Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (31) som fortsatt blør 3 måneder etter konisering. Kan det være livmorhalskreft?

Spørsmål

Hei. Eg er i dame i tidlig 30.åra. Har ei jente på no 13mnd, sluttet å amme i juli, og har siden da hatt uregelmessige blødninger, fikk en kortvarig blødning uten smerter, etter avslutta amming, fekk en kraftigere blødning etter ca 4uker, så var eg inne for konisering i september pga påvist HPV og CIN3, og svarene var att det såg ut til att de hadde fått vekk alt, og ingen kreftceller. Har no hatt små blødninger siden. Varierer fra litt klumpete/slimete til rosa på papiret. Har googlet og no frykter eg livmor kreft! Går heletiden etter eg fekk brev om celleforandring og frykter att eg skal ha kreft. Har slitt med korsrygg smerter i en lang periode (1-2år) og trodde dette skyldtes livmorhals kreft då dette kunne være en av symptomene. Og no viser blødningene mine på google att desse blødningene kan skyldes livmorkreft, eller hormon forstyrrelser. Bør eg kontakte lege for å ta prøver? Ønsker et barn til, men det er vannskelig med blødninher og samleie. Mvh Dame, 31

Kvinne 31
Svar

Hei. Grove celleforandringer (CIN3) på livmortappen er et forstadium til livmorhalskreft. CIN3 i seg selv er ikke farlig, men ubehandlet er risiko for utvikling av kreft omtrent 1 prosent pr år. Konisering er et lite kirurgisk inngrep der området med celleforandringer på livmortappen opereres bort. Konisering er et effektivt inngrep som reduserer risiko for kreft med 90 %. Ved konisering sendes vevet som fjernes inn til patolog for undersøkelse i mikroskop for å se om det er kreft og om det er normal slimhinne på begge sider av området med celleforandringer. Frie reseksjonsrender betyr at gynekologen fjernet hele området med celleforandringer. Det er likevel anbefalt kontroll 6 måneder etter konisering med både celleprøve og HPV-test for å undersøke at celleforandringene og HPV-infeksjonen er borte.

Etter konisering vil det være et åpent sår på livmortappen som gror i løpet av 2-3 uker. Kvinnen vil derfor ha blødninger i noen dager og inntil 2-3 uker etter konisering. Det anbefales å unngå samleie og bading i badekar så lenge du blør. Det går greit å dusje. Når såret er grodd, vil overflaten være dekket av normal slimhinne. Noen kvinner opplever blødninger i flere uker etter konisering. Dette er vanligvis ikke farlig, men det kan være greit å sjekke blodprosenten og jernlager. Samtidig bør du ikke fortsette å blø i seks måneder. Blødning etter samleie, blødning etter fysisk aktivitet, og sår på livmortappen som ikke vil gro, kan være tegn på kreft, men mange kvinner med celleforandringer og kreft i tidlig stadium har ingen symptomer.

1. Har ei jente på no 13 mnd, sluttet å amme i juli, og har siden da hatt uregelmessige blødninger, fikk en kortvarig blødning uten smerter, etter avslutta amming, fekk en kraftigere blødning etter ca 4 uker

Mange kvinner opplever uregelmessige blødninger etter fødsel og mens de ammer. Menstruasjonssyklus pleier å stabilisere seg etter ammeperioden.

2. Så var eg inne for konisering i september pga påvist HPV og CIN3, og svarene var att det såg ut til att de hadde fått vekk alt, og ingen kreftceller

HPV-infeksjoner og celleforandringer / forstadier (CIN3) gir vanligvis ingen symptomer. Det er trolig ikke celleforandringene som er årsak til blødningen. Når du er blitt konisert og preparatet er undersøkt av patolog uten å finne kreftceller, har du lav risiko for kreft.

3. Har no hatt små blødninger siden. Varierer fra litt klumpete/slimete til rosa på papiret.

De fleste kvinner vil slutte å blø 2-3 uker etter konisering. Noen kvinner kan oppleve blødninger i flere uker etter konisering, men det er uvanlig å blø 2-3 måneder etter konisering.

4. Har googlet og no frykter eg livmor kreft!

Risiko for kreft etter konisering er lav, og du blir fulgt opp med kontroller med både celleprøve og HPV-test for å være sikker på at celleforandringene og HPV-infeksjonen er borte.

5. Går hele tiden etter eg fekk brev om celleforandring og frykter att eg skal ha kreft.

Hensikten med Livmorhalsprogrammet er å oppdage forstadier som kan behandles før utvikling av kreft. Det er bra at din CIN3 ble oppdaget slik at du fikk behandling. Når området med celleforandringer er fjernet, har du lav risiko for kreft.

6. Har slitt med korsrygg smerter i en lang periode (1-2år) og trodde dette skyldtes livmorhals kreft då dette kunne være en av symptomene.

Risiko for livmorhalskreft er lav når området med CIN3 er fjernet. Det er usannsynlig at du har hatt livmorhalskreft i 1-2 år med spredning til ryggen når undersøkelsen hos gynekolog har vist CIN3 og ikke kreft.

7. Og no viser blødningene mine på google att desse blødningene kan skyldes livmorkreft, eller hormon forstyrrelser.

Vanligste årsak til blødninger er hormonforstyrrelser. Det er bare en liten andel av kvinner med blødninger som har livmorhalskreft, og de fleste av disse har ikke tatt celleprøver siste fem år.

8. Bør eg kontakte lege for å ta prøver?

Ja. Det beste hadde kanskje vært å få en undersøkelse av den gynekologen som utførte koniseringen. Fastlegen din kan ta prøver, men en gynekolog kan gjøre mer for å finne årsaken til blødningene dine.

9. Ønsker et barn til, men det er vannskelig med blødninger og samleie. 

Etter konisering har du litt økt risiko for senabort og premature fødsel. Mange gynekologer anbefaler at du venter i 6-12 måneder fra konisering til du blir gravid. Samtidig går det bra med svangerskap og fødsel hos de fleste kvinner (9 av 10) etter konisering. Vanligvis gis det ingen spesiell oppfølging under svangerskap til kvinner som er konisert, men det er mulig å måle lengden av livmorhalsen under svangerskap ved hjelp av ultralyd. Dersom livmorhalsen er kortere enn 2,5 centimeter er det større sjanse for at moren føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn. Jeg tror det er lurt å avklare årsaken til dine blødninger før du blir gravid.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-