Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (29) som er behandlet for forstadier til livmorhalskreft (CIN3). Hva er min risiko for HPV-relatert kreft i munnhule og svelg?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 29 år som fikk påvist celleforandringer CIN3 og ble konisert for noen måneder siden. Jeg har lest at man også kan få HPV viruset i halsen og dette har jeg tenkt mye på da jeg har fått noen mystiske symptomer i halsen i det siste. I ca 1,5 år har jeg tidvis følt meg litt "trang" i halsen, men dette har jeg tenkt var muskulært og kanskje psykisk. Da har jeg litt problemer med å svelge, men det forsvinner ofte hvis jeg fokuserer på noe annet, så derfor tenker jeg det er psykisk. De siste par ukene har jeg noen ganger fått en fornemmelse av et fremmedlegeme øverst i halsen, men følelsen har gått over etter noen timer. I tillegg har jeg hatt litt sår hals i noen måneder, og de siste dagene føler jeg at stemmen er litt grumsete/knirkete, som om jeg har brukt den alt for mye (uten at jeg har gjort det). I tillegg har jeg mye slimproduksjon, men uten å klare å hoste opp eller svelge slimet. Slik har det vært i flere år. Jeg har også vært plaget med pusspropper i mandlene i mange år. Siden jeg fikk påvist celleforandringer i livmorhalsen lurer jeg på om det er sannsynlig at jeg kan ha noe lignende i halsen, da jeg har hatt oralsex med de fleste av mine sexpartnere. Til info har jeg et normalt alkoholforbruk, og røyker ca 2-5 sigaretter i måneden.

Kvinne 29
Svar

Hei! HPV-infeksjoner er vanlige. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Omtrent 1 av 3 kvinner under 30 år har en pågående HPV-infeksjon i livmorhalsen og vil derfor ha positiv HPV-test. For kvinner i alderen 34-69 år er det 6,5 prosent som har positiv HPV-test. Omtrent 1 av 5 kvinner blir behandlet for celleforandringer med konisering. Halvparten av kvinner som behandles for slike forstadier er under 35 år. Det er 1 av 100 kvinner som utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år og bare 1 av 1.000 kvinner som utvikler kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg.

Menn har høyere risiko for kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg enn kvinner. Denne typen kreft forekommer sjelden før 40 års alder, og risiko er høyst for menn og kvinner mellom 60 og 70 år. Du skriver ikke hvilken HPV-type du fikk påvist før behandling med konisering. Kreft i munnhule og svelg skyldes først og fremst HPV type 16. Andre HPV-typer gir sjelden munn- og halskreft.

Symptomer for kreft i munnhule og svelg er sår som ikke vil gro, harde områder i slimhinnen, forstørret mandel (tonsille) eller kuler på halsen. Hvis du har en forstørret lymfeknute på hals som ikke forsvinner i løpet av 4-6 uker, bør denne undersøkes av lege.

1. I ca 1,5 år har jeg tidvis følt meg litt "trang" i halsen, men dette har jeg tenkt var muskulært og kanskje psykisk.

Dette høres ikke ut som munn- og halskreft. Kreft i spiserøret forekommer svært sjelden hos kvinner under 50 år.

2. Da har jeg litt problemer med å svelge, men det forsvinner ofte hvis jeg fokuserer på noe annet, så derfor tenker jeg det er psykisk.

Svelgsproblemer kan noen ganger skyldes forstørret skjoldbruskjertel (thyreoidea). Det er ganske vanlige med væskefylte hulrom (cyster) eller godartede kuler (adenomer) i thyreoidea. Hvis legen din kjenner knuter på thyreoidea, kan han henvise deg til undersøkesle med ultralyd.

3. De siste par ukene har jeg noen ganger fått en fornemmelse av et fremmedlegeme øverst i halsen, men følelsen har gått over etter noen timer.

Hvis dette blir det vedvarende problem, bør du undersøkes av en øre/nese/hals lege.

4. I tillegg har jeg hatt litt sår hals i noen måneder, og de siste dagene føler jeg at stemmen er litt grumsete/knirkete, som om jeg har brukt den alt for mye (uten at jeg har gjort det).

Dette høres ikke ut som munn- og halskreft, men som forkjølelse eller virusinfeksjon (ikke HPV).

5. I tillegg har jeg mye slimproduksjon, men uten å klare å hoste opp eller svelge slimet. Slik har det vært i flere år.

Både astma og allergi kan gi kronisk slimproduksjon. Noen synes det hjelper med slimløsende medisiner.

6. Jeg har også vært plaget med pusspropper i mandlene i mange år.

Hvis du er plaget med hyppig halsbetennelse og pusspropper i mandlene, er det mulig å operere bort mandlene. Vanligste type kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV er kreft i mandlene (tonsillekreft). Hvis du fjerner mandlene, reduserer du risiko for tonsillekreft.

7. Siden jeg fikk påvist celleforandringer i livmorhalsen lurer jeg på om det er sannsynlig at jeg kan ha noe lignende i halsen, da jeg har hatt oralsex med de fleste av mine sexpartnere.

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. HPV i munnhule og svelg pleier å forsvinne raskere enn HPV i genitalområde. Men 1 av 3 kvinner (og menn) under 30 år har HPV genitalt, er det bare 1 av 10 som har HPV i munnhule og svelg. Dersom du er blitt kvitt HPV i livmorhalsen etter konisering, har du mest sannsynlig også kvittet deg med HPV i munnhule og svelg.

Hvis du er redd for HPV-smitte, kan du ta HPV-vaksine. Vaksinen gir redusert risiko for kreft i cervix, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg.