Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lang tid tar det fra jeg tar HPV-vaksinen til den har full effekt?

Spørsmål

Hei, hvor lang tid vil det ta fra en har tatt HPV-vaksine (Gardasil) til kroppen har utviklet nok antistoffer til å ha effektiv beskyttelse mot HPV-versjonene denne vaksinen skal beskytte mot? Finnes det noe anslag på hvor beskyttet en er etter f.eks. 2, 3, 4, 5 og 6 måneder gitt at en tar 2. sprøyte etter 2 mnd og 3. sprøyte etter 6 mnd?

Mann 36
Svar

Hei. HPV vaksinen gir antistoffer og et rimelig godt immunsvar allerede to uker etter første vaksinedose. Dette vil gjøre at de fleste er beskyttet allerede to uker etter første vaksinedose. Nivået av antistoffer blir enda høyere etter dose to og tre, men hensikten med tre doser er først og fremst for å gi langvarig beskyttelse (trolig livsvarig). Flere studier viser god effekt av bare en dose med HPV-vaksine, men det er usikkert hvor mange år effekten av kun en dose vedvarer. For barn i alderen 9-14 år er det vist at to doser gitt med 6 måneders intervall gir like god immunrespons som tre doser hos 16-26 år gamle kvinner og menn. Samtidig har HPV-vaksinen vist god forebyggende effekt mot celleforandringer hos kvinner 27-45 år og god immunrespons hos 55 år gamle kvinner.

I de fleste studier er det gitt HPV-vaksine med doseintervaller 0 måneder, 2 måneder og 6 måneder. Nivået av antistoffer er høyest to uker etter hver dose, og faller gradvist over tid. Det er publisert resultater av studier med 14 års oppfølging av kvinners som har fått HPV-vaksinen som viser god forebyggende effekt over tid. Modelleringsstudier viser at nivåene av antistoffer etter tre doser holder seg høye nok til å gi beskyttelse i minst 30 år. Nivået av antistoffer etter HPV-vaksine ligger mellom 10 ganger og 10.000 ganger over nivået av antistoffer etter en naturlig gjennomgått HPV-infeksjon. Mens en naturlig gjennomgått infeksjon i liten grad gir beskyttelse mot nye infeksjoner (selv ikke av samme HPV-type) er det vist at HPV-vaksinen gir god effekt mot de HPV-typene som inngår i vaksinen. Det er også vist at vaksiner som beskytter som HPV type 16 og 18 i tillegg gir delvis effekt mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom kryssbeskyttelse. HPV-vaksinen Gardasil 9 gir direkte beskyttelse mot HPV type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. For menn er det viktigst mot beskyttelse mot HPV type 16 siden de fleste tilfeller av kreft som skyldes HPV hos menn er forårsaket nettopp av HPV type 16.