Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har fjernet livmoren. Er det nødvendig å ta celleprøve?

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 56 år. Jeg fjernet livmoren for ca 3år siden. Jeg får stadig påminnelser om å ta celle-prøver. Må jeg det? Jeg trodde at,når livmoren er fjernet, så er det ikke noe å ta prøver av? Vanskelig å få svar fra fastlege, da de stadig byttes ut. Jeg er ellers frisk, men røyker. Takker for svar.

Kvinne 56
Svar

Hvis du har fjernet hele livmoren med livmorhalsen (total hysterektomi / vaginal hysterektomi), har du ikke lenger livmorhals eller livmortapp, og du kan ikke lenger få livmorhalskreft. Det er ikke nødvendig å lete etter en sykdom du ikke kan få, og det er heller ikke nødvendig å ta celleprøver. Du kan ta kontakt med Kreftregisteret og si at du ikke trenger å delta i Livmorhalsprogrammet. Det er ikke nødvendig å ta celleprøver fra vaginaltoppen hos en kvinne som ikke har livmorhals (cervix).

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/Celleproven/

Hvis du bare har fjernet øvre del av livmoren (supravaginal hysterektomi), og du fremdeles har livmorhals og livmortapp i behold, må du fortsette å ta celleprøver hvert tredje år så lenge du er i aldersgruppen 25-69 år (eller HPV-test hvert femte år når du er i aldersgruppen 34-69 år i de fylkene som har innført HPV-test i primærscreening). I Danmark anbefales kvinner over 60 år å ta HPV-test i stedet for celleprøve. Hvis HPV-test er negativ hos en kvinne over 60 år som ikke tidligere har hatt celleforandringer, og aldri har vært behandlet for celleforandringer, er det ikke lenger nødvendig å følge screeningprogrammet.

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/hpv/

Du skriver ikke noe om årsak til hvorfor du fjernet livmoren. Hvis den ble fjernet på grunn av celleforandringer i livmorhalsen, anbefaler Gynveileder kontroller med celleprøve og HPV-test etter 6 måneder, 12 måneder og deretter hvert tredje år i 10 år.

http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-gynekologisk-forening/Veiledere/Veileder-gynekologisk-onkologi/Premaligne-lidelser-i-cervix-uteri/15-Oppfolging-og-kontroller/

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-