Det finnes over 200 ulike typer av humant papillomavirus (HPV). Noen er årsak til vorter på hender og føtter, noen er årsak til kjønnsvorter, og noen kan gi celleforandringer og kreft. De aller fleste HPV-typer gir ingen symptomer eller sykdom.
LES MER: Hva er HPV?
Noen HPV-typer smitter seksuelt
Det er rundt 40 ulike HPV-typer som rammer slimhinnene og smitter seksuelt. Disse deles inn i to hovedgrupper: «high-risk» og «low-risk». Det er gruppen «high-risk» som kan gi celleforandringer og kreft, mens «low-risk» kan gi kjønnsvorter.
Det er vanlig å definere 14 av HPV-typene som «high-risk», til tross for at det er rundt 20 ulike HPV-typer som oftere forekommer hos kvinner med livmorhalskreft enn kvinner med normal celleprøve. Paradoksalt nok medfører de fleste «high-risk» virus lav risiko for kreft.

Tidlig oppdagelse gjør at flere overlever. Dette er tidlige symptomer
HPV infeksjoner er vanlige
Det er 70-80 prosent av alle kvinner (og menn) som blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet, men bare 1 av 100 kvinner utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år.
En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende HPV-infeksjon med et «high-risk» virus over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft.
Bare to HPV-typer er årsak til de fleste tilfeller av kreft
Det er stor forskjell innad i gruppen «high-risk» når det gjelder evne til å gi kreft. Omtrent 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV type 16 og 18. Den mest brukte HPV-testen i Norge undersøker for HPV type 16, HPV type 18 og «andre typer» som betyr en eller flere av de 12 andre HPV-typene som regnes som «high-risk» uten at testen angir hvilke(n) av de andre typene testen er positiv for. Noen laboratorier angir «andre typer» som «høyrisikopanel» selv om de mener HPV-typer som er mindre aggressive enn HPV type 16 og 18.

Celleforandringer i livmorhalsen
HPV-vaksine
HPV type 16 og 18 inngår i HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse. Den nye HPV-vaksinen Gardasil 9 dekker to HPV-typer som gir kjønnsvorter (HPV type 6 og 11) samt syv høyrisiko HPV-typer (HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) som til sammen er årsak til omtrent 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.
Det er i dag litt over 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft hvert år. Dersom alle hadde vært vaksinert med den nye HPV-vaksinen, kunne forekomsten av livmorhalskreft blitt redusert til 30 tilfeller pr år.
LES MER: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft
HPV-test
Tidligere ble kvinner i alderen 25-69 år anbefalt screening med celleprøve hvert tredje år. Nå er celleprøve hvert tredje år i store deler av landet erstattet med HPV-test hvert femte år for kvinner i alderen 34-69 år. En kvinne med negativ HPV-test har svært lav risiko for kreft de neste 5-6 år. En kvinne med positiv HPV, har ikke høy risiko for kreft, men må følges opp så lenge hun har positiv HPV-test. Rundt 25 prosent av kvinner med positiv HPV-test har HPV 16 og/eller 18, mens 75 prosent har «andre typer».
Mest HPV hos unge
Rundt 30 prosent av kvinner under 30 år har en pågående HPV-infeksjon og dermed positiv HPV-test. Det samme gjelder 6,5 prosent av kvinner i alderen 34-69 år. Over halvparten av disse vil ha normal celleprøve, og bare 8 prosent av kvinner med positiv HPV-test vil få påvist høygradige celleforandringer som bør behandles for å forebygge utvikling av livmorhalskreft.
HPV hos menn
For menn er det nesten bare HPV type 16 som er årsak til kreft i penis, kreft i anus, munnhule og svelg. Rundt 3 av 1.000 menn utvikler munn- og halskreft som skyldes HPV før fylte 75 år. For menn finnes det ingen screeningprogrammer for kreft som skyldes HPV slik at det i praksis bare er HPV-vaksine som kan forebygge kreft som skyldes HPV hos menn.
