Hva er en celleprøve?

Kvinner eldre enn 25 år må regelmessig ta denne prøven og får sms med påminnelse. Hva er egentlig en celleprøve, også kalt livmorhalsprøve?

Foto venstre: Sveinung W. Sørbye, høyre: zeljkodan / Shutterstock / NTB
Foto venstre: Sveinung W. Sørbye, høyre: zeljkodan / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En celleprøve fra livmorhalsen blir ofte kalt en livmorhalsprøve. Det er også mulig å ta celleprøver fra andre deler av kroppen.

Celleprøve og vevsprøve

Prøvene som legene sender inn til undersøkelse hos en patolog kan deles i to hovedgrupper, celleprøver og vevsprøver.

En celleprøve er typisk et avskrap som er tatt med en børste fra en slimhinne. Det produseres hele tiden nye celler i slimhinnene slik at cellene som skrapes av blir erstattet av nye celler uten at det blir skade på slimhinnen.

Når det blir tatt en vevsprøve, vil en vevsbit fjernes. Det vil etterlate seg et sår som må gro, og det kan bli arrvev for å erstatte vevet som ble fjernet. Det gjør vanligvis ikke vondt å ta en celleprøve, og det er ikke nødvendig med bedøvelse. De fleste leger anbefaler lokalbedøvelse før det blir tatt en vevsprøve. Vevsprøve er det samme som biopsi.

Cytologi og histologi

En celleprøve er en cytologisk prøve der cellene er løsrevet fra hverandre når de undersøkes i mikroskop. I en cytologisk prøve vil typisk de fleste celler være normale, men det kan være noen få unormale celler innimellom.

En bioingeniør med videreutdannelse innen screening kan se igjennom alle cellene og merke av områder med unormale celler før celleprøven blir vurdert av patolog. En vevsprøve er histologisk prøve der cellene danner vev der oppbygningen av vevet kan undersøkes i mikroskop av patolog.

Både cytologisk undersøkelse og histologisk undersøkelse kan si noe om prøven er normal, eller om det foreligger sykdom og kreft. I mange patologiavdelinger vil det være forskjellige patologer som jobber med cytologi og histologi.

Utstryk og væskebasert prøve

Både utstryk og væskebasert prøve blir tatt med børste. Ved et utstryk blir cellene på børsten strøket ut på et objektglass og fiksert ved hjelp av en spray slik at cellene bevares. Objektglasset blir sendt inn til patologisk avdeling der cellene farges, det legges på dekkglass (en plastfilm over cellene) og prøven kan vurderes i mikroskop.

Ved væskebasert prøve blir cellene på børsten rørt ut i et transportmedium slik at cellene løsner fra børsten, og væsken med cellene sendes inn til patologisk avdeling. Ved hjelp av en maskin kan cellene overføres fra væsken til et objektglass der cellene blir farget, det legges på dekkglass, og prøven kan vurderes i mikroskop. Det samme mediet kan brukes til HPV-testing der en PCR maskin kan påvise DNA fra viruset.

Livmorhalsprøve

En væskebasert prøve fra livmorhalsen blir tatt på samme måte uansett om cellene skal vurderes i mikroskop eller prøven skal undersøkes med HPV-test.

Tidligere ble alle kvinner i alderen 25-69 år anbefalt undersøkelse med celleprøve hvert tredje år. Nå blir livmorhalsprøver fra kvinner 25-33 år undersøkt i mikroskop, og livmorhalsprøver fra kvinner 34-69 år blir undersøkt med HPV-test.

LES OGSÅ: Seks grunner til at celleprøve ikke anbefales til kvinner under 25 år

For kvinner med unormal celleprøve eller positiv HPV-test er det vanlig å undersøke med begge metoder (både celleprøve og HPV-test).

Begge analyser kan gjøres ved hjelp av det samme prøveglasset. Ved lavgradige celleforandringer og mindre aggressive HPV-typer, kan kvinnen følges opp med ny prøve etter 12 måneder for å se om HPV-infeksjonen forsvunnet og celleforandringene har gått tilbake.

Vevsprøve fra livmorhalsen

Ved unormal celleprøve og/eller positiv HPV-test i livmorhalsprøven kan det være aktuelt å ta en vevsprøve fra livmorhalsen. En biopsi er en sikrere diagnosemetode enn celleprøve, og det anbefales at celleforandringer i celleprøve blir bekreftet ved hjelp av en biopsi før pasienten eventuelt skal få behandling med konisering der området med celleforandringer på livmortappen opereres bort. Vevet som fjernes ved konisering blir også undersøkt i mikroskop for å bekrefte diagnosen, utelukke kreft og se om gynekologen har klart å fjerne hele området med celleforandringer.

Andre celleprøver

Det er mulig å lage celleprøver basert på urin, spytt, bukvæske (ascites), væske i lungehinnen (pleuravæske), og børsteprøve fra blant annet spiserør, luftrør, bronkier, magesekk, galleganger, analkanal og urinveier.

Det er mulig å suge ut celler ved hjelp av en tynn nål fra bryster, skjoldbruskkjertelen, bukspyttkjertelen, lymfeknuter og flere andre organer som kan vurderes cytologisk for å finne unormale celler og kreftceller.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer