Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

30 år gammel mann med kjønnsvorter. Bør jeg ta HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 30 år gammel mann. Singel og seksuelt aktiv. Jeg har Kjønnsvorter som har kommet og gått de siste ti årene. Vil du anbefale meg å ta HPV-vaksinen? Hvilken av de typene vaksine som er tilgjengelig anbefaler du? Hvis hpv-smitte gir kreft hos flere menn enn kvinner, burde det innføres en slags screeningmetode for menn?(kvinner har celleprøve). Vh

Mann 30
Svar

Ja. Du bør ta HPV-vaksine. Generelt bør alle kvinner og menn ta HPV-vaksine. Det er desto større grunn til å ta HPV-vaksine når du er ung (under 45 år) og singel. Det finnes tre HPV-vaksiner på markedet. Cervarix dekker to HPV-typer (16 og 18) som er årsak til celleforandringer og kreft. Gardasil 4 dekker fire HPV-typer (6, 11, 16, og 18) som er årsak til kjønnsvorter, celleforandringer og kreft. Gardasil 9 dekker ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) som er årsak til kjønnsvorter, celleforandringer og kreft. HPV type 6 og 11 er årsak til 90 % av alle tilfeller av kjønnsvorter. HPV type 16 og 18 er årsak til 70 % av alle tilfeller av livmorhalskreft. HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 er årsak til nesten 90 % av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Når det gjelder HPV hos menn skyldes de fleste tilfeller HPV type 16 og 18. Med tanke på kreftbeskyttelse vil alle de tre vaksinene være likeverdig. Hvis du vil ha beskyttelse mot kjønnsvorter i tillegg, bør du velge Gardasil 4 eller Gardasil 9. Det er Gardasil 9 som er den nyeste HPV-vaksinen, og den vil erstatte Gardasil 4 i løpet av kort tid.

Hvert år får 600 personer i Norge kreft som skyldes HPV. Dette viruset er årsak til flere tilfeller av kreft hos kvinner enn hos menn. Det er årlig 450 tilfeller av kreft som skyldes HPV hos kvinner (cervix, vagina, vulva, anus, munnhule og svelg) og 150 tilfeller av kreft som skyldes HPV hos menn (penis, anus, munnhule og svelg). Generelt har menn høyere risiko for kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg enn kvinner. Kvinner har høyere risiko for analkreft enn menn. Et unntak er menn som har sex med menn (MSM) som har høyere risiko for analkreft enn kvinner har for livmorhalskreft. I USA er det enkelte byer som gjennomfører årlig anoskopi av MSM, men etter det jeg kjenner til finnes det ingen tilbud om slik screening i Norge.

Den beste måten å forebygge kreft som skyldes HPV hos menn er å gi HPV-vaksine til både kvinner og menn. Ved 80 % vaksinedekning hos begge kjønn, kan HPV utryddes i vaksinerte årskull.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-