Gravid kvinne (28) som nylig er behandlet for celleforandringer. Er det nødvendig med celleprøve i svangerskapet?

Spørsmål

Hei, Først må jeg si takk for ditt svar sist. Jeg hadde fått svar ascus på celleprøve og vært i langvarig forhold. Flere ting pekte på at jeg kunne hatt det i flere år. Du sa jeg kunne be om biopsi og jeg gjorde dette. Viste seg å være grad 3. Måtte da konisere på sykehuset. Dette gjorde jeg i november 2017. Første celleprøve etter konisering (6mnd) viste seg å være helt fin. Skulle ta andre celleprøve nå i november 2018. Jeg er nå gravid i 7 uke. Siste menstruasjonsdag var 30/31 juli. Jeg lurer på følgende: 1. er det dumt at jeg ble gravid så fort etter konisering? 2. er det spesielle forholdsregler jeg bør ta? for eksempel flere kontroller eller lignende? 3. er samleie under graviditet helt ok? eller medfører dette ytterligere risiko for spontanabort/senabort el. 4. skal jeg ta celleprøve som avtalt i november eller bør denne droppes? og skal jeg be om time før den tid? takker!

Svar

Hei. Det er bra at dine celleforandringer (CIN3) ble oppdaget og at du fikk behandling med konisering. Slik behandling reduserer risiko for livmorhalskreft med 90 %. Ubehandlet vil 30 % av kvinner med CIN3 utvikle kreft i løpet av 30 år, tilsvarende en risiko for kreft på 1,0 % pr år. Etter konisering blir du fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Generelt er det 1 av 10 kvinner som blir behandlet med konisering som får tilbakefall av celleforandringer og må koniseres en gang til. Kvinner med normal celleprøve og negativ HPV-test etter konisering har lav risiko for tilbakefall av celleforandringer.

1. Er det dumt at jeg ble gravid så fort etter konisering?

Nei. Noen gynekologer anbefaler at det går minst 6-12 måneder fra konisering til graviditet, men det er strengt tatt ikke nødvendig å vente med å bli gravid etter konisering.

2. Er det spesielle forholdsregler jeg bør ta? For eksempel flere kontroller eller lignende?

Nei. Generelt er det 1 av 20 kvinner som føder for tidlig. Det vil si før uke 37. Etter konisering er det 1 av 10 kvinner som føder for tidlig. Risiko for prematur fødsel etter konisering er avhengig av hvor mye vev fra livmorhalsen som ble fjernet, og hvor mye vev som er igjen. Lengden på livmorhalsen kan måles ved ultralyd. Dersom livmorhalsen er kortere enn 2,5 centimeter, er det større risiko for at du føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn. Når magen din er blitt stor, bør du unngå tunge løft.

3. Er samleie under graviditet helt ok? Eller medfører dette ytterligere risiko for spontanabort/senabort el.

Ja. Samleie under graviditet er ok. 

4. Skal jeg ta celleprøve som avtalt i november eller bør denne droppes? Og skal jeg be om time før den tid?

Nei. Det er ikke farlig å ta celleprøve under graviditet, men det er heller ikke noe poeng. Dersom celleprøven er unormal vil de fleste gynekologer uansett vente med biopsi og eventuell ny konisering til etter fødsel. En unormal celleprøve vil bare skape unødvendige engstelser under graviditet. Jeg pleier derfor å anbefale at kontrollen utsettes til etter fødsel. Det er ikke nødvendig med time hos lege før november (ut over vanlige svangerskapskontroller), men når magen din har blitt stor, kan du be om at lengden på livmorhalsen måles med ultralyd.