Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (23) som er behandlet med konisering. Jeg har fremdeles HPV type 16. Hva skal jeg fortelle til ny partner før vi har sex?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk påvist CIN3 i desember 2017, og ble konisert 1. februar 2018. Jeg hadde 2 høyrisiko typer. Jeg har fortsatt oppfølging på sykehus, og tok forrige celleprøve og HPV test i oktober 2019, og hadde fortsatt positiv HPV test, men nå kun HPV 16 da ett hadde forsvunnet. Celleprøven var normal. Jeg er veldig «nysgjerrig» på om jeg nå fortsatt er HPV positiv, men får ikke ta ny prøve før i oktober 2020. Jeg er på vei inn i et nytt forhold, og lurer på hvordan det er med sex når man har HPV..? Det er jo veldig smittsomt, og jeg er livredd for å smitte noen, og å få ny smitte selv. Jeg har tatt både Cervarix vaksine og Gardasil 9. Hvordan funker det? Hvis jeg smitter han, og hpv’en min forsvinner, kam han da smitte meg på nytt, selvom jeg har hatt det før? Jeg har ikke hatt sex siden jeg fikk påvist HPV i 2017.. Vet heller ikke hvordan jeg skal ha denne samtalen med han. Hva jeg skal si osv..

Kvinne 23
Svar

Det er bra at du har fått behandling med konisering. Dette reduserer risiko for kreft med 90 prosent. De fleste blir kvitt både celleforandringer og HPV-infeksjonen etter konisering. Av kvinner med positiv HPV-test før konisering vil 7 av 10 ha negativ test etter 6 måneder og 9 av 10 vi ha negativ test etter 12 måneder. Rundt 1 av 10 kvinner får tilbakefall av celleforandringer etter konisering og må behandles med konisering en gang til. Risiko for tilbakefall er størst dersom vedvarende infeksjon med samme HPV-type før og etter behandling. Kvinner som har tatt HPV-vaksine har 50-80 prosent lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering sammenlignet med koniserte kvinner som ikke har tatt HPV-vaksine.

Kvinner med normal celleprøve og positiv HPV-test for HPV type 16 anbefales kontroll etter 12 måneder. Årsaken til at det er ønskelig å vente i 12 måneder mellom to HPV-tester er å gi immunforsvaret tid for å kunne kvitte seg med HPV. Av kvinner med positiv HPV-test vil 7 av 10 fremdles ha positiv HPV-test etter 6 måneder, mens 5 av 10 vil ha positiv HPV-test etter 12 måneder.

1.  Jeg hadde 2 høyrisiko typer. Jeg har fortsatt oppfølging på sykehus, og tok forrige celleprøve og HPV test i oktober 2019, og hadde fortsatt positiv HPV test, men nå kun HPV 16 da ett hadde forsvunnet.

Det er bra at du har klart å kvitte deg med den ene HPV-typen. Det lover godt for at du også kan kvitte deg med en andre HPV-typen.

2. Celleprøven var normal.

Det er bra at celleprøven er normal. Samtidig må alle kvinner med positiv HPV-test følges opp hver 12. måned selv om celleprøven er normal. Over tid vil de fleste HPV-infeksjoner enten gå over eller gi celleforandringer. Hvis du har positiv HPV-test i mer enn 4-5 år er det mer sannsynlig at du vil utvikle celleforandringer enn at du klarer å kvitte deg med HPV.

3. Jeg er veldig «nysgjerrig» på om jeg nå fortsatt er HPV positiv, men får ikke ta ny prøve før i oktober 2020.

Ja. Jeg skjønner at du ønsker å vite din HPV-status, men jo lenger du venter før du tar ny HPV-test, desto større er sjansen for at testen vil være negativ.

4. Jeg er på vei inn i et nytt forhold, og lurer på hvordan det er med sex når man har HPV? Det er jo veldig smittsomt, og jeg er livredd for å smitte noen, og å få ny smitte selv.

I et parforhold der den ene har HPV vil dere typisk smitte hverandre nesten hver gang dere har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av 6-24 måneder. Samtidig vil HPV-vaksine gjør at du ikke blir resmittet av partner. Hvis også han tar HPV-vaksine vil smittekjeden brytes i begge ledd.

5. Jeg har tatt både Cervarix vaksine og Gardasil 9. Hvordan funker det?

Både Cervarix og Gardasil 9 gir god beskyttelse mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle typer av livmorhalskreft. Gardasil 9 gir beskyttelse mot til sammen ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Voksne er anbefalt å ta tre doser med HPV-vaksine. Alle doser teller uansett hvilken HPV-vaksine du tar. I studier er det noen kvinner som først har fått tre doser med "gammel" Gardasil og deretter tre doser med Gardasil 9 (til sammen seks doser med HPV-vaksine). Det er ikke nødvendig. Både Cervarix og gammel Gardasil har delvis effekt mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom kryssbeskyttelse. Gardasil 9 gir direkte effekt mot disse typene og vil forsterke kryssbeskyttelsen. Det er derfor tilstrekkelig med en dose Gardasil 9 når du har tatt to eller tre doser med Cervarix eller gammel Gardasil.

6. Hvis jeg smitter han, og hpv’en min forsvinner, kam han da smitte meg på nytt, selvom jeg har hatt det før?

Nei. Du vil ikke kunne bli smittet av HPV type 16 når du har tatt HPV-vaksine. Kvinner som ikke har tatt vaksine kan imidlertid bli smittet av HPV flere ganger, også av samme HPV-type.

7. Jeg har ikke hatt sex siden jeg fikk påvist HPV i 2017.

Jeg håper ikke at HPV er årsaken til at du ikke har hatt sex. Kondom gir delvis beskyttelse og HPV-vaksine gir god beskyttelse mot smitte.

8. Vet heller ikke hvordan jeg skal ha denne samtalen med han. Hva jeg skal si osv.

HPV er et vanlig virus. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner. Siden det i Norge er vanlig å ha minst 7-8 partnere i løpet av livet vil 70-80 prosent av alle kvinner og menn smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Hvis han har hatt mer enn fem partnere før deg, er han mest sannsynlig smittet allerede. Samtidig går 90 prosent av alle HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Yngre har ofte flere partnere per år enn eldre. HPV forekommer derfor hyppigere hos yngre enn hos eldre. Mens 30 prosent av kvinner under 30 år vil ha positiv HPV-test, er det bare 6,5 % av kvinner i alderen 34-69 år som har positiv HPV-test.

En mulighet er å ikke si noen ting om HPV til partner. De fleste vet ikke om de har HPV eller ikke, og kan dermed ikke advare nye partnere. Menn har lavere risiko for kreft som skyldes HPV enn kvinner. Mens 1 av 100 kvinner får livmorhalskreft før fylte 75 år, er det bare 3 av 1.000 menn som får kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV. Risiko for kreft i penis og anus er lavere.

En annen variant er å si at du har HPV og at du ikke ønsker å smitte han. Dere må dermed bruke kondom inntil du har negativ HPV-test eller han tar HPV-vaksine. I praksis er HPV-vaksine den eneste måten å redusere risiko for kreft som skyldes HPV hos menn.