Kvinne (29) med HPV type 16 og CIN3 som skal behandles med konisering. Hvordan kan min kjæreste og jeg unngå å smitte hverandre?

Spørsmål

Hei. Jeg er 29 år ognylig fått påvist CIN 3 og HPV 16. Jeg venter nå på innkalling til konisering. I forbindelse med dette er det spesielt en ting jeg ikke har klart å få et ordentlig svar på: Hvordan kan jeg og min kjæreste unngå å smitte hverandre? Jeg har nå tatt første dose av HPV-vaksinen og kjæresten min skal snart starte på sin kur. Ettersom han høyst sannsynlig har samme virus som meg (vært sammen i 5 år) og det ikke finnes noen behandling for menn og vaksinen ikke behandler en allerede eksisterende infeksjon, hvordan kan man være sikre på samt unngå å ikke smitte hverandre igjen? Hvis jeg etter konisering, etterhvert blir kvitt min infeksjon/virus, vil jo han fortsatt ha sin og smitte meg igjen? Jeg har blitt redd for å ha sex og at vi aldri kan bli trygge. Må vi bruke kondom for alltid? Vil etterhvert gjerne prøve å bli gravid. Vil jeg noen gang kunne bli helt frisk eller vil vi bare smitte hverandre om og om igjen? Jeg klarer rett og slett ikke å forstå hvordan sirkelen kan brytes ettersom det ikke finnes noen behandling for han og vaksinen ikke "kurerer" en allerede eksisterende infeksjon/virus. Setter så utrolig pris på en forklaring/svar, da jeg ikke klarer å tenke på noe annet eller finne et bekreftende svar. På forhånd, takk.

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er bra at din HPV-infeksjon og dine celleforandringer er blitt oppdaget slik at du kan få behandling med konsiering. Slik behandling vil i de fleste tilfeller fjerne alle celleforandringene og gjøre at viruset forsvinner. Ved første kontroll 6 måneder etter konisering vil 7 av 10 kvinner ha negativ HPV-test. Ved andre kontroll 12 måneder etter konisering vil 9 av 10 kvinner ha negativ HPV-test. Risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering er svært lav dersom HPV-test er negativ etter konisering.

Det er bra at du har tatt HPV-vaksine. Kvinner som har tatt HPV-vaksine har 50-80 % lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering sammenlignet med kvinner som ikke har tatt HPV-vaksine. Vaksinen har rimelig god effekt allerede to uker etter første dose. Når både du og kjæresten din tar HPV-vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd. Dette vil gjøre det svært vanskelig for viruset å smitte mellom dere.

1. Hvordan kan jeg og min kjæreste unngå å smitte hverandre? Jeg har nå tatt første dose av HPV-vaksinen og kjæresten min skal snart starte på sin kur.

To uker etter første dose vil du være rimelig godt beskyttet mot smitte fra han. To uker etter hans første dose, vil han være rimelig godt beskyttet mot smitte fra deg. Når begge har tatt vaksine, er det svært vanskelig for virus å kunne smitte mellom dere. Det er likevel lurt å bruke kondom de første seks uker etter konisering inntil sårflaten har grodd og du ikke lenger blør.

2. Ettersom han høyst sannsynlig har samme virus som meg (vært sammen i 5 år) og det ikke finnes noen behandling for menn og vaksinen ikke behandler en allerede eksisterende infeksjon, hvordan kan man være sikre på samt unngå å ikke smitte hverandre igjen?

I et parforhold vil man typisk smitte hverandre nesten hver gang man har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av et par år. Hos noen kan HPV-infeksjonen vedvare over mange år, og dette gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. En studie fra Belgia viser at det gjennomsnittlig tar 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av CIN3. Det er derfor mulig at du var smittet før du møtte han. Det er sannsynlig at du har smittet han. Når begge har tatt vaksine, vil risiko for resmitte være lav, og infeksjonen vil trolig brenne ut hos dere begge to.

3. Hvis jeg etter konisering, etterhvert blir kvitt min infeksjon/virus, vil jo han fortsatt ha sin og smitte meg igjen?

Nei. To uker etter din første dose med HPV-vaksinen vil du være rimelig godt beskyttet mot HPV, og risiko for resmitte er lav. Bruk av kondom første seks uker etter konsering vil også redusere risiko for resmitte.

4. Jeg har blitt redd for å ha sex og at vi aldri kan bli trygge. Må vi bruke kondom for alltid?

Det er ingen grunn til å være redd for å ha sex. Vaksinen vil gi deg god beskyttelse. Det er ikke nødvendig å bruke kondom når det har gått mer enn to uker etter første vaksinedose.

5. Vil etterhvert gjerne prøve å bli gravid.

Noen gynekologer vil anbefale deg til å vente til HPV-test er negativ etter konisering før du blir gravid. Noen gynekologer anbefaler at det går minst 6-12 måneder fra konisering til graviditet med tanke på risiko for senaborter og premature fødsler. Dette er strengt tatt ikke så viktig. Dersom du ønsker å bli gravid, er det ikke noe i veien for å bli gravid med en gang. Dersom du fremdeles har celleforandringer og positiv HPV-test under graviditet, vil gynekologene vanligvis vente med konisering til etter fødsel. Mange kvinner med celleforandringer under graviditet vil bli kvitt celleforandringen etter fødsel uten behandling.

6. Vil jeg noen gang kunne bli helt frisk eller vil vi bare smitte hverandre om og om igjen?

HPV-vaksine vil effektivt forebygge smitte ved at kroppen danner antistoffer som nøytralisere nye virus slik at de ikke kan gå inn i cellene. Vaksinen har imidlertid ikke effekt på gamle virus som allerede er inne i cellene. Du vil være godt beskyttet mot smitte av din kjæreste på samme måte som HPV-vaksinen har god effekt for alle andre kvinner som har sex med andre menn med HPV.

7. Jeg klarer rett og slett ikke å forstå hvordan sirkelen kan brytes ettersom det ikke finnes noen behandling for han og vaksinen ikke "kurerer" en allerede eksisterende infeksjon/virus.

Vaksine til deg vil hindre at hans virus kan komme inn i dine celler. Vaksine til han vil hindre at dine virus kan komme inn i hans celler. Vaksiner er laget nettopp for å kunne bryte en smittekjede. Vaksinen vil også hindre virus i en slimhinne fra å bli overført til en annen slimhinne (f.eks fra livmorhals/vagina til anus eller munnhule/svelg). Vaksinen vil hindre virus i en del av slimhinnen til å smitte andre deler av slimhinnen. Selv om ikke vaksinen har effekt på virus som allerede er inne i cellene, vil immunforsvaret hans i de fleste tilfeller drepe celler med virus, og vaksinen vil hindre viruset i å gå inn i andre celler.

8.  Setter så utrolig pris på en forklaring/svar, da jeg ikke klarer å tenke på noe annet eller finne et bekreftende svar.

Dersom du fremdeles har spørsmål i forhold til HPV, celleforandringer og kreft, kan du lese boken "Alt om HPV"

https://www.coraforlag.no/hpv.html

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn