Jeg har hatt oralsex med en kvinne som har HPV. Bør jeg være bekymret?

Spørsmål

Hei
Jeg har hatt oralsex med en kvinne som ganske nylig har fått påvist celleforandringer over tid som følge av HPV, så vidt jeg forstår det. Bør jeg være bekymret? Eventuelt hva kan jeg gjøre?

Mvh
Mann, 40 år.

Svar

Hei!

Smitterisiko for HPV er omtrent 10 prosent for hver nye partner. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. I 90 prosent av tilfellene vil immunforsvaret kvitte seg med HPV i løpet av to år, men hos rundt 10 prosent kan en HPV-infeksjon bli vedvarende i mange år. Livstidsrisiko for at en tilfeldig kvinne får livmorhalskreft er 0,9 prosent. Livstidsrisiko for at en tilfeldig mann får kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg er 0,3 prosent. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av livmorhalskreft, og vanligvis minst 20-30 år før utvikling av kreft i munnhule og svelg.

Hvis du ikke er blitt smittet av HPV før nå, er det lav risiko for at du utvikler kreft i munnhule eller svelg før du er er 60 år. Selv om du har blitt smittet flere ganger tidligere, er det likevel lav risiko (0,3 prosent) for at du utvikler kreft før du er 75 år. Det finnes mange andre ting en mann kan bekymre seg for enn smitte av HPV, men hvis du vil redusere din risiko for framtidig smitte, kan du ta HPV-vaksine.

http://www.lommelegen.no/artikkel/derfor-b%C3%B8r-menn-ta-hpv-vaksine