Hvor farlig er det å bli smittet av HPV?

HPV er et vanlig virus som mange blir smittet av. Noen utvikler kreft. Hvor farlig er det? Patolog som jobber med HPV har svar.

Hvor farlig er det å bli smittet av HPV?
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

HPV er et virus som kan gi kreft

Nesten alle som har sex vil før eller senere bli smittet av HPV. Vi regner med at 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet HPV en eller flere ganger i løpet av livet.

Hvert år er det til sammen 600 kvinner og menn som utvikler kreft som skyldes HPV, og til sammen 200 kvinner og menn dør av disse kreftformene.

LES OGSÅ: Hva er et humant papillomavirus (HPV)?

En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig

Hos de fleste (90 prosent) vil immunsystemet gjøre at kroppen kvitter seg med HPV i løpet av 6-24 måneder. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende infeksjon over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft.

Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft. Noen har HPV i 20-30 år før de får påvist kreft.

Livmorhalskreft er vanligste type kreft som skyldes HPV

Hvert år er det i overkant av 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft og 70-80 dør. Livstidsrisiko for livmorhalskreft er rundt 1 prosent før fylte 75 år. Livstidsrisiko for å dø av livmorhalskreft er 0,2 prosent.

Halvparten av de som utvikler livmorhalskreft har ikke tatt celleprøve siste fem år, men halvparten har fulgt Livmorhalsprogrammet og likevel utviklet kreft. Det er derfor nødvendig med HPV-vaksine for å kunne redusere forekomsten ytterligere.

Kvinner kan også få kreft som skyldes HPV i vagina, vulva, anus, munnhule og svelg. Hvert år er det omtrent 450 kvinner som får kreft som skyldes HPV og 120-130 dør.

Menn har størst risiko for munn- og halskreft

Menn har tre ganger høyere risiko for munn- og halskreft enn kvinner. Livstidsrisiko for munn- og halskreft for menn er 0,3 prosent før fylte 75 år.

Det finnes ingen screeningprogrammer for menn som kan forebygge kreft som skyldes HPV. I praksis er HPV-vaksine det eneste tiltaket vi har for å forebygge munn- og halskreft.

Menn kan også få kreft som skyldes HPV i penis og anus, men risiko for dette er lavere.

Et unntak er menn som har sex med menn som har høyere risiko for analkreft enn kvinner har for livmorhalskreft. Hvert år er det omtrent 150 menn som får kreft som skyldes HPV og 70-80 dør.

Effekt av HPV-vaksine

I Norge ble HPV-vaksinen innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Vaksinen som gis gratis dekker HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft, og opp mot 90 prosent av andre typer kreft som skyldes HPV.

Det er forventet at HPV-vaksine til gutter og jenter i 7. klasse vil redusere forekomsten av livmorhalskreft med 2/3 slik at det på sikt vil være færre enn 100 kvinner som utvikler livmorhalskreft pr år.

Siden det tar mange år fra HPV-smitte til utvikling av kreft, vil vi ikke se full effekt av HPV-vaksinen før år 2039.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer