Seks grunner til at celleprøve ikke anbefales for kvinner under 25 år

Det er gode grunner, forklarer HPV-ekspert.

VENT TIL DU ER 25: Celleprøve akan være livreddende screening. Men det gjelder for kvinner som har fylt 25 år. Foto: Lommelegen/S. W. Sørbye
VENT TIL DU ER 25: Celleprøve akan være livreddende screening. Men det gjelder for kvinner som har fylt 25 år. Foto: Lommelegen/S. W. Sørbye Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Livmorhalsprogrammet anbefaler kvinner i alderen 25-69 år å ta livmorhalsprøve regelmessig. Men hvorfor får ikke kvinner under 25 år tilbudet?

Svaret er at for kvinner under 25 år uten symptomer eller funn vil ulempene med livmorhalsprøve være større enn fordelene. Her får du vite hvorfor.

1. Lang tid fra smitte til kreftutvikling

Livmorhalskreft skyldes HPV og utvikler seg over mange år gjennom en serie av forstadier. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft.

Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft.

Livmorhalskreft kan forebygges dersom forstadier oppdages og behandles før utvikling av kreft. Det er hensikten med livmorhalsprogrammet.

2. Unge kvinner har ofte forbigående HPV-infeksjoner

Smitterisiko for HPV er omtrent 10 prosent for hver ny partner. Omtrent 3 av 10 kvinner under 25 år har en pågående HPV-infeksjon og dermed positiv HPV-test. De fleste HPV-infeksjoner går imidlertid over av seg selv i løpet av to år.

En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, og det er heller ikke nødvendig å oppdage denne. Det er ikke anbefalt rutinemessig HPV-test hos kvinner under 34 år med mindre de har unormal celleprøve, symptomer eller funn.

3. Unge kvinner har ofte forbigående celleforandringer

På samme måte som unge kvinner ofte har forbigående HPV-infeksjoner, har de ofte forbigående celleforandringer. Omtrent 3 av 10 kvinner under 25 år har unormal celleprøve.

Lette celleforandringer går nesten alltid over av seg selv uavhengig av alder.

Hos kvinner under 25 år går høygradige forstadier ofte over av seg selv.

Omtrent 1 av 20 kvinner under 25 år har høygradige forstadier. Av disse vil 40 prosent forsvinne av seg selv i løpet av 12 måneder, og 60-70 prosent vil forsvinne av seg selv i løpet av 2-3 år.

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle høygradige forstadier hos kvinner under 25 år.

4. Unge kvinner har sjelden livmorhalskreft

Fire fakta om hvem som har risiko for livmorhalskreft.

  • I Norge er det hvert år rundt 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft.
  • Uten HPV-vaksine vil 4-6 kvinner under 25 år utvikle livmorhalskreft.
  • Blant kvinner som har fått HPV-vaksine som dekker HPV type 16 og 18, vil det bare være 1-2 kvinner under 25 år som utvikler livmorhalskreft per år.
  • Mens 1 av 20 kvinner under 25 år har høygradige celleforandringer vil mindre enn 1 av 10.000 kvinner under 25 år utvikle livmorhalskreft. Det vil si at behandling av høygradige celleforandringer hos kvinner under 25 år i de fleste tilfeller vil være overbehandling.
SJEKKER CELLEPRØVER: Sveinung W. Sørbye ved mikroskop. Foto: UNN
SJEKKER CELLEPRØVER: Sveinung W. Sørbye ved mikroskop. Foto: UNN Vis mer

5. Behandling med konisering øker risiko for prematur fødsel

Forstadier (celleforandringer) på livmortappen kan fjernes ved at en liten del av livmortappen opereres bort. Dette inngrepet kalles konisering. Jo mer vev som fjernes ved konisering, desto mindre vil det være igjen av livmorhalsen.

På slutten av svangerskapet er det viktig at livmorhalsen er sterk nok til å holde igjen fosteret for å unngå for tidlig fødsel. Noen kvinner får svakere livmorhals etter konisering, og har dermed økt risiko for prematur fødsel. Det er derfor viktig å unngå unødvendig konisering av høygradige forstadier som ellers ville gått tilbake av seg selv hos unge kvinner.

6. Flere ulemper enn fordeler med livmorhalsprøve hos unge kvinner

Livmorhalsprogrammet er for kvinner 25-69 år.

Dersom vi skulle startet screening ved 20 års alder, vil 100.000 ekstra celleprøver gi 30.000 ekstra unormale funn, 8.000 ekstra henvisninger til gynekolog for kolposkopi og biopsi, og 3.000 kvinner ekstra koniseringer sammenlignet med å starte screeningprogrammet fra 25 år.

Screening fra 20 år kan vi i teorien forebygge mellom fire og seks tilfeller av livmorhalskreft blant jenter som ikke har tatt HPV-vaksine.

Siden alle kvinner under 25 år har fått tilbud om HPV-vaksine da de gikk i 7. klasse (kvinner født 1997 og senere), vil effekten være lavere (1-2 tilfeller av kreft pr år). I praksis er det ingen studier som viser kreftforebyggende effekt av å starte screening før fylte 25 år.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer