Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (27) med tilbakefall av kjønnsvorter til tross for HPV-vaksine. Bør jeg vente med å bli gravid når jeg har vorter i skjedeåpningen?

Spørsmål

Hei, Jeg har nylig oppdaget å ha fått tilbakefall av kjønnsvorter, jeg har også nylig igjen fått påvist HPV-virus etter celleprøve, som viste seg etter en vevsprøve å være en betennelse og ikke celleforandringer. I mai 2019 var jeg gjennom en konisering etter funn av celleforandringer grunnet HPV, jeg fikk også fjernet kjønnsvorter med laser på den tiden. Etter det tok jeg Gardasil 9-vaksine, jeg tok vaksinene med følgende intervall: 1 mnd mellom første og andre vaksine, og 4 mnd mellom andre og tredje vaksine. Jeg var på kontroll i oktober 2019 og fikk negativ på HPV-virus, tok siste vaksine i desember 2019. Jeg må legge til at i mellom andre og tredje vaksine hadde jeg og min samboer ubeskyttet samleie, og er redd for at det kan ha hatt noe å si for oppblussing av HPV. Ble både skuffet og forvirret når jeg i juni i år tok ny celleprøve og fikk påvist HPV på nytt, da jeg trodde vaksinen ville beskytte, jeg vet at det finne veldig mange forskjellige HPV-virus, men jeg reagerer også på at jeg har fått tilbakefall av kjønnsvorter, noe som passer spesielt dårlig akkurat nå da jeg og min samboer prøver å bli gravid og jeg har fått disse vortene i skjedeåpningen. Vi har prøvd å bli gravid i et år nå uten hell. Jeg har noen spørsmål rundt dette: 1. Nå som jeg har fått påvist HPV på nytt, må jeg ta vaksinen på nytt? Har ikke vaksinen fungert på meg? Vil jeg noen gang bli kvitt HPV-viruset? Burde min samboer vaksinere seg? 2. Er det dumt å skulle prøve å bli gravid når jeg har vorter i skjedeåpningen? 3. Merket stikking opp i skjeden allerede i mai i år, kan det ha vært vortene? Utfloden er illeluktende nå, har litt problemer med å finne ut hva det lukter, men det er ikke en normal lukt, lukten sitter veldig igjen på fingre etter å ha vasket meg nøye. Det klør noe enormt rundt skjeden, spesielt kjønnsleppene, nesten som en brennende følelse. Utfloden er hvit, normal, rett før menstruasjon. Tilleggsopplysninger: Fast partner. Ingen medisiner.

Mann 27
Svar

Hei. HPV-vaksinen Gardasil 9 beskytter mot ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter og 90 prosen av kreft som skyldes HPV. HPV-vaksinen har best effekt dersom den blir tatt før smitte, men flere studier viser at også kvinner som har vært eksponert for HPV kan ha nytte av vaksinen. Vaksinen kan redusere risiko for tilbakefall av kjønnsvorter, men det kan ta 1-2 år fra første vaksinedose før risiko for tilbakefall av kjønnsvorter reduseres.

HPV-typer som forårsaker kjønnsvorter (slik som HPV type 6 og 11) kan forårsake unormal celleprøve, men vevsprøve (biopsi) vil som regel være normal eller ha lavgradige celleforandringer (CIN1). Den HPV-testen som brukes til oppfølging av kvinner med celleforandringer dekker 14 ulike HPV-typer, men ikke HPV type 6 eller 11. Det vil si at du kan være bærer av HPV som gir kjønnsvorter selv om HPV-test er negativ.

Behandling med konisering reduserer risiko for livmorhalskreft med 90 prosent. Omtrent 1 av 10 kvinner som gjennomgår konisering får senere tilbakefall av celleforandringer og må behandles med konisering en gang til. HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering med 50-80 prosent. Kvinner med negativ HPV-test etter konisering har dessuten lav risiko for tilbakefall.

Behandling av kjønnsvorter med laser kan fjerne synlige vorter, men du kan likevel ha HPV i hud og slimhinne i områder uten synlige vorter. Det er derfor mange som får kjønnsvorter tilbake flere ganger. Resmitte fra partner (selv om han ikke har synlige vorter) er også en årsak. HPV-vaksine har vist seg å redusere risiko for tilbake fall av kjønnsvorter, men det kan ta 1-2 år fra første vaksinedose til risiko reduseres.

HPV-vaksinen har rimelig god effekt allerede to uker etter første vaksinedose. Hensikten med tre doser er å gi langvarig beskyttelse (trolig livsvarig). Ubeskyttet sex mellom vaksinedosene skal ikke ha noen betydning når det gjelder effekten av HPV-vaksine.

1. Nå som jeg har fått påvist HPV på nytt, må jeg ta vaksinen på nytt? Har ikke vaksinen fungert på meg? Vil jeg noen gang bli kvitt HPV-viruset? Burde min samboer vaksinere seg?

Nei. Du trenger ikke å ta vaksinen på nytt. HPV-vaksinen skal ha god forebyggende effekt på senere smitte uavhengig av pågående infeksjoner og positiv HPV-test. Tre doser med HPV-vaksine gir god beskyttelse mot de virustypene som inngår i vaksinen hos de aller fleste som tar vaksinen (90-95 prosent). De fleste blir kvitt HPV uten behandling, og av de som får behandling med konisering vil de fleste bli kvitt viruset i løpet av 6-12 måneder (70-90 prosent). Vanligvis er det tilstrekkelig at den ene parten i et parforhold tar HPV-vaksinen. Hvis samboeren din vaksinerer seg, vil smittekjeden brytes i begge ledd. HPV-vaksinen kan dessuten redusere risiko for kjønnsvorter og kreft som skyldes HPV hos menn.

  

Gynekolog Mette Haase Moen svarer på de siste spørsmålene: 

2. Det er ingen grunn til å vente med å bli gravid fordi du har kjønnsvorter ved skjedeåpningen, men vortene kan vokse under graviditeten. Du kan evt. på forhånd ta en kur med Aldara-krem, men det tar i gjennomsnitt 8 uker før vortene blir borte. Hør med din fastlege. Kremen er på resept.

3. Vortene gir ikke stikkende smerter i skjeden. Jeg har ingen god forklaring på hva som kan være årsaken. Kløe omkring skjeden og hvit utflod, klumpet som cottage cheese, er typisk for sopp. Utflod som er tyntflytende og grålig med lukt som fisk kan være bakteriell vaginose (BV). Diagnosen BV stilles ved at pH er over 4,5, at det er den spesielle lukt og mikroskopi av utflod viser et karakteristisk bilde. Fastlegen må foreta undersøkelse og skrive ut evt. medisin.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-