Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan HPV smitte dersom vi drikker av samme glass?

Spørsmål

Jeg kjenner etter hvert flere venninner som har fått påvist ulike stadier i sammenheng med HPV-virus, og tenker derfor en del på hvordan dette kan smitte meg. -- Hvor lett smitter HPV-virus? Dersom jeg har sprukne lepper med sår som er blødende eller har blødende sår i munnen, og jeg drikker fra samme glass som jenter som enten har fått påvist HPV-virus, celleforandringer, livmorhalskreft, eller fjernet en eggstokk grunnet kreft eller lignende. -- Kan jeg i et slikt scenario med drikkeglass bli smittet med HPV? Har lest at det kan skje oralt og hud-mot-hud. Så hvordan er det altså med å drikke fra samme glass eller spise fra samme mat, både med og uten (blødende) sår i munn, sprukne (blødende) lepper eller hud? -- Jeg lurer både på dersom man er gutt/jente og 1. om man IKKE er vaksinert. 2. dersom man allerede har tatt den GAMLE Gardasil-vaksinen som kun beskytter mot fire (tror jeg) av HPV-typene, kan man da bli smittet av andre HPV-typer?

Svar

Nei. Humant papillomavirus (HPV) smitter først og fremst ved seksuelt ved samleie og annen intim kontakt. Generelt er smitterisiko 10 % for hver ny partner, og siden vi i Norge ofte har 7-8 seksualpartnere i løpet av livet, vil 70-80 % av alle kvinner og menn smittes av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Samtidig vil de fleste tilfeller av HPV-infeksjoner gå over av seg selv. Omtrent 90 % blir kvitt viruset i løpet av 6-24 måneder. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende HPV-infeksjon over mange år gir økt risiko for høygradig celleforandringer (forstadier) og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av livmorhalskreft, og 20-30 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft i munnhule og svelg.

HPV smitter ikke ved vanlig sosial omgang, men kan teoretisk smitte ved dype tungekyss. HPV smitter ikke via blod, men ved intim slimhinnekontakt der viruset må komme ned til basallaget av slimhinnen for å kunne smitte. Risiko for HPV i munnhule og svelg er mye lavere enn risiko for HPV genitalt. HPV kan gi kreft i munnhule og svelg, men først og fremst i tungerot og mandler (tonsiller), ikke leppekreft. Når det gjelder smitte av HPV til munnhule og svelg er det først og fremst oralsex som er smitteveien. Smitterisiko gential-oral er høyere fra kvinne til mann (når mannen slikker kvinnen nedentil) enn fra mann til kvinne (når kvinnen suger penis). Det er derfor flere menn (ca 6 %) enn kvinner (ca 2 %) som har HPV i munnhule og svelg, og menn (0,3 %) har høyere risiko for munn- og halskreft enn kvinner (0,1 %) før fylte 75 år.

1. Hvor lett smitter HPV-virus?

HPV smitter lett ved vaginale og anale samleier. HPV smitter i mindre grad ved oralsex. HPV smitter nesten aldri ved kyssing. HPV smitter ikke ved å dele et glass eller ved vanlig sosial omgang.

2. Dersom jeg har sprukne lepper med sår som er blødende eller har blødende sår i munnen, og jeg drikker fra samme glass som jenter som enten har fått påvist HPV-virus, celleforandringer, livmorhalskreft, eller fjernet en eggstokk grunnet kreft eller lignende. Kan jeg i et slikt scenario med drikkeglass bli smittet med HPV?

Nei. For det første smitter ikke HPV ved deling av samme glass. For det andre smitter ikke HPV via blod. Kvinner som er behandlet for celleforandringer med konisering vil i de fleste tilfeller være kvitt sin HPV-infeksjon etter behandling slik at de ikke er smitteførende selv om du deler samme sexleketøy med dem. Kreft i eggstokker (ovarialkreft) skyldes ikke HPV.

3. Har lest at det kan skje oralt og hud-mot-hud.

Oralsex kan medføre smitte av HPV. Årsaken til at hud-mot-hud nevnes er at det kan være virus i hud og slimhinner som ikke dekkes av kondom ved samleie slik at kondom bare beskytter 50-70 % mot smitte av HPV.

4. Så hvordan er det altså med å drikke fra samme glass eller spise fra samme mat, både med og uten (blødende) sår i munn, sprukne (blødende) lepper eller hud?

Det går bra med tanke på HPV.

5. Jeg lurer både på dersom man er gutt/jente om man IKKE er vaksinert

Forekomst av HPV genitalt er avhengig av alder. Omtrent 90 % av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Dersom det er mer enn 24 måneder siden ny partner er risiko for en vedvarende HPV-infeksjon mindre. I snitt vil yngre personer (under 30 år) bytter partnere oftere enn de som er 34-69 år. Rundt 30 % av kvinner under 30 år vil ha positiv HPV-test i livmorhalsprøve, mens 6,5 % av kvinner i alderen 34-69 år vil ha positiv HPV-test i livmorhalsprøve. Det tas ikke rutinemessig HPV-test fra munnhule og svelg, men forekomsten av HPV i munnhule og svelg er lavere, og risiko for kreft i munnhule og svelg er så lav at det ikke er anbefalt å screene for dette.

6. Dersom man allerede har tatt den GAMLE Gardasil-vaksinen som kun beskytter mot fire (tror jeg) av HPV-typene, kan man da bli smittet av andre HPV-typer?

Det stemmer at den gamle Gardasil-vaksinen beskytter mot fire HPV-typer (6, 11, 16 og 18). HPV type 6 og 11 er årsak til 90 % av kjønnsvorter. HPV type 16 og 18 er årsak til 70 % av alle tilfeller av livmorhalskreft og 80-90 % av alle tilfeller av kreft i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg som skyldes HPV. Den gamle Gardasil-vaksinen gir delvis beskyttelse mot noen andre HPV-typer som 31, 33 og 45 gjennom såkalt kryssbeskyttelse. Den nye HPV-vaksinen, Gardasil 9, beskytter mot HPV type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 som er årsak til 90 % av kjønnsvorter og 90 % av alle tilfeller av livmorhalskreft. Uansett type HPV-vaksine vil det være noen virustyper som ikke er dekket av vaksinen, men risiko for kreft er lavere.