Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (28) med lobulær endocervikal glandulær hyperplasi og celleforandringer etter konisering. Har jeg økt risiko for kreft?

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt et forløpet litt over ett års tid nå med celleforandring august 2019, biopsi november 2019, konisering jan 20, kontroll hos fastlege juni 20, nye påviste celleforandringer, ny biopsi og venter nå på svar. Jeg sitter med mye bekymringer. Man har jo googlet og lest om de som har fulgt livmorhalsprogrammet, fått påvist celleforandringer, blitt konisert og ender opp med å få kreft allikevel. Det er også mye skrevet om problemer ifm svangerskap etter konisering, og selv om legene er veldig klare på at det ikke vil bli et problem selv om jeg skulle bli konisert nå gang nr 2 og de er veldig klare på at jeg kommer til å bli frisk og alt skal gå bra, så bekymrer jeg meg såpass at dette får ta stor plass i min hverdag, jeg stoler rett og slett ikke på det de sier (til info, jeg har ikke barn enda). Det er helt sikkert forferdelig irrasjonelt og lite konstruktivt for meg selv, men jeg føler at jeg har en fornuftig stemme på venstre skulder og en bekymret på høyre og den høyre skriker høyere uten at jeg har så mye kontroll på det. Så, for å føle at jeg hadde litt oversikt gikk jeg for første gang gjennom pasientjournalen min og leste beskrivelsene fra tidligere biopsi og konisering. Der ser jeg at etter konisering har de notert "bifunn: Lobulær endocervical glandulær hyperplasi. Konferert med patolog som konkluderer med at dette ikke er av klinisk relevans for pasienten". Jeg googlet selvfølgelig, og ser at dette er en tilstand som kan være en forløper til kreft. Du kan jo tro at min allerede krisetilstand og mistillit til helsepersonell fløy i taket. Jeg prøver å tenke at de ville informert hvis dette var noe å gjøre noe med, men jeg føler jeg står alene uten noen å spørre, med en haug med spørsmål og bekymringer. Kan du hjelpe meg? Hva betyr dette for meg? Vil en utvikling av den type kreft vise seg på fremtidige celleprøver? Bør jeg få en second opinion? Er dette farlig? Hvordan kan dette være klinisk uten betydning? Hva gjør jeg nå?

Kvinne 28
Svar

Hei. Det er bra at du har fulgt Livmorhalsprogrammet og at dine celleforandringer er blitt oppdaget og behandlet. Slik behanding med konisering reduserer risiko for livmorhalskreft med 90 prosent. Etter konisering er risiko for kreft likevel litt økt sammenlignet med en kvinne med bare normale celleprøver slik at du blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test ved kontroll etter 6 måneder og 12 måneder. Kvinner med to dobbelt negative tester (2 x Cyt/HPV-) kan vente i tre år til neste livmorhalsprøve, men du vil bli fulgt med både celleprøve og HPV-test hvert tredje år i 10 år etter konisering.

Omtrent 1 av 10 kvinner får tilbakefall av høygradige celleforandringer etter konisering slik at de må behandles med konisering en gang til. Risiko for tilbakefall er størst de to første årene etter konisering. Samtidig er risiko for kreft svært lav når celleforandringene blir oppdaget tidlig. Kvinner som har tatt HPV-vaksine har 50-80 prosent lavere risiko for tilbakefall av høygradige celleforandringer etter konisering.

Behandling med konisering gir litt økt risiko for tidlig (prematur) fødsel i senere svangerskap. Generelt er det 1 av 20 kvinner som føder for tidlig. Det vil si før uke 37. Etter konisering er det 1 av 10 kvinner som føder for tidlig. Risiko for prematur fødsel etter konisering er avhengig av hvor mye vev fra livmorhalsen som ble fjernet, og hvor mye vev som er igjen. Lengden på livmorhalsen kan måles ved ultralyd. Dersom livmorhalsen er kortere enn 2,5 centimeter, er det større risiko for at du føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn.

Ifølge nettstedet Pathology Outlines er lobulær endocervical glandulær hyperplasi  en godartet (benign) tilstand. Den kommer heller ikke tilbake etter at den er fjernet ("does not recur"). Den skal ikke vokse infiltrerende ("non invasive"), ikke ha umoden bindevevsreaksjon ("no desmoplasia"), ingen celledelinger ("no mitotic figures") og ikke komponenter av plateepitel ("no squamous differentiation").

Det er riktig at lobulær endocervial glandulær hyperplasi regnes som et forstadium til adenokarsinom i endocervix av gastrisk type ("Considered a non obligatory precursor lesion of gastric type endocervical adenocarcinoma"), men når hele lesjonen er fjernet og den ikke kommer tilbake, vil heller ikke risiko for kreft være økt.

http://www.pathologyoutlines.com/topic/cervixlobularendocerv.html

1. Jeg har hatt et forløpet litt over ett års tid nå med celleforandring august 2019, biopsi november 2019, konisering jan 20, kontroll hos fastlege juni 20, nye påviste celleforandringer, ny biopsi og venter nå på svar.

Kvinner som er behandlet med konisering følges opp med både celleprøve og HPV-test etter behandling. Det er viktig at du følges opp til HPV-test er negativ. Etter konisering vil 7 av 10 ha negativ HPV-test ved første kontroll 6 måneder etter konisering og 9 av 10 vil ha negativ HPV-test ved andre kontroll 12 måneder etter konisering. Risiko for tilbakefall av høygradige celleforandringer etter konisering er størst ved persistens (vedvarende positiv test) av samme HPV-type før og etter behandling, og spesielt ved HPV type 16.

