Hva er celleforandringer i livmorhals?

Celleforandringer kan være forstadier av livmorhalskreft og deles opp i lavgradige og høygradige. Forstadier i seg selv er ikke farlige, men noen skal følges opp av gynekolog.

LIVMORHALSPRØVE: Slik ser testen ut som kan avdekke celleforandringer. Foto: Sveinung W. Sørbye
LIVMORHALSPRØVE: Slik ser testen ut som kan avdekke celleforandringer. Foto: Sveinung W. Sørbye Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Livmorhalsprogrammet anbefaler kvinner i alderen 25-69 år å ta livmorhalsprøve regelmessig for å forebygge Livmorhalskreft.

Forebygging av livmorhalskreft

Livmorhalskreft er forårsaket av humant papillomavirus (HPV) og utvikles over mange år gjennom en serie av forstadier. Dette kalles også celleforandringer. Ved å oppdage og behandle slike forstadier kan vi unngå utvikling av livmorhalskreft.

HPV overtar kontrollen i cellen

Et virus er ikke en levende organisme, og kan ikke selv lage nye virus. Et virus er avhengig av en celle som kan produsere nye virus.

Når et virus går inn i en av kroppens celler, overtar den kontrollen over cellen. I cellekjernen er det DNA.

Et virus inneholder DNA eller RNA som kan overstyre kroppens eget DNA. I stedet for at cellen fortsetter med sine vanlige funksjoner, begynner cellen å produsere nye virus basert på oppskriften fra virusets DNA.

Noen ganger skjer det feil

Viruset HPV ønsker å infisere så mange celler som mulig, lage så mange nye viruspartikler som mulig og spre seg til så mange mennesker som mulig.

HPV er ikke interessert i å skade verten sin eller føre til at verten dør. Noen ganger skjer det imidlertid feil. Når DNA fra viruset skal integreres i cellekjernen for å overta kontrollen over cellen, hender det at HPV ødelegger cellens reparasjonsmekanismer og cellesykluskontroll.

Dette kan føre til genetisk ustabilitet og ukontrollert celledeling. Dette kan føre til høygradige celleforandringer og kreft.

Celleforandringer er forårsaket av HPV

Når celler fra livmorhalsen blir undersøkt i mikroskop, er legene på jakt etter celler med HPV. Viruset er årsak til celleforandringer, og disse celleforandringer kan grovt sett deles i to hovedgrupper.

  • Lavgradige celleforandringer sees i celler som fremdeles har aktiv virusproduksjon.
  • Høygradige celleforandringer sees i celler der det har skjedd feil i virusproduksjonen, det har oppstått genetisk ustabilitet og ukontrollert celledeling.

Hvordan ser celleforandringer ut i mikroskop?

Normale celler i livmorhalsen har små kjerner og mye cytoplasma. Cellekjernene er runde, er relativt lyse og har fin kromatinstruktur. Det er lite variasjon fra kjerne til kjerne, og fra celle til celle.

Unormale celler har større kjerner, kjernene er kantete, mørke og med grov kromatinstruktur. Det er mye variasjon fra kjerne til kjerne, og fra celle til celle. Cellene har mindre cytoplasma i forhold til kjernen.

Celleprøve eller HPV-test

Både celleprøver og HPV-tester er en del av Livmorhalsprogrammet.

  • Kvinner 25-33 år anbefales celleprøve hvert tredje år.
  • Kvinner 34-69 år anbefales HPV-test hvert femte år.

HPV-test anbefales ikke til unge kvinner fordi mange har forbigående HPV-infeksjoner samtidig som risiko for kreft er lav.

En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende infeksjon over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Hos kvinner over 34 år er det større risiko for at HPV-infeksjonen har vedvart i mange år, og risiko for kreft vil derfor være høyere.

Finnes det celleforandringer uten HPV?

HPV er årsak til 99,7 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Risiko for livmorhalskreft hos en kvinne med negativ HPV-test er mye lavere enn risiko for kreft hos en kvinne med normal celleprøve. Dette er årsaken til at celleprøve er blitt erstattet som screeningmetode hos kvinner 34-69 år.

En HPV-test kan i teorien være falsk negativ, men dette forekommer så sjelden at det ikke er anbefalt å ta både celleprøve og HPV-test i screening av antatt friske kvinner.

Er celleforandringer farlige?

På samme måte som mange HPV-infeksjoner går over av seg selv, vil lavgradige celleforandringer ofte forsvinne uten behandling. Kvinner med lavgradige celleforandringer anbefales vanligvis kontroll med ny celleprøve og/eller HPV-test etter 12 måneder.

Høygradige celleforandringer kan også gå tilbake av seg selv, men risiko for kreft er høyere. Kvinner med høygradig celleprøve anbefales utredning hos gynekolog. Forstadier i seg selv er ikke farlige, men ubehandlet kan noen kvinner med forstadier utvikle livmorhalskreft.

Behandling av celleforandringer

Kvinner med høygradige forstadier til livmorhalskreft anbefales vanligvis behandling med konisering der en liten del av livmortappen opereres bort slik at celleforandringene blir fjernet. Dette inngrepet reduserer risiko for kreft med 90 prosent.

Etter behandling blir kvinnen fulgt opp med celleprøve og HPV-test for å være sikker på at celleforandringene er borte og HPV-infeksjonen har gått over.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer