Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

Mer enn 130 000 kvinner har tatt HPV-vaksinen, og ingen av dem har utviklet livmorhalskreft.

HPV-VAKSINE: Totalt har 157 118 jenter fått vaksine i Norge, og ingen av dem har utviklet livmorhalskreft.  Foto: Scanpix
HPV-VAKSINE: Totalt har 157 118 jenter fått vaksine i Norge, og ingen av dem har utviklet livmorhalskreft. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det viser tall fra Kreftregisteret, som har gjort en gjennomgang av alle personer i Norge som har fått vaksinen etter at den ble godkjent i Norge i 2006.

Jenter i 7. klasse har gjennom barnevaksinasjonsprogrammet fått tilbud om vaksine mot humant papillomavirus (HPV) siden 2009.

– Vår gjennomgang viser at ingen av de vaksinerte så langt har utviklet livmorhalskreft, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Totalt har 157 118 jenter fått vaksine i Norge, viser tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

LES OGSÅ: Økning i antall HPV-vaksiner

VAKSINE: HPV står for humant papillomavirus. 94 prosent av bivirkningene som er meldte av HPV-vaksinen er lite alvorlige.  Foto: Scanpix
VAKSINE: HPV står for humant papillomavirus. 94 prosent av bivirkningene som er meldte av HPV-vaksinen er lite alvorlige. Foto: Scanpix Vis mer

Nedgang i celleforandringer etter HPV-vaksine

– Med tanke på celleforandringer kan vi se effekten allerede etter 3-4 år. Vi har sett reduksjon i antall kvinner med celleforandringer i Australia, Sverige og Danmark der kvinner i alderen 12-26 år har fått HPV-vaksine. Tallene fra Kreftregisteret viser en nedgang i antall kvinner med celleforandringer blant de som har fått HPV-vaksine, sier Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til Lommelegen.no.

Selv om det er positive nyheter, er det likevel litt tidlig å fastslå effekten av HPV-vaksinen med tanke på kreft.

EKSPERT: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat
EKSPERT: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat Vis mer

– Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles. Det vil si at kvinner som har utviklet kreft til tross for HPV-vaksine trolig er blitt smittet før de fikk HPV-vaksinen, forklarer Sørbye, som følger aktivt med på internasjonal forskning om vaksinen.

Kreftformen livmorhalskreft opptrer blant forholdsvis unge kvinner, fra 25 år og oppover. Forekomsten er på sitt høyeste blant kvinner mellom 35 og 40 år, men også for kvinner mellom 25 og 34 er forekomsten vesentlig. Hvert år er det 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft, og 70-80 kvinner dør av denne kreftsykdommen.

– I Norge er det nesten bare 12 år gamle jenter som har fått HPV-vaksine. Det er svært sjeldent at kvinner under 25 år utvikler livmorhalskreft, påpeker Sørbye.

– Vi må fortsatt vente noen år før de virkelig store kullene med vaksinerte ungdommer kommer opp i den typiske alderen for livmorhalskreft, sier Ursin i Kreftregisteret.

LES OGSÅ: Derfor bør menn ta HPV-vaksine

– Gutter burde også få vaksinen

Overlegen synes dekningen av HPV-vaksinen blant jenter i 7. klasse er god. I 2009 var dekningsgraden under 70 prosent, mens nå er dekningsgraden for første dose 84 prosent.

– Hovedproblemet i Norge er at det ikke blir gitt tilbud om gratis HPV-vaksine til gutter og jenter i alderen 12-26 år, sier Sørbye.

Etter det han kjenner til er det bare Australia som gir gratis HPV-vaksine til begge kjønn.

– HPV-vaksine er anbefalt til begge kjønn i de fleste land, men gutter/menn må som regel betale selv, har Sørbye tidligere uttalt til Lommelegen.

ALDRI FOR SENT:  Selv om HPV-vaksinen har best effekt før seksuell debut, er det aldri for sent å ta HPV-vaksinen Foto: Scanpix
ALDRI FOR SENT: Selv om HPV-vaksinen har best effekt før seksuell debut, er det aldri for sent å ta HPV-vaksinen Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Fakta om HPV-vaksinen

Kvinner i alle aldre kan ta HPV-vaksine

Selv om det er mye fokus på aldersgruppa 12-26 år, er det ingen øvre aldersgrense for HPV-vaksinen.

– Norske fastleger er lite flinke til å anbefale HPV-vaksine til kvinner opp til 45 år. Selv om HPV-vaksinen har best effekt før seksuell debut, er det aldri for sent å ta HPV-vaksinen, påpeker Sørbye.

Studier fra Spania og Korea viser at HPV-vaksinen også har stor effekt for kvinner i alderen 20-45 år, selv om disse kvinnene allerede var seksuelt aktive, ifølge Gynkreftforeningen. Den koreanske studien viste at kvinner med celleforandringer som fikk vaksinen, hadde mindre risiko for tilbakefall av celleforandringer etter behandling.

Sørbye trekker frem flere fordeler ved å ta HPV-vaksinen:

  • HPV-vaksinen kan redusere risiko for senere smitte selv om du allerede er smittet.
  • HPV-vaksinen kan redusere risiko for nye kjønnsvorter selv om du allerede har fått kondylomer.
  • HPV-vaksinen kan redusere risiko for nye celleforandringer selv om du allerede har fått celleforandringer.

– Det er også noen studier som indikerer at kvinner med livmorhalskreft bør få HPV-vaksine, forteller Sørbye.

LES OGSÅ: Sannheten om HPV

Fakta om HPV

  • Forkortelse av humant papillomavirus
  • Et vanlig virus
  • 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet med HPV en eller flere ganger i løpet av livet
  • Smitterisiko øker med cirka 10 prosent for hver ny partner
  • De fleste HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av ett til to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i mange år
  • HPV-vaksine kan redusere risiko for HPV-smitte, kjønnsvorter, celleforandringer og kreft
  • HPV-vaksinene gir over 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene vaksinen dekker
  • HPV-infeksjon i seg selv kan ikke behandles. I de fleste tilfellene forsvinner infeksjonen av seg selv uten å gi symptomer.
  • Siden 2009 er det sendt inn 581 bivirkningsmeldinger etter at cirka 150 000 jenter har blitt vaksinert. 94 prosent betegnes som lite alvorlige, ifølge Statens Legemiddelverk. I all hovedsak var pasientene i bedring eller helt friske igjen ved rapporteringstidspunktet.

(Kilder: Sveinung Sørbye, Folkehelseinstituttet, Legemiddelverket)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer