Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (28) med usikre celleforandringer (ASC-US) og positiv HPV-test. Bør jeg bekymre meg for andre typer kreft som skyldes HPV?

Spørsmål

Jeg har fått påvist celleforandringer ved celleprøve for 6 måneder siden. Biopsi viste ingen forandringer. Ny celleprøve for 3 måneder siden viste usikre forandringer og positiv HPV test. Da jeg var 19 fikk partner påvist kjønnsvorter. Jeg har aldri hatt dette. Jeg har en 10 måneder gammel baby. Jeg har tatt jevnlige celleprøver (en gang i året) fra jeg var 23 og de har alltid vært negative (er 28 nå). Har hatt samme partner de siste fire årene. Hva er årsaken til at jeg har fått dette nå? Kan viruset ha ligget latent så lenge? HPV viruset forårsaker også tunge-, hals- og anal kreft. Hvordan burde jeg følge med på dette? Er det noe jeg kan testes for? Burde jeg unngå oral-sex fordi partneren mest sannsynlig også har aktivt virus?

Kvinne 28
Svar

Humant papillomavirus (HPV) er årsak til vanlige vorter på hender og føtter, kjønnsvorter, celleforandringer og kreft, men det er ikke de samme HPV-typene som gir vorter på hender og føtter som gir kjønnsvorter eller gir celleforandringer og kreft. Det at din partner hadde kjønnsvorter da du var 19 år har egentlig ingen ting å gjøre med positiv HPV-test nå siden de HPV-typene som gir kjønnsvorter (vanligvis HPV type 6 og 11) ikke inngår i den HPV-testen som brukes til screening av kvinner i Livmorhalsprogrammet. Men din partner da du var 19 år kan ha blitt smittet deg med andre typer HPV som du fremdeles har nå.

Inkubasjontid fra HPV-smitte til vorter på hender og føtter er uker til måneder. Inkubasjontid fra HPV-smitte til kjønnsvorter er fra måneder til 1-2 år. Det tar gjennomsnittlig 9,4 år fra HPV-smitte til påvisning av grove celleforandringer i livmorhalsen (CIN3). Unormal celleprøve kan komme før, men det er ikke uvanlig at HPV-smitte som 19-åring fører til celleforandringer når du er 28 år.

Celleprøven kan være normal selv om du har HPV. Ved HPV-test i primærscreening blir kvinner med positiv HPV-test undersøkt med celleprøve for å skille mellom de kvinnene som må utredes hos gynekolog med kolposkopi og biopsi umiddelbart, og de som kan følges opp med ny HPV-test etter 1-2 år.

1. Hva er årsaken til at jeg har fått dette nå?

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Over tid vil HPV vanligvis forsvinne eller gi celleforandringer. Rundt 30 prosent av kvinner under 30 år vil ha positiv HPV-test, men bare 6,5 prosent av kvinner i alderen 34-69 år. Jo flere år du har HPV, desto høyere er risiko for at du har celleforandringer som må behandles. Ved å ta celleprøve regelmessig kan forstadier oppdages og behandles før utvikling av livmorhalskreft.

2. Kan viruset ha ligget latent så lenge?

Det er mest sannsynlig at du har hatt en persisterende (vedvarende) infeksjon med helt siden du ble smittet, selv om celleprøvene har vært normale. Dersom du var blitt undersøkt med HPV-test tidligere, ville den mest sannsynlig vært positiv hele tiden. Dette er det vanligste. Det finnes teorier om latens. Det vil si at viruset gjemmer seg i basallaget av slimhinnen. Celleprøver vil være normale og HPV-test negativ, før en latent infeksjon reaktiveres, og igjen gir positiv HPV-test og eventuelt unormale celleprøver. Latente infeksjoner vet vi mindre om, men de forekommer trolig ganskje sjeldent.

3. HPV viruset forårsaker også tunge-, hals- og anal kreft. Hvordan burde jeg følge med på dette?

Det er først og fremst HPV type 16 som er årsak til kreft i munnhule og svelg, og først og fremst hos menn over 60 år. Analkreft kan forekomme hos kvinner fra 40 års alder, men er likevel såpass sjeldent at det ikke er nyttig å screene for dette. Det er ikke noen grunn til at du skal prøve å følge spesielt med på disse typene med kreft, men hvis du har et sår i munnen eller svelget som ikke vil gro, oppdager kuler på hals som ikke forsvinner i løpet av 4-6 uker eller opplever vedvarende sår eller blødninger i endetarmen, kan dette utredes hos lege. Analkreft forekommer hyppigere hos menn som har sex med menn (MSM) enn hos heteroseksuelle kvinner. Spesielt HIV-positive MSM er utsatte, og i deler av USA anbefales årlige undersøkelser av analslimhinnen (anoskopi) hos HIV-positive MSM.

4. Er det noe jeg kan testes for?

Det er i teorien mulig å ta HPV-test fra munnhule og svelg samt fra endetarm, men dette gjøres først og fremst i forskningssammenheng. Det er ikke anbefalt å ta rutinemessige HPV-tester utenom Livmorhalsprogrammet.

5. Burde jeg unngå oral-sex fordi partneren mest sannsynlig også har aktivt virus?

I et parforhold hvor den ene parten har HPV vil dere typisk smitte hverandre nesten hver gang dere har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Jo flere måter dere har sex (vaginalt, analt og oralt), desto flere slimhinner kan viruset gjemme seg i, og noen studier viser at par som praktiserer kreativ sex bruker lenger tid på å kvitte seg med HPV enn par som bare har vaginalt samleie. Bruk av kondom kan redusere smitterisiko, inkludert resmitte fra partner. En norsk studie viser at kvinner med celleforandringer i livmorhalsen raskere blir kvitt disse uten behandling ved bruk av kondom. Det er sannsynlig at HPV-vaksine har en tilsvarende effekt. Dersom begge tar vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd.

Samtidig har dere trolig smittet hverandre mange ganger allerede, og det er usikkert hvor mye det har å si fra eller til om dere smitter hverandre flere ganger. Hvis du ikke har fått påvist HPV type 16, er det lav risiko for kreft i analslimhinnen, munnhule og svelg. HPV er et vanlig virus, og kreft er en sjelden komplikasjon. Rundt 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet, men bare 1 av 100 kvinner utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år. Livstidsrisiko for kreft i munnhule og svelg er 4 pr 1.000 hos menn og 1 pr 1.000 hos kvinner. Livstidsrisiko for analkreft er 1 pr 1.o00 hos menn og 2 pr 1.000 hos kvinner. Etter min oppfatning bør du ikke la frykt for HPV legge en demper på seksuallivet, men det er uansett lurt å ta HPV-vaksine og følge anbefalingene i Livmorhalsprogrammet.