Jeg er «jomfru». Bør jeg likevel ta celleprøve?

Selv om du aldri har hatt sex, kan du likevel være smittet av HPV. I teorien.

Jeg er «jomfru». Bør jeg likevel ta celleprøve?
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kreftregisteret anbefaler kvinner i alderen 24-69 år å ta livmorhalsprøve, også kalt celleprøve, regelmessig. Men er det nødvendig å ta prøve dersom jeg aldri har hatt sex?

HPV er årsak til celleforandringer og livmorhalskreft

Humant papillomavirus (HPV) er det viruset som er årsak til celleforandringer og livmorhalskreft. Det er påvist HPV hos 99,7 % av alle kvinner med livmorhalskreft. Hvis du ikke er smittet av HPV, er det helt usannsynlig at du utvikler livmorhalskreft.

HPV smitter først og fremst seksuelt

Vanligste smittemåte for HPV er penetrerende sex der penis føres inn i en kroppsåpning (vaginalt, oralt eller analt samleie), men annen oralsex, direkte slimhinnekontakt, berøring av hverandres slimhinner med fingre, eller bruk av samme sexleketøy, kan også overføre HPV.

Mange blir smittet av HPV

Generelt er smitterisiko for HPV omtrent 10 % for hver ny partner. Anslagsvis 70-80 % av alle kvinner og menn vil bli smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Heldigvis går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Generelt har 30 % av personer under 30 år en pågående HPV-infeksjon og 6,5 % av kvinner i alderen 34-69 år vil ha positiv HPV-test.

HPV-EKSPERT: Sveinung Wergeland Sørbye er en av norges fremste eksperter på HPV-virus. Her undersøker han på celleprøver med mikroskop. Foto: Privat
HPV-EKSPERT: Sveinung Wergeland Sørbye er en av norges fremste eksperter på HPV-virus. Her undersøker han på celleprøver med mikroskop. Foto: Privat Vis mer

Lavere forekomst av HPV hos kvinner som aldri har hatt samleie

Smitterisiko for de som er jomfru er lavere enn de som har mange partnere, men en studie fra USA viser at rundt 10 % av tenåringsjenter fikk påvist HPV selv om de oppgav at de aldri hadde hatt vaginalt samleie. Noen unge kvinner praktiserer oralsex, runking og fingring selv om de regner seg som jomfru.

Du kan smitte deg selv med HPV

HPV er lokalt i slimhinnen og kan smitte ved all slimhinnekontakt. Noen har HPV i munnhule og svelg, og HPV kan i teorien smitte ved dype tungekyss.

Mange kvinner som onanerer fukter fingrene med spytt før de stimulerer klitoris eller penetrerer vagina med fingre. På denne måten kan HPV overføres fra munnhule og svelg til kjønnsorganer, eller fra kjønnsorganer til munnhule og svelg.

I tillegg til livmorhalskreft er HPV også årsak til kreft i vulva, vagina, penis, anus, munnhule og svelg.

Bruk av felles håndkle og vaskeklut

For å overføre HPV fra en slimhinne til en annen via gjenstander som sexleketøy må det gå relativt kort tid mellom kontakt med de ulike slimhinnene.

Det er imidlertid observert smitte av HPV mellom familiemedlemmer i samme husstand dersom de har delt håndkle og/eller vaskeklut.

Snakk med legen din

Ulike kvinner har ulik risiko for HPV avhengig av type intim kontakt.

Du kan snakke med fastlegen eller gynekologen din om du skal ta en livmorhalsprøve eller ikke.

Noen tror at dersom kvinner tar livmorhalsprøve før de har hatt sex, så er de ikke lenger jomfru. Dette stemmer ikke. Det er kun etter at du har hatt sex at du ikke lenger er jomfru.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer