27 år gammel kvinne med lette celleforandringer i snart to år

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 27 år som har hatt lette celleforandringer i snart to år. I mai skal jeg til min tredje vevsprøve, og jeg er full av angst og redsel for hva som skjer. Jeg har tatt HPV-vaksinen, men da etter at jeg fikk påvist HPV og celleforandringer. Viss jeg fremdeles har lette celleforandringer etter prøven i mai, hva skjer da?

Kvinne 27
Svar

De fleste HPV-infeksjoner og de fleste lette celleforandringer forsvinner av seg selv uten behandling i løpet av 2-3 år. Av kvinner med positiv HPV-test, vil 50 prosent ha negativ HPV-test etter 12 måneder. Ved vedvarende positiv HPV-test og vedvarende lette celleforandringer i mer enn 2-3 år, kan det være aktuelt med en såkalt diagnostisk konisering. Dette gjør at området med HPV-infeksjon og celleforandringer fjernes, og de fleste kvinner vil ha negativ HPV-test etter konisering. Samtidig er det fornuftig å være tilbakeholden med konisering hos kvinner med barneønske da inngrepet gir litt økt risiko for premature fødsler i senere svangerskap.


Kvinner med lette celleforandringer (LSIL) og positiv HPV-test anbefales ny celleprøve og HPV-test etter 12 måneder. Ved gjentatt unormal celleprøve og positiv HPV-test anbefales henvisning til gynekolog for kolposkopi og biopsi. Ved negativ biopsi (normal / CIN1) anbefales ny celleprøve og HPV-test etter 12 måneder. Dersom ny celleprøve er unormal og HPV-test positiv, anbefales ny biopsi. Ved tredje gangs indikasjon for biopsi kan kliniker vurdere diagnostisk konisering. En diagnostisk konisering er det samme som en vanlig behanding av celleforandringer, men man vet på forhånd ikke hva man behandler. Noen vil ha høygradige forandringer i cervixkonus (CIN2/CIN3), mens andre vil ha negativ cervixkonus (normal / CIN1). I begge tilfeller er du mest sannsynlig ferdigbehandlet.


Etter konisering vil du anbefales første kontroll med celleprøve med HPV-test etter 6 måneder og andre kontroll med celleprøve og HPV-test etter 12 måneder. Omtrent 70 prosent vil ha negativ HPV-test etter 6 måneder og 90 prosent vil ha negativ HPV-test etter 12 måneder. Ved to dobbelt negative prøver (cyt-/HPV-) etter konisering kan du vente i tre år til neste kontroll. Rundt 10 prosent av kvinner som behandles med konisering får senere tilbakefall av celleforandringer og må koniseres en gang til.


Det er bra at du har tatt HPV-vaksine. Vaksinen virker forebyggende på senere HPV-smitte, men kan dessverre ikke kurere en pågående HPV-infeksjon og gjøre at celleforandringer forsvinner. Samtidig viser flere studier viser at kvinner som får behandling med konisering har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer dersom de har tatt HPV-vaksine.