Celleprøven blir erstattet med HPV-test

Nå blir det endringer i livmorhalsprogrammet. Den nye metoden gjør at alle kan vente fem år mellom hver test, hvis den er negativ.

TEST: Prøven hentes fra livmorhalsen som tidligere, men nå bare hvert 5. år. Foto: NTB / Shutterstock
TEST: Prøven hentes fra livmorhalsen som tidligere, men nå bare hvert 5. år. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

345 kvinner i Norge fikk livmorhalskreft i 2021. Dette er en kreftform som i dag kan forebygges med screening og HPV-vaksine, ifølge Kreftregisteret.

Norske helsemyndigheter anbefaler at alle kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve regelmessig for å oppdaget forstadier til livmorhalskreft.

Tidligere har livmorhalsprøvene blitt gransket med mikroskop. Fra og med i år går man helt over til en annen metode:

  • Fra 1. januar 2023 får kvinner ned til 30 år tilbud om hpv-test.
  • Fra 1. juli 2023 får også kvinner ned til 25 år hpv-test i stedet for celleprøve.

Ny metode

Prøven blir tatt på samme måte som tidligere via en gynekologisk undersøkelsen. Det er analysen i laboratoriet som er forskjellig.

– Livmorhalsprøven som tidligere har vært vurdert i mikroskop vil nå analyseres i en PCR-maskin for påvisning av humant papillomavirus (HPV), forteller patolog Sveinung Wergeland Sørbye, overlege på avdeling for klinisk patologi ved UNN.

– Uten HPV er det heller ikke nødvendig å vurdere celleprøven i mikroskop. HPV-test kan fange opp kvinner med infeksjon før de har fått celleforandringer, forteller Sørbye.

HPV-EKSPERT: Sveinung Wergeland Sørbye er en av Norges fremste eksperter på HPV-virus. Her undersøker han på celleprøver med mikroskop. Foto: Privat
HPV-EKSPERT: Sveinung Wergeland Sørbye er en av Norges fremste eksperter på HPV-virus. Her undersøker han på celleprøver med mikroskop. Foto: Privat Vis mer

Kan fange opp flere

Årsaken til kreft i livmorhals er i over 99 prosent av tilfellene langvarig infeksjon med HPV-virus, ifølge Kreftregisteret.

– Ved å følge opp alle kvinner med positiv HPV-test og normal celleprøve, vil flere kvinner med forstadier bli funnet enn ved å ta celleprøve hvert tredje år, forteller Sørbye.

Jo flere kvinner med HPV-infeksjon som fanges opp, desto flere kvinner med forstadier til livmorhalskreft kan behandles, og det vil være mulig å forebygge flere tilfeller av livmorhalskreft enn før.

– Ved hjelp av HPV-vaksine og HPV-testing, er det forventet at antall tilfeller av livmorhalskreft i 2039 vil være mindre enn 100 pr. år. Samfunnet kan også spare penger ved at kvinner med negativ HPV-test kan vente i 5 år mellom hver screeningprøve, forklarer Sørbye.

Fem år mellom undersøkelsene

Tidligere ble kvinner 25–69 år anbefalt celleprøve hvert tredje år, men dette blir det nå en forandring på.

– Fra 2019 har en stadig økende andel av kvinner 34–69 år fått HPV-test hvert femte år i stedet for celleprøve hvert tredje år, mens kvinner 25–33 år så langt har blitt anbefalt celleprøve hvert tredje år. I løpet av 2023 vil alle livmorhalsprøver fra kvinner 25–69 år bli analysert med HPV-test i stedet for vurdering i mikroskop, forteller Sørbye.

Med negativ test kan du da vente fem år til neste gang.

Hva skjer ved positiv test?

Hvis HPV-testen er positiv, vil den bli vurdert i mikroskop for celleforandringer.

– Det er flere kvinner som har infeksjon enn som har cellefordringer, men kvinner med positiv HPV-test har økt risiko for utvikling av celleforandringer, selv om celleprøven er normal, og må derfor følge opp tettere enn kvinner med negativ HPV-test, sier Sørbye.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer