Livmorhalskreft

Hvert år får rundt 300 kvinner i Norge livmorhalskreft. Les mer om denne kreftformen her.

LIVMORHALSKREFT: Gir ofte få symptomer. Smerte og uregelmessig menstruasjon er det vanligste tegnet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIVMORHALSKREFT: Gir ofte få symptomer. Smerte og uregelmessig menstruasjon er det vanligste tegnet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Livmorhalskreft er en ondartet kreft i den nederste delen av livmoren. Livmorhalskreft kan til en viss grad forebygges ved celleprøver og HPV vaksine.

Livmorhalskreft og livmorkreft er ikke det samme, det er to forskjellige kreftformer. Les mer om livmorkreft her.

Symptomer på livmorhalskreft

Symptomer på livmorhalskreft er ofte veldig få, men kvinner kan få følgende symptomer som alle bør sjekkes av lege:

 • Smerte i underlivet, særlig utenom menstruasjon
 • Uregelmessig menstruasjon, kraftig menstruasjon eller spotting.
 • Unormale blødninger mellom menstruasjon eller unormal, illeluktende utflod
 • Hyppig vannlating
 • Smerte ved vannlating
 • Blødning etter overgangsalder
 • Smerte ved samleie
 • Vekttap
 • Tretthet
 • Kvalme
OVERSIKT LIVMORHALSKREFT: Symptomer, risiko, forebygging og behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OVERSIKT LIVMORHALSKREFT: Symptomer, risiko, forebygging og behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer


Utbredelse

Livmorhalskreft er ikke veldig vanlig i Norge, rundt 300 får diagnosen hvert år og rundt 100 kvinner dør av denne type kreft i Norge årlig.
På verdensbasis er livmorhalskreft den fjerde vanligste kreften i kvinner, og utgjør rundt 8% av dødsfallene der kvinner dør av kreft. Rundt 90% av kvinnene som dør bor i u-land (Globocan).

NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat
NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat Vis mer

Risikofaktorer for livmorhalskreft

 • Mange seksualpartnere - jo flere partnere man har, og jo flere partnere de har hatt, jo større er risikoen for å få HPV, viruset som fører til livmorhalskreft. Det er mange typer HPV, men de to vanligste som fører til kreft i livmorhalsen er HPV 16 og 18
 • Tidlig seksuell debut (før 18 år)
 • Tidlig fødsel (før 16 år)
 • Andre seksuelt overførte sykdommer
 • Røyking
 • Nedsatt immunforsvar enten fra sykdommer som diabetes eller HIV eller ved bruk av medisiner som demper immunforsvaret


Differensialdiagnose

Det finnes flere sykdommer som kan ha symptomer og sykdomsforløp som ligner livmorhalskreft:


Forløp ved limorhalskreft

Livmorhalskreft har flere stadier. Det tar vanligvis mange år fra smitte med HPV til man utvikler kreft. Hos noen få pasienter kan det gå fortere. Det første stadiet regnes nå fra når man diagnostiserer HPV eller kjønnsvorter. Så kan det utvikle seg unormale celler, såkalt dysplasi av cellene på livmorhalsen. Dysplasien blir videre regnet som CIN I (cervical intraepitelial noplasi), CIN II og CIN III ettersom hvor forandret cellene ser ut under mikroskopet.

Hos mange kvinner som blir smittet med HPV og får en mild dysplasi (unormale celler) på livmorhalsen, går disse unormale cellene tilbake til normalt av seg selv. Hvis kreften fortsetter å utvikle seg regnes den som stadium I -stadium IV. Stadium I kreft er begrenset til selve livmorhalsen. Ved stadium II har kreften spredt seg utenfor livmorhalsen, men den har ikke nådd bekkenveggen eller den nedre delen av skjeden. Ved stadium III har kreften spredt seg til den nedre delen av skjeden eller bekkenveggen. Av og til blokkerer den også urinveisrørene. Ved stadium IV har kreften spredt seg til blæren, rektum eller vokser utenfor bekkenet.

Videre kan kreften spres gjennom lymfesystemet (metastaser) til lymfeknuter i bekkenveggen, brystet og nakken, i tillegg til at kreften kan spre seg til lunger og lever.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Sveinung Wergeland Sørbye

PATOLOGI OG KREFT

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Diagnose

Livmorhalskreft diagnostiseres via celleprøver eller kolposkopi hvor legen ser på livmorhalsen under et mikroskop og pensler livmorhalsen med eddiksyre for å se om det er forandringer i cellene. I tillegg tar legen prøver av livmorhalsen enten eddiksyreprøven er positiv eller negativ for å se nærmere på cellene.

Forebygging av limorhalskreft er mulig ved å ta HPV vaksine, unngå tidlig seksuell debut, unngå mange seksualpartnere og ved å unngå røyking.

Behandling av livmorhalskreft er avhengig av stadiet det har kommet til når man finner det. Ved tidlige stadier fjerner man en liten bit av livmorhalsen, ved senere stadier fjernes hele livmoren og man må muligens ha stråling og cellegift.

Ved tidlig diagnose er prognosen for livmorhalskreft veldig god. Nesten 100% av pasienter med stadium I kreft lever 5 år etter diagnosen. For stadium IV er det dessverre slik at bare 5% av pasientene er i live etter 5 år.

Oppsummering

Livmorhalskreft er en ondartet kreft i den nederste delen av livmoren. Symptomer på livmorhalskreft er ofte veldig få. Rundt 300 får diagnosen hvert å i Norge. Forebygging av limorhalskreft er til en viss grad mulig ved å ta HPV vaksine, unngå tidlig seksuell debut, unngå mange seksualpartnere og ved å unngå røyking.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Sveinung Wergeland Sørbye PATOLOGI OG KREFT
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder

Denne saken ble opprinnelig skrevet av lege/indremedisiner Nina Bryhn Torsdag 23. February 2017.