siste vaksinedose er satt? 4. Immunforsvar Etter siste fødsel har jeg lidd av alvorlig søvnmangel og gått ned mye og raskt i vekt. Immunforsvaret mitt er sannsynligvis ikke på topp og jeg sover fremdeles avbrutt og lite, men forsøker å få i meg nok næring. Kan dette påvirke celleforandringene? På forhånd tusen takk for svar. Jeg opplever det som vanskelig å finne nok informasjon om dette.

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kreftregisteret anbefaler at kvinner i alderen 25-69 år tar livmorhalsprøve hvert tredje år. Hensikten er å oppdage celleforandringer (forstadier) som kan følges opp, og eventuelt behandles, før utvikling av livmorhalskreft. Behandling med konisering vil redusere risiko for kreft med 90 prosent. Etter konisering blir du fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Kvinner med normal celleprøve og negativ HPV-test ved oppfølging etter konisering har lav risiko for tilbakefall av celleforandringer. HPV-vaksine vil redusere risiko for resmitte av HPV fra partner og redusere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konsiering. Risiko for tilbakefall av celleforandringer etter behandling er størst dersom vedvarende positiv HPV-test for samme HPV-type før og etter konisering, og spesielt ved HPV type 16. Siden du ikke hadde HPV type 16 eller 18 og nå tar HPV-vaksine, vil risiko for tilbakefall av celleforandringer være lav. Generelt vil 1 av 10 kvinner som behandles med konisering få tilbakefall av celleforandringer slik at de må behandles med konisering en gang til. HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall med 50-80 prosent.

1. Partner og vaksinering Fastlegen min og gynekologen ved sykeshuset har sagt at jeg kan ta HPV-vaksinen nå (som muligens kan redusere risiko for tilbakefall). Jeg leser og hører imidlertid ulike anbefalinger hva gjelder partner. Jeg er i et fast forhold og vi har ikke hatt andre seksualpartnere på mange år. Bør man bryte smittekjeden i begge ledd? Fastlegen min sa ja, gynekologen nei. Jeg blir usikker når det vil koste oss mye penger også.

Smittekjeden brytes når du tar HPV-vaksine. Du vil være beskyttet mot resmitte av partner når du har tatt vaksine. Det er derfor viktigst at du har tatt HPV-vaksine. Menn kan imidlertid også få kreft som skyldes HPV. Dersom også han tar tar HPV-vaksine vil smittekjeden brytes i begge ledd. Det er usikkert om det er kostnadseffektiv å gi HPV-vaksine til han når du allerede har tatt vaksine. Det er anbefalt med tre doser HPV-vaksine, men en dose er bedre enn ingen og to doser er bedre enn en. Dersom dere velger å bare ta to doser med HPV-vaksine hver, bør det gå minst 6 måneder mellom hver vaksinedose.

2. Smitte barna? Kan jeg ha smittet barna mine? De er fremdeles små og får vel ikke vaksine før de blir en del eldre. Jeg har sannsynligvis hatt denne HPV-infeksjonen under min andre fødsel, muligens den første også da de var veldig tette (begge vaginale).

HPV smitter ikke ved vanlig sosial omgang. Barn blir sjelden smittet av voksne. Barn kan smittes under fødsel, men hos barn pleier HPV å forsvinne i løpet av få måneder uten å gjøre noen skade. I en studie fra Australia ble det ikke påvist antistoffer mot HPV hos barn før 14-16 års alder (da noen av dem begynte å ha sex). HPV-vaksinen er godkjent fra 9 års alder, men i Norge blir ikke vaksinen gitt før 12 års alder, når de går i 7. klasse.

3. Prevensjon Jeg fikk fjernet hormonspiral (Kyleena) ved konisering pga. 9 måneder med konstante småblødninger/farget utflod. Dette har nå forsvunnet. Men jeg har også lest at spiral kan være med på å minimere risiko for tilbakefall eller være positivt med tanke på eksisterende celleforandringer. Bør vi bruke kondom av smittemessige hensyn før siste vaksinedose er satt?

Hormonspiral er spesielt effektivt for å forebygge kreft i slimhinnen i livmorhulen (endometriet). Denne typen kreft skyldes ikke HPV. Noen studier viser at spiral (uansett om det er kobberspiral eller hormonspiral) gir litt redusert risiko for livmorhalskreft. Mekanismen kan være en liten "irritasjon" eller "trigging" av immunforsvaret siden spiralen representerer et fremmedlegeme i livmorhulen, og at immunforsvaret på denne måten lettere tar knekken på celler med HPV. Noen kvinner opplever sammenvoksing av livmorhalsen (cervixstenose) etter konisering. Dette gjelder spesielt kvinner som ikke lenger har menstruasjon. Spiraltrådene vil hjelpe til med å holde livmorhalsen åpen og dermed forebygge cervixstenose. Bruk av kondom kan redusere risiko for resmitte av HPV, men HPV-vaksinen har rimelig god effekt allerede to uker etter første vaksinedose slik at det er unødvendig å bruke kondom helt til alle doser er satt.

4. Immunforsvar Etter siste fødsel har jeg lidd av alvorlig søvnmangel og gått ned mye og raskt i vekt. Immunforsvaret mitt er sannsynligvis ikke på topp og jeg sover fremdeles avbrutt og lite, men forsøker å få i meg nok næring. Kan dette påvirke celleforandringene?

I de fleste tilfellene vil behandling med konisering fjerne alle celleforandringer. HPV-vaksinen vil stimulere immunforsvaret ditt tilstrekkelig til å beskytte deg mot HPV. Så lenge du følger anbefalte kontroller etter konisering, behøver du ikke å frykte at celleforandringene kommer tilbake. Risiko for livmorhalskreft er lav det første året etter konisering. Ved tilbakefall av celleforandringer, vil disse i de fleste tilfeller behandles i god tid før utvikling av kreft. I de sjeldne tilfellene det faktisk blir utviklet kreft etter konisering (gjelder kanskje 1 av 100 kvinner som er behandlet med konisering), oppdages kreftsykdommen som regel tidlig slik at prognosen er svært god (90-95 prosent fem års overlevelse).

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn