image: Kvinne (27) som er behandlet med celleforandringer med konisering. Jeg er fremdeles HPV positiv. Er det farlig å bli gravid?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?


Kvinne (27) som er behandlet med celleforandringer med konisering. Jeg er fremdeles HPV positiv. Er det farlig å bli gravid?

Spørsmål

Hei, Våren 2019 fikk jeg påvist celleforandringer (med HPV 18) som endte med konisering, fullførte gardasil 9-vaksinen med alle dosene etter konisering.

Høsten 2019 tok jeg ny celleprøve som var normal og negativ på HPV. Sommer 2020, tok jeg ny celleprøve og fikk tilbakemelding at jeg hadde HPV (husker ikke helt hvilken type det var men det var flere som 30 og en del andre), tok en vevsprøve som kun viste betennelseforandringer og ikke celleforandringer, men fortsatt HPV-positiv.

Tok en ny celleprøve januar 2021 og fikk til svar det samme som i sommer at jeg har betennelseforandringer og må ta en ny vevsprøve nå.

Jeg blir litt opprørt og lei da jeg ikke forstår hvorfor jeg får disse forandringene, og hva det vil si for meg. Er det fortsatt celleforandringer jeg har? Kan det behandles på noen måte, eller må det bare følges opp?

Å ta vevsprøve er ikke akkurat det jeg synes er mest gøy. Jeg og min kjæreste prøver også å bli gravid. Er det fortsatt mulig å prøve å bli gravid selv om jeg har betennelseforandringer?

Vet ikke om dette er relevant men jeg fått svar på en blodprøve at jeg har lett forhøyet lymfocytter 3.5, har siden mars 2020 hatt sår hals som min fastlege mistenker kan muligens være sopp, det har jeg prøvd å behandle, men gikk ikke bort. Har hatt et kronisk høyt stress nivå pga angst det siste året. Tusen takk, setter pris på svar. Hilsen kvinne, 27

Mann 27
Svar

Hei. Det er bra at du har fulgt Livmorhalsprogrammet slik at dine celleforandringer ble oppdaget og behandlet med konisering. Slik behandling med konisering reduserer risko for kreft med 90 prosent. Det er riktig at du blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test etter konisering.

De fleste blir kvitt sine celleforandringer etter konisering, men 1 av 10 får tilbakefall og må behandles med konisering en gang til. Risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering er størst dersom vedvarende infeksjon med samme HPV-type før og etter behandling med konisering. Du hadde HPV type 18 før konisering. Det vil si at risiko for tilbakefall av celleforandringer er størst dersom HPV-test fremdeles hadde vært positiv for HPV type 18 både på første og andre kontroll etter konisering. Det er et veldig godt tegn at HPV-test var negativ ved første kontroll etter konisering. Det er også bra at du har tatt HPV-vaksine. Flere studier viser at risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering reduseres med 50-80 prosent for de som har tatt HPV-vaksine.

1. Sommer 2020, tok jeg ny celleprøve og fikk tilbakemelding at jeg hadde HPV, tok en vevsprøve som kun viste betennelseforandringer og ikke celleforandringer, men fortsatt HPV-positiv.

Ved unormal celleprøve og positiv HPV-test etter behandling med konisering er det anbefalt biopsi. Dessverre skiller ikke retningslinjene ved oppfølging etter konisering på om du har HPV type 16, HPV type 18 eller andre typer. Retningslinjene skiller heller ikke på om det er samme HPV-type som før konisering (økt risiko) eller om det er en annen HPV-type (lav risiko). Det vil si at anbefalingen er biopsi selv om det er lav risiko for høygradige celleforandringer. En vevsprøve som viser betennesesforandringer betyr ingen ting. Som patolog pleier jeg ikke å kommentere betennelsesforandringer. Jeg besvarer biopsien som "Cervixbiopsi uten påvist dysplasi". Etter negativ biopsi (Normal / CIN1) er anbefalingen vanligvis ny celleprøve og HPV-test om 12 måneder. Generelt vil omtrent halvparten av kvinner med positiv HPV-test ha negativ HPV-test etter 12 måneder.

2. Tok en ny celleprøve januar 2021 og fikk til svar det samme som i sommer at jeg har betennelseforandringer og må ta en ny vevsprøve nå. Jeg blir litt opprørt og lei da jeg ikke forstår hvorfor jeg får disse forandringene, og hva det vil si for meg.

Celleprøven viste nok usikre (ASC-US) eller lavgradige (LSIL) celleforandringer siden du er anbefalt ny biopsi. En celleprøve med betennelsesforandringer betyr ingen ting. Noen anbefaler ny biopsi ved ny positiv HPV-test ved oppfølging 12 måneder etter negativ biopsi (Normal / CIN1), men ved samtidig normal celleprøve kan du strengt tatt vente ytterligere 12 måneder (så lenge det ikke er snakk om HPV type 16 eller 18).

3. Er det fortsatt celleforandringer jeg har? Kan det behandles på noen måte, eller må det bare følges opp?

Det er bare 1 av 10 kvinner som behandles med konisering som får tilbakefall av celleforandringer slik at de må behandles med konisering en gang til. Det er anbefalt to normale celleprøver og to negative HPV-tester inntil du kan vente tre år til neste screeningprøve. Så lenge du har positiv HPV-test må du følges opp hver 12. måned. Det finnes dessverre ikke noen behandling for HPV-infeksjonen i seg selv. Det er bare å ta tiden til hjelp. De fleste blir kvitt HPV-infeksjonen av seg selv, men det kan ta flere år. Heldigvis blir de fleste kvitt HPV i løpet av de to første årene etter konisering. For kvinner som har HPV type 16 både før og to år etter konisering er det 1/3 som får tilbakefall av celleforandringer i løpet av de neste 2-3 år slik at de må behandles med konisering en gang til. For HPV type 18 er risiko lavere, og når du ikke lenger har HPV type 18, er risiko veldig lav.

4. Å ta vevsprøve er ikke akkurat det jeg synes er mest gøy.

Nei. Ingen liker at noen skjærer små biter av deg. Hensikten med biopsi er å utelukke høygradige celleforandringer (CIN2+), men det er vanligvis unødvendig å ta biopsi oftere enn hver 12. måned selv om celleprøve er unormal og HPV-test positiv. Ved normal celleprøve og positiv HPV-test for andre typer enn 16/18 kan du vanligvis vente i ytterligere 12 måneder før ny vurdering av biopsi. Noen gynekologer er også flinke å gjøre undersøkelse med kolposkopi. Hvis det ikke er noen unormale funn ved kolposkopi, celleprøve er lavgradig (ASC-US / LSIL) og det ikke foreligger HPV type 16/18 er det mulig å avvente biopsi med ytterligere 12 måneder ved normal kolposkopi.

5. Jeg og min kjæreste prøver også å bli gravid. Er det fortsatt mulig å prøve å bli gravid selv om jeg har betennelseforandringer?

Ja. Betennelsesforandringer betyr ingen ting i forhold til graviditet. Noen gynekologer liker å avklare eventuelle celleforandringer før graviditet, men når biopsi er negativ, er det ikke noe problem å gjennomføre graviditet og fødsel. Det hender at noen får påvist CIN2 eller CIN3 i biopsi og deretter blir gravide før behandling med konisering, og da er det vanlig å avvente behandling med konisering til etter fødsel. Risiko for utvikling av kreft i løpet av svangerskapet ved ubehandlet CIN3 er 3 av 1.000 (0,3 prosent). Mange gravide med ubehandlet CIN3 blir dessuten kvitt CIN3 etter fødsel.

6. Vet ikke om dette er relevant men jeg fått svar på en blodprøve at jeg har lett forhøyet lymfocytter 3.5, har siden mars 2020 hatt sår hals som min fastlege mistenker kan muligens være sopp, det har jeg prøvd å behandle, men gikk ikke bort. Har hatt et kronisk høyt stress nivå pga angst det siste året.

Nei. Dette skal ikke ha noe å si i forhold til HPV og unormale celleprøver i livmorhalsen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-