Jeg har fjernet livmoren. Er det nødvendig å ta celleprøve?

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 56 år. Jeg fjernet livmoren for ca 3år siden. Jeg får stadig påminnelser om å ta celle-prøver. Må jeg det? Jeg trodde at,når livmoren er fjernet, så er det ikke noe å ta prøver av? Vanskelig å få svar fra fastlege, da de stadig byttes ut. Jeg er ellers frisk, men røyker. Takker for svar.

Kvinne 56

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hvis du har fjernet hele livmoren med livmorhalsen (total hysterektomi / vaginal hysterektomi), har du ikke lenger livmorhals eller livmortapp, og du kan ikke lenger få livmorhalskreft. Det er ikke nødvendig å lete etter en sykdom du ikke kan få, og det er heller ikke nødvendig å ta celleprøver. Du kan ta kontakt med Kreftregisteret og si at du ikke trenger å delta i Livmorhalsprogrammet. Det er ikke nødvendig å ta celleprøver fra vaginaltoppen hos en kvinne som ikke har livmorhals (cervix).

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/Celleproven/

Hvis du bare har fjernet øvre del av livmoren (supravaginal hysterektomi), og du fremdeles har livmorhals og livmortapp i behold, må du fortsette å ta celleprøver hvert tredje år så lenge du er i aldersgruppen 25-69 år (eller HPV-test hvert femte år når du er i aldersgruppen 34-69 år i de fylkene som har innført HPV-test i primærscreening). I Danmark anbefales kvinner over 60 år å ta HPV-test i stedet for celleprøve. Hvis HPV-test er negativ hos en kvinne over 60 år som ikke tidligere har hatt celleforandringer, og aldri har vært behandlet for celleforandringer, er det ikke lenger nødvendig å følge screeningprogrammet.

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/hpv/

Du skriver ikke noe om årsak til hvorfor du fjernet livmoren. Hvis den ble fjernet på grunn av celleforandringer i livmorhalsen, anbefaler Gynveileder kontroller med celleprøve og HPV-test etter 6 måneder, 12 måneder og deretter hvert tredje år i 10 år.

http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-gynekologisk-forening/Veiledere/Veileder-gynekologisk-onkologi/Premaligne-lidelser-i-cervix-uteri/15-Oppfolging-og-kontroller/

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn