Kvinne 27 år med HPV type 16. Kan jeg smitte barnet mitt?

Spørsmål

Har fått påvist HPV type 16 og gått fra lette til alvorlige celleforandringer på bare et år og sitter med mange bekymringer angående dette. Hvordan vet jeg at det ikke har utviklet seg til livmorhalskreft selv om at jeg gjør konisering? Får man svar på kjeglebiten som sendes inn om det er livmorhalskreft? Å blir man kvitt HPV infeksjonen når man har fjernet en bit av livmorhalstappen og vil man bare bli smittet på nytt igjen om man har sex med partneren sin som mest sannsynlig har det samme. Anbefales det isåfall at han også vaksiner seg? Jeg lurer også på om at jeg bør vaske håndduker og undertøy som tilhører meg og partneren min for seg selv i likhet med feks. ESBL smitte i fare for å smitte barnet vårt? Lurer også på om viruset kan smitte feks bare av å ta på et dørhåndtak og ta seg i munnen/ nesen etterpå? Å når man får påvist HPV type 16 burde man få tatt celleprøver i munnen også? Bør barn få vaksine tidligere enn 7 klasse når de har foreldre som har påvist HPV type 16? På forhånd takk for svar.

Kvinne 27

Kvinne 27
Svar

HPV-typer som er årsak til celleforandringer og kreft smitter seksuelt. HPV type 16 smitter ikke ved vanlig sosial omgang. HPV-typer som overføres fra slimhinne til slimhinne overlever kun kort tid utenfor kroppen. Du behøver ikke å være redd for å smitte barnet ditt. HPV type 16 er et av de vanligste HPV-typene vi har. Totalt sett blir 70-80 % av alle kvinner og menn smittet av en eller flere HPV-typer en eller flere ganger i løpet av livet, men bare 1 % av alle kvinner utvikler livmorhalskreft før 75 års alder. Omtrent 20 % av de som en pågående HPV-infeksjon har nettopp HPV type 16.

1. Har fått påvist HPV type 16 og gått fra lette til alvorlige celleforandringer på bare et år og sitter med mange bekymringer angående dette.

Jeg vil anta at du har hatt høygradige celleforandringer en stund, og at celleprøven med lette celleforandringer (LSIL) ikke ble tolket riktig. En studie fra Belgia viser at det gjennomsnittlig tar 9,4 år fra HPV-smitte på påvisning av høygradige celleforandringer (CIN3). Av kvinner med diagnosen lette celleforandringer (LSIL) i celleprøve vil 16 % få påvist CIN3 innen 3,5 år og 0,34 % vil få påvist kreft innen 3,5 år. Ofte vil ny vurdering av celleprøven som opprinnelig ble vurdert som LSIL også vise celler med høygradige forandringer (HSIL) hos kvinner der biopsi har vist CIN3 etter en LSIL diagnose. Hvis det var en biopsi (vevsprøve) som viste lette celleforandringer (CIN1) var biopsien mest sannsynlig ikke-representativt for området med høygradige celleforandringer.

2. Hvordan vet jeg at det ikke har utviklet seg til livmorhalskreft selv om at jeg gjør konisering?

Ved konisering fjernes området med celleforandringer. Dette inngrepet reduserer risiko for kreft med 90 %, 1 av 10 kvinner som blir behandlet med konisering får tilbakefall av celleforandringer og må koniseres en gang til. Etter konisering blir du fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering er lav for kvinner som både har normal celleprøve og negativ HPV-test etter konisering. Risiko for kreft etter konisering er litt høyere enn hos kvinner som aldri har hatt celleforandringer, men likevel svært lav. Av de 300 som får livmorhalskreft hvert år i Norge er det bare en liten andel som tidligere har vært behandlet med konisering.

