Lise (34) har vært flink til å følge Kreftregisterets anbefalinger om å ta celleprøve hvert tredje år. Hun hadde normal celleprøve da hun var 25 år, 28 år og 31 år. Når hun nå tar celleprøve 34 år gammel, får hun vite at celleprøven er unormal. Den viser lette celleforandringer (LSIL) og HPV-test er positiv. Lise fikk vite at hun må møte til ny kontroll om 6-12 måneder.
Lise er redd for at den unormale celleprøven kan bety at hun har livmorhalskreft. Hun liker ikke tanken på at HPV-testen viser at hun er blitt smittet av et høyrisikovirus. Hun har lest på nett at HPV er et virus som kan forårsake både livmorhalskreft og kreft i vulva, vagina, penis, anus, munnhule og svelg. Hun skjønner ikke hvorfor hun må vente i 6-12 måneder før oppfølging og eventuelt utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Hun vil gjerne ha dette avklart så raskt som mulig.
LES OGSÅ: Diagnoser ved celleprøver og vevsprøver fra livmorhalsen (For helsepersonell)
HPV
Humane papillomavirus (HPV) deles inn i over 200 typer. De kan deles inn i to hovedgrupper; de som infiserer hud og de som infiserer slimhinner. Blant dem som infiserer slimhinner er det en gruppe som gir livmorhalskreft.
LES MER: Sannheten om HPV
Utbredelse og årsak
«Lise» er ikke alene. Omtrent 30 prosent av alle kvinner vil ha en eller flere unormale celleprøver i løpet av livet. Celleforandringer skyldes HPV, og omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Heldigvis går de fleste celleforandringer og HPV-infeksjoner over av seg selv, men hos noen kan HPV-infeksjonen vedvare over flere år. Omtrent 1 av 5 alle kvinner må behandles for celleforandringer en eller flere ganger i løpet av livet. Halvparten av de som gjennomgår slik behandling (konisering) er under 34 år. Risiko for kreft er størst for aldersgruppen 35-40 år. Deretter synker risiko gradvis for kvinner som tar celleprøver hvert tredje år slik det anbefales. Omtrent en prosent av alle kvinner utvikler livmorhalskreft før 75 års alder.
LES OGSÅ: Kjønnsvorter forårsakes av HPV-infeksjon

Går ofte over av seg selv
Grunnen til at Lise har fått beskjed om å vente er nettopp fordi mange HPV-infeksjoner og lette celleforandringer går over av seg selv. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles slik at kvinner med celleforandringer kan følges opp i flere før de må behandles. Ved å vente i 6-12 måneder vil mange kvinner ha negativ HPV-test og normal celleprøve ved neste oppfølging, og de slipper unødvendig utredning og behandling.
Hva er livmorhalskreft?
Livmorhalskreft rammer stort sett bare kvinner som har vært seksuelt aktive. Jo flere sexpartnere du har hatt, øker risikoen for å utvikle livmorhalskreft. Infeksjon med humant papillomavirus (HPV) er den viktigtste årsaken for utvikling av denne krefttypen.
LES MER: Livmorhalskreft
