Kvinne (25) som er behandlet for CIN3. Hvor lenge etter første dose med HPV-vaksine må jeg vente før jeg har ubeskyttet sex?

Spørsmål

Hei. Jeg har noen spørsmål angående HPV, celleforandringer og samleie. Jeg fikk påvist høye celleforandringer (CIN3) og HPV type 16 og "andre typer", og gjennomførte konisering for to uker siden. Jeg har tidligere tatt Cervarix-vaksinen. Gynekologen jeg tok celleprøve og biopsi hos anbefalte meg å ta vaksinen Gardasil 9 også, ettersom denne også virker forebyggende på HPV "andre typer". Jeg tok første av tre doser av Gardasil 9 for en uke siden. Gynekologen sa også at ettersom jeg har fått påvist HPV, så vil det være lurt at også min partner tar tre doser av denne vaksinen (ettersom han også mest sannsynlig har HPV). Han tok også sin første dose for en uke siden. Gynekologen mente at vi burde unngå samleie til etter 2. dose er tatt (ca. 2 måneder etter første dose). Er det først da vaksinen har virkning? Er det en fare for at vi smitter hverandre dersom vi har samleie nå? Har pratet med andre i samme situasjon som ikke har fått denne beskjeden om å unngå samleie. På forhånd takk for svar!

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. HPV-vaksinen har rimelig god effekt allerede to uker etter første dose. Hvis du har tatt tre doser er Cervarix er du godt beskyttet mot HPV type 16 og 18. Både Cervarix og den gamle Gardasil vaksinen gir i tillegg til beskyttelse mot HPV type 16 og 18 også delvis beskyttelse mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom kryssbeskyttelse. Hvis du tar en dose av den nye HPV-vaksinen Gardasil 9 vil du vært godt beskyttet mot HPV type 16, 18, 31, 33 og 45, og delvis beskyttet mot HPV type 6, 11, 52 og 58. For å få full beskyttelse mot alle ni HPV-typer er det anbefalt tre doser av Gardasil 9, men for de fleste er det mer enn godt nok å ta en dose Gardasil 9 når de allerede har tatt tre doser Cervarix eller gammel Gardasil.

1. Jeg fikk påvist høye celleforandringer (CIN3) og HPV type 16 og "andre typer", og gjennomførte konisering for to uker siden. Jeg har tidligere tatt Cervarix-vaksinen. 

Behandling med konsering reduserer risiko for kreft med 90 %. Omtrent 1 av 10 kvinner får tilbakefall av celleforandringer etter konisering og må behandles med konisering en gang til. HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall etter konisering med 50-80 %. For en kvinne med celleforandringer vil HPV-vaksinen virke like bra om vaksinen blir tatt før konisering eller etter konisering, men generelt bør HPV-vaksinen tas så raskt som mulig.

2. Gynekologen jeg tok celleprøve og biopsi hos anbefalte meg å ta vaksinen Gardasil 9 også, ettersom denne også virker forebyggende på HPV "andre typer".

Ja. Men risiko for tilbakefall er størst dersom vedvarende (persisterende) infeksjon med samme HPV-type før og etter konisering. Det er HPV type 16 som er den vanligste årsaken til høygradige celleforandringer og kreft. Andre HPV-typer spiller mindre rolle hos kvinner med HPV type 16. Når du hadde HPV type 16 før behandling med konsiering, er det størst risiko for at celleforandringene etter konisering også er forårsaket av HPV type 16. Hvis du smittes av en ny HPV-type tar det vanligvis flere år før du eventuelt får nye celleforandringer.

3. Jeg tok første av tre doser av Gardasil 9 for en uke siden. Gynekologen sa også at ettersom jeg har fått påvist HPV, så vil det være lurt at også min partner tar tre doser av denne vaksinen (ettersom han også mest sannsynlig har HPV).

Ja. Men din partner har mest sannsynlig HPV type 16 han også. Når du allerede har tatt tre doser av Cervarix (som dekker HPV type 16 og 18) skal du være godt beskyttet mot resmitte av HPV type 16 fra partner. Han bør imidlertid ta HPV-vaksine for sin egen del. Menn kan få kreft som skyldes HPV i penis, anus, munnhule og svelg. Når begge har tatt HPV-vaksinen vil smittekjeden være brutt i begge ledd (dobbel beskyttelse).

4. Han tok også sin første dose for en uke siden. Gynekologen mente at vi burde unngå samleie til etter 2. dose er tatt (ca. 2 måneder etter første dose). Er det først da vaksinen har virkning?

Du er allerede beskyttet mot HPV type 16. Han vil være rimelig godt beskyttet allerede to uker etter første dose. Beskyttelsen vil være enda bedre to uker etter andre dose, men mange studier viser god effekt også hos de som bare har tatt en dose.

5. Er det en fare for at vi smitter hverandre dersom vi har samleie nå?

Nei. Du er allerede beskyttet med Cervarix. Du kan ha virus i noen måneder etter konisering, men virusmengden blir redusert umiddelbart etter konisering slik at det er lav risiko for at du smitter han nå.

6. Har pratet med andre i samme situasjon som ikke har fått denne beskjeden om å unngå samleie.

Selv uten HPV-vaksine, og selv uten bruk av kondom de første 6 uker etter konisering, vil 90 % av alle kvinner bli kvitt sin HPV-infeksjon i løpet av det første året etter konisering. Det vil si at det går bra med de fleste uten at de tar forhåndsregler. Du er allerede vaksinert mot HPV type 16 og 18 siden du har tatt Cervarix. En dose Gardasil 9 vil gi immunforsvaret ditt en ekstra "boost" både mot HPV type 16 og 18, men også mot 31, 33 og 45 samt at du får delvis beskyttelse mot HPV type 6, 11, 52 og 58. Denne effekten kommer i løpet av to uker, og det er ikke nødvendig å vente med å ha samleie ut over dette med tanke på smitte av HPV. Men generelt er det mange gynekologer som anbefaler å unngå sex eller bruke kondom så lenge du blør etter konisering (vanligvis i 2-3 uker).

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-