3. Får man svar på kjeglebiten som sendes inn om det er livmorhalskreft?

Ja. Vevsbiten som fjernes ved konisering blir sendt inn til en patolog for undersøkelse i mikroskop. Patologen undersøker om det foreligger forstadier eller kreft, og om hele området med celleforandringer er fjernet. Det skal være normal slimhinne på begge sider av området med celleforandringer, ellers er det såkalt ufrie render der celleforandringene går helt ut i varmeskadet reseksjonskant. Omtrent 30 % av kvinner som er behandlet med konisering har ufrie render. Likevel er det bare 1 av 10 som får tilbakefall av celleforandringer. Av 2624 kvinner med CIN3 i biopsi i 2016 var det 81 kvinner med livmorhalskreft i cervixkonus tilsvarende 3,1 %.

4. Å blir man kvitt HPV infeksjonen når man har fjernet en bit av livmorhalstappen og vil man bare bli smittet på nytt igjen om man har sex med partneren sin som mest sannsynlig har det samme.

Ja. Behandling med konisering vil i de fleste tilfeller gjøre at HPV forsvinner, men ikke nødvendigvis med en gang. I tillegg til livmorhalsen er det mulig å ha HPV i andre deler av vagina (skjeden). Generelt vil 70 % ha negativ HPV-test ved første kontroll 6 måneder etter konisering, og 90 % vil ha negativ HPV-test ved andre kontroll 12 måneder etter konisering. Det stemmer at mannen i de fleste tilfeller vil være smittet at det samme viruset, men i de fleste tilfeller vil HPV-infeksjonen gå over hos begge to. HPV-vaksine kan redusere risiko for resmitte fra partner og redusere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering.

5. Anbefales det isåfall at han også vaksiner seg?

Ja. Hvis dere begge tar HPV-vaksinen, vil smittekjeden brytes i begge ledd. I tillegg til livmorhalskreft er HPV type 16 også årsak til kreft i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg. Mannen din bør også ta HPV-vaksine for sin egen del, men det er viktigere at du tar vaksinen enn at han tar vaksinen.

6. Jeg lurer også på om at jeg bør vaske håndduker og undertøy som tilhører meg og partneren min for seg selv i likhet med feks. ESBL smitte i fare for å smitte barnet vårt?

Nei. HPV smitter ikke via klær, og HPV kan ikke overføres fra ett klesplagg til et annet ved vask i maskin. HPV smitter først og fremst seksuelt, men kan også smitte ved annen slimhinnekontakt.

7. Lurer også på om viruset kan smitte feks bare av å ta på et dørhåndtak og ta seg i munnen/ nesen etterpå?

HPV type 16 vil ikke kunne overleve utenfor kroppen, eller smitte via dørhåndtak eller andre flater. Men HPV kan overføres fra slimhinne til slimhinne ved bruk av fingre vaginalt, analt, oralt og nese dersom fingre brukes direkte på ny lokalisasjon med få sekunders mellomrom. Det samme gjelder felles bruk av sexleketøy dersom leketøyet brukes direkte fra en slimhinne til en annen.

8. Å når man får påvist HPV type 16 burde man få tatt celleprøver i munnen også?

Det har ingen verdi å ta celleprøve i munnen. Det er i teorien mulig å ta HPV-test fra munnhule og svelg, men dette er ikke anbefalt. Forekomsten av HPV i munnhule og svelg er mye lavere enn forekomst av HPV genitalt. Mens livstidsrisiko for livmorhalskreft er 1,0 % før 75 år alder (1 av 100), er det bare 0,1 % av alle kvinner som får kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV (1 av 1.000). Hos menn er risiko høyere. Omtrent 0,4 % av alle menn vil få kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg før 75 års alder.

9. Bør barn få vaksine tidligere enn 7 klasse når de har foreldre som har påvist HPV type 16?

Nei. HPV-vaksinen er godkjent fra 9 år, men det er bare gutter og jenter i 7. klasse som får gratis vaksine. Risko for smitte mellom foreldre og barn svært lav. Det blir sjelden påvist HPV hos personer som ikke har hatt sex eller annen intim kontakt som involverer slimhinner genitalt.