image: Kan analsex og smitte av HPV føre til endret avføringsmønster?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan analsex og smitte av HPV føre til endret avføringsmønster?

Spørsmål

For 11-12 år siden hadde jeg ubeskyttet analsex med en dame jeg nettopp hadde blitt kjent med (idiotisk jeg vet) og noen få uker etterpå fikk jeg plutselig endret avføringsmønster og ble veldig oppblåst med lette «knipninger» i venstre del av mage. Ble sittende på do lenge og det var vanskelig å presse ut noe som helst. Formen på avføringen var også helt annerledes. Slik er det fortsatt.

Jeg har vært hos utallige leger og såkalte «spesialister» gjennom disse årene, men de finner ingenting etter sjekk både innvendig og utvendig. Jeg hadde ingen anelse om at dette var pga seksuelt overførbart virus.

Men så etter noen år flyttet jeg til utlandet og fikk meg ny fantastisk kjæreste. Vi hadde analsex EN gang og til min store overraskelse fikk hun da NØYAKTIG samme problem og symptomer som meg!

Så helt tilfeldig går hun til gynekolog og har sin årlige sjekk og de finner da ut at hun har fått høy risiko HPV. Hun har kun hatt en partner før meg og hadde ikke HPV på tidligere tester. Jeg legger ved resultatet av testen.

Alle leger sier disse symptomene ikke har noe med HPV å gjøre, men jeg er 99% sikker på at det er det. Altså jeg er i realiteten helt sikker!

Så fant jeg deg og du virker å se ting fra en annen vinkel enn vanlige leger når det gjelder dette her. Hva bør vi gjøre?

Burde vi ta vaksinen (får den helt opp til 45 år her) selv om den iflg leger ikke hjelper noe på viruset vi allerede har? Har du noen andre tips? Vi er desperate etter å endelig finne en løsning på dette her for å si det forsiktig! Vi er også livredde for å få hals, nakke eller analkreft videre i livet. Håper du kan hjelpe oss. På forhånd takk.

Mann 42

Mann 42
Svar

Humant papillomavirus (HPV) er et vanlig virus som smitter seksuelt. HPV kan smitte både ved vaginal-, oral- eller analsex. Smitterisko for HPV er generelt omtrent 10 prosent for hver ny partner, men det er også avhengig av hvor mange partnere din partner har hatt før før deg, og hvor lenge det er siden din partner har hatt andre partnere. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Omtrent 90 prosent blir kvitt HPV i løpet av 6-24 måneder, men hos noen kan HPV-infeksjonen vedvare i mange år. Det finnes over 200 ulike HPV-typer, og 30-40 av disse overføres seksuelt. Det er vanlig å teste for 14 ulike virustyper, og HPV 16, 18 og 45 er de tre vanligste HPV-typene i livmorhalskreft. For andre typer kreft som skyldes HPV (penis, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg) er det først og fremst HPV-type 16 som dominerer.

1. For 11-12 år siden hadde jeg ubeskyttet analsex med en dame jeg nettopp hadde blitt kjent med

HPV smitter lett uansett om det er ved vaginal sex eller analsex. Det spiller ikke så stor rolle hvilken kroppsåpning du bruker, men jo flere slimhinner som blir infisert av HPV, desto lenger tid tar det å kvitte seg med HPV. Par som praktiserer analsex og oralsex i tillegg til vaginal sex har ofte HPV i lengre tid enn par som bare praktiserer vaginal sex. Likevel går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av to år. Det er derfor mindre sannsynlig at den HPV-infeksjonen du har nå stammer fra analsex 11-12 år siden. Jeg antar at du har hatt andre partnere etter henne.

2. Noen få uker etterpå fikk jeg plutselig endret avføringsmønster og ble veldig oppblåst med lette «knipninger» i venstre del av mage. Ble sittende på do lenge og det var vanskelig å presse ut noe som helst. Formen på avføringen var også helt annerledes. Slik er det fortsatt. Jeg har vært hos utallige leger og såkalte «spesialister» gjennom disse årene, men de finner ingenting etter sjekk både innvendig og utvendig. Jeg hadde ingen anelse om at dette var pga seksuelt overførbart virus.

Jeg kjenner ikke til noen studier som viser at HPV kan gi endrede avføringsvaner. Hos pasienter med med helt normale funn, brukes ofte diagnosen irritabel tarmsyndrom (IBS) som kan gi plager som magesmerter, forstoppelse, oppblåsthet og diaré. Tilstanden forverres ofte av stress, men livsstilsendring kan hjelpe.

3. Men så etter noen år flyttet jeg til utlandet og fikk meg ny fantastisk kjæreste. Vi hadde analsex EN gang og til min store overraskelse fikk hun da NØYAKTIG samme problem og symptomer som meg!

Dette kan være tilfeldig, men jeg skjønner at du tror det kan skyldes en seksuell overførbar infeksjon.

4. Så helt tilfeldig går hun til gynekolog og har sin årlige sjekk og de finner da ut at hun har fått høy risiko HPV. Hun har kun hatt en partner før meg og hadde ikke HPV på tidligere tester.

Ja. HPV smitter typisk ved nye partnere. Når hun tidligere har hatt negativ HPV-test, er det mest sannsynlig du som har smittet henne.

5. Jeg legger ved resultatet av testen.

Testen er negativ for HPV type 16, 18 og 45 som er de tre mest aggressive HPV-typene, men den er positiv for "andre typer" som kan være en eller flere av HPV-typene 31, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59, 66 og/eller 68. De tre første typene er årsak til over 75 % av alle tilfeller av livmorhalskreft, mens de 11 andre typene til sammen er årsak til mindre enn 25 %. Når det gjelder kreft i penis, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg er det først og fremst HPV-type 16 som dominerer.

6. Alle leger sier disse symptomene ikke har noe med HPV å gjøre

Jeg er enig med alle disse legene. HPV gir vanligvis ingen symptomer.

7. Men jeg er 99% sikker på at det er det. Altså jeg er i realiteten helt sikker!

Det er veldig lett å tro at det er en sammenheng, men tidsmessig relasjon betyr ikke årsakssammenheng. De fleste som har HPV har ingen symptomer og vet ikke at de er smittet, med mindre de tar en HPV-test.

8. Så fant jeg deg og du virker å se ting fra en annen vinkel enn vanlige leger når det gjelder dette her.

Jeg er spesialist i patologi og har jobbet med HPV som årsak til kreft siden 2006. Jeg tviler sterkt på at HPV kan gi endret avføringsmønster.

9. Hva bør vi gjøre?

For meg høres det ut som dere begge er plaget med irritabel tarmsyndrom (IBS). Mange med irritabel tarm prøver å takle symptomene selv, men mange får god hjelp av fastlegen. Stressmestring, riktig kosthold og behandling kan bidra til å reduserer symptomene. God informasjon om tilstanden er også en viktig del av behandlingen. Personer med irritabel tarmsyndrom kan ha problemer med å fordøye enkelte matsorter. Noen med irritabel tarm blir verre av følgende matvarer: meieriprodukter, mat som inneholder fruktose eller kaffe og annen koffeinholdig drikke.

10. Burde vi ta vaksinen (får den helt opp til 45 år her) selv om den iflg leger ikke hjelper noe på viruset vi allerede har?

Ja. HPV-vaksinen kan redusere risiko for resmitte fra partner. Dersom begge to tar HPV-vaksinen vil smittekjeden brytes i begge ledd. Du kan imidlertid ikke forvente at HPV-vaksinen vil redusere problemer med mage/tarm. Din partner må dessuten følges opp så lenge hun har positiv HPV-test uavhengig om hun tar HPV-vaksinen eller ikke.

11. Har du noen andre tips?

Med tanke på HPV er det vist at kondom kan redusere risiko for resmitte fra partner, men hvis begge tar HPV-vaksine er bruk av kondom mindre viktig.

12. Vi er desperate etter å endelig finne en løsning på dette her for å si det forsiktig!

Jeg tror dere har to uavhengige problemer. Det ene er irritabel tarmsyndrom. Det andre er HPV. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men noen ganger må celleforandringer i livmorhalsen (forstadier) behandles med konisering der den endrede slimhinnen blir operert bort. De fleste kvinner blir kvitt HPV fra livmorhalsen etter en slik operasjon.

13. Vi er også livredde for å få hals, nakke eller analkreft videre i livet.

Risiko for analkreft, munn- og halskreft skyldes først og fremst HPV type 16. Din kjæreste hadde negativ HPV-test for HPV type 16, 18 og 45, men positiv for "andre typer" som sjelden er årsak til analkreft, munn- og halskreft.

Illustrasjon øverst: ivector / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-