Kvinne (32) som er behandlet for celleforandringer. Er det viktig at jeg tar HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei, I mars i fjor tok jeg dose 1 av HPV-vaksinen, etter å ha hatt celleforandringer grad 3, gjennomgått konisering og deretter fått lavgradige celleforandringer som var borte på neste screening. Dose 2 ble tatt i mai, og etter denne ble jeg veldig dårlig. Lå i to dager og ristet i sengen med over 40 i feber. Er dette vanlig? Og hvordan kommer det til å gå med dose 3? Jeg må ta den nå de nærmeste ukene ift ettårs-fristen, men kvier meg pga erfaringen sist. Gynekologen min anbefalte vaksinen etter koniseringen, men har det noe for seg? Hva med kreft i anus og svelg, beskytter det mot det? Vurderer ellers å bli gravid etter vaksinen, kan graviditet få viruset til å blusse opp eller påvirke risikoen på annen måte? Har lest at graviditet øker risikoen for brystkreft i opptil 10 år etterpå, før den synker igjen. Stemmer det, og gjelder det også for andre krefttyper, som livmorhalskreft?

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Generelt bør "alle" ta HPV-vaksine. Det finnes ingen øvre aldersgrense, og både kvinner og menn kan få kreft som skyldes HPV. Kvinner som har vært behandlet for celleforandringer har økt risiko for tilbakefall av celleforandringer. Det er omtrent 1 av 10 kvinner av de som er behandlet med konisering som må behandles en gang til på grunn av tilbakefall. Flere studier viser at HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering med 50-80 %.

De fleste har få eller ingen bivirkninger av HPV-vaksinen.  De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen som tilbys er kortvarige plager som:

  • Ømhet, rødhet og hevelse i området på armen der vaksinen er satt. Dette er svært vanlig (mer enn 1 av 10 vaksinerte).
  • Hodepine, trøtthet eller muskelplager. Dette er svært vanlig (mer enn 1 av 10 vaksinerte).
  • Feber er vanlig (1–10 av 100 vaksinerte). Like ofte kan det oppstå leddsmerter, kløe, hudutslett, kvalme, oppkast/diaré eller magesmerter.

Det er noen som får lett feber (38 grader), men det er ikke vanlig med høy feber (over 40 grader). Det er usikkert om det er HPV-vaksinen som var årsak til høy feber hos deg eller om du rett og slett tilfeldigvis ble syk av noe annet dagen etter du tok vaksine. Samtidig er det ikke alle som må ha tre doser for å få god effekt av HPV-vaksinen. Hos noen kan det være tilstrekkelig med en eller to doser. God immunrespons av vaksinen (slik som feber), kan tyde på god effekt av vaksinen, og du kan være godt beskyttet selv om du bare har tatt to doser. Samtidig vil de fleste som har hatt en reaksjon etter en vaksinedose ikke få samme reaksjon etter neste vaksinedose.

1. Dose 2 ble tatt i mai, og etter denne ble jeg veldig dårlig. Lå i to dager og ristet i sengen med over 40 i feber. Er dette vanlig?

Nei. Lett feber forekommer, men høy feber er uvanlig.

2. Og hvordan kommer det til å gå med dose 3?

Selv om man har fått en reaksjon etter en vaksinedose, vil de fleste ikke få samme reaksjon på neste vaksinedose. Noen som er plaget med allergier kan ha nytte av en allergitablett (antihistamin) den dagen de skal ta HPV-vaksinen, men feber dagen etter vaksine høres ikke ut som en allergisk reaksjon.

3. Jeg må ta den nå de nærmeste ukene ift ettårs-fristen, men kvier meg pga erfaringen sist.

Det er ikke slik at du må ta tredje dose for å ta god effekt av vaksinen. Mange har god effekt etter en eller to doser, men det er anbefalt med tre doser for å oppnå langvarig immunitet. Du kan selv vurdere risiko for tilbakefall av celleforandringer og eventuell ny konsiering versus risiko for å få feber en gang til. Jeg vil anså at begge deler er mindre sannsynlig (mindre enn 1 av 10) uansett hva du velger å gjøre.

4. Gynekologen min anbefalte vaksinen etter koniseringen, men har det noe for seg?

Ja. HPV-vaksine reduserer risiko for HPV-smitte, celleforandringer og kreft som skyldes HPV.

5. Hva med kreft i anus og svelg, beskytter det mot det?

Ja. HPV er årsak til kreft både i anus, munnhule og svelg. HPV-vaksinen kan forebygge dette. Hos menn er det 4 av 1.000 som får kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg før 75 års alder. Hos kvinner er det 1 av 1.000 som får denne typen kreft, men livstidsrisiko for kreft i anus er høyere hos kvinner (2 av 10.000) enn hos menn (1 av 10.000). Kvinner som har hatt celleforandringer i livmorhalsen har økt risiko for andre typer kreft som skyldes HPV.

6. Vurderer ellers å bli gravid etter vaksinen, kan graviditet få viruset til å blusse opp eller påvirke risikoen på annen måte? Har lest at graviditet øker risikoen for brystkreft i opptil 10 år etterpå, før den synker igjen. Stemmer det, og gjelder det også for andre krefttyper, som livmorhalskreft?

Dette med graviditet og brystkreft er litt komplisert.  Totalt sett er det bedre å gravid, få barn og amme, enn å aldri få barn. Kvinner som aldri har født barn eller ammet, har økt risiko for brystkreft. Risikoen synker med antall barnefødsler og langvarig amming. Samtidig er risiko for brystkreft litt økt under graviditet. Denne økningen er forbigående, men den ser ut til å holde seg i noen år. Risikoen for brystkreft øker jo eldre man er når man blir gravid. Risikoen for brystkreft synker noen år etter graviditet, men reduksjonen er størst for kvinner som begynner å føde barn tidlig. Generelt synker risikoen mer, jo flere barn man føder. Jeg synes ikke du skal bekymre deg for brystkreft og graviditet. Det er bra å få barn. Kvinner som har celleforandringer i livmorhalsen under graviditet blir ofte kvitt disse etter fødsel.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-