2. Jeg sitter med mye bekymringer.

Det hjelper ikke å bekymre seg. Du blir fulgt opp etter nasjonale retningslinjer. La legene gjør sin jobb og følg de råd og anbefalinger du får fra legene. Opplegget for oppfølging etter konisering er blitt veldig sikkert etter at HPV-test ble en del av kontrollene.

3. Man har jo googlet og lest om de som har fulgt livmorhalsprogrammet, fått påvist celleforandringer, blitt konisert og ender opp med å få kreft allikevel.

Det er lav risiko for kreft etter behandling med konisering. Selve behandlingen reduserer risiko for kreft med 90 prosent. I tillegg blir du fulgt opp tett med både celleprøve og HPV-test slik at eventuelle tilbakefall av høygradige celleforandringer blir oppdaget så tidlig som mulig. I de sjeldne tilfellene det likevel blir påvist kreft etter behandling, blir kreftsykdommen som regel oppdaget så tidlig at prognosen er veldig god.

4. Det er også mye skrevet om problemer ifm svangerskap etter konisering, og selv om legene er veldig klare på at det ikke vil bli et problem selv om jeg skulle bli konisert nå gang nr 2 og de er veldig klare på at jeg kommer til å bli frisk og alt skal gå bra, så bekymrer jeg meg såpass at dette får ta stor plass i min hverdag, jeg stoler rett og slett ikke på det de sier (til info, jeg har ikke barn enda).

9 av 10 kvinner som er behandlet med konisering har ingen problemer med svangerskap og fødsel. Lengden på livmorhalsen under graviditet kan måles ved ultralyd. Dersom livmorhalsen er kortere enn 2,5 centimeter, er det større risiko for at du føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn.

5. Det er helt sikkert forferdelig irrasjonelt og lite konstruktivt for meg selv, men jeg føler at jeg har en fornuftig stemme på venstre skulder og en bekymret på høyre og den høyre skriker høyere uten at jeg har så mye kontroll på det.

Jeg tror du bør overlate vanskelige medisinske avgjørelser til legene, og stole på deres vurderinger. Å bruke «Dr. Google» kan virke som en enkel løsning. Problemet er bare at forum, diskusjoner og useriøse artikler kan føre til angst og hypokondri.

6. Så, for å føle at jeg hadde litt oversikt gikk jeg for første gang gjennom pasientjournalen min og leste beskrivelsene fra tidligere biopsi og konisering. Der ser jeg at etter konisering har de notert "bifunn: Lobulær endocervical glandulær hyperplasi. Konferert med patolog som konkluderer med at dette ikke er av klinisk relevans for pasienten".

Jeg er enig med patologen. Når lesjonen er fjernet, vil den heller ikke utgjøre noen risiko for deg.

7. Jeg googlet selvfølgelig, og ser at dette er en tilstand som kan være en forløper til kreft.

De celleforandringen du hadde er i seg selv en forløper til kreft. De er nå fjernet. Det samme er området med lobulær endocervical glandulær hyperplasi. Celleforandringer kan komme tilbake etter konisering, men ifølge Pathology Outlines vil ikke lobulær endocervical glandulær hyperplasi komme tilbake etter at det er fjernet.

8. Du kan jo tro at min allerede krisetilstand og mistillit til helsepersonell fløy i taket. Jeg prøver å tenke at de ville informert hvis dette var noe å gjøre noe med, men jeg føler jeg står alene uten noen å spørre, med en haug med spørsmål og bekymringer.

Du har allerede fått behandling med konisering. Du blir fulgt opp etter nasjonale retninglinjer etter konisering. Du er i trygge hender.

9. Kan du hjelpe meg? Hva betyr dette for meg? Vil en utvikling av den type kreft vise seg på fremtidige celleprøver?

Et bifunn som allerede er ferdigbehandlet har ingen betydning for deg. Adenokarsinom i endocervix av gastrisk type vil vanligvis ha negativ HPV-test, men du blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Selv om celleprøver er bedre egnet til å finne forstadier i plateepitelet enn forstadier i kjertelepitelet, vil celleprøvene dine etter konisering blir vurdert spesielt nøye.

10. Bør jeg få en second opinion? Er dette farlig? Hvordan kan dette være klinisk uten betydning? Hva gjør jeg nå?

Du har sendt spørsmålet til meg. Jeg er patolog som har jobbet spesielt mye med HPV, celleforandringer og forebygging av livmorhalskreft. Du kan betrakte mitt svar som en second opinion. Lobulær endocervical glandulær hyperplasi regnes som en benign tilstand som ikke kommer tilbake etter at den er fjernet. Du er behandlet med konisering. Du blir fulgt tett opp etter behandling. Du kan ikke gjøre noe annet enn å lytte til de råd og anbefalinger du får av legene som følger deg opp. For meg kan det høres ut som om du har helseangst. Kognitiv terapi er effektiv behandling ved helseangst. På nettsidene til Norsk Helseinformatikk kan du ta et gratis selvhjelpskurs som er utviklet av psykolog Magnus Nordmo. Dette kurset er en del av et større kurs om panikkangst. Dersom du har helseangst, anbefales det å ta hele kurset om panikkangst.

https://nhi.no/psykisk-helse/kognitiv-terapi/helseangst/helseangst-selvhjelpskurs/

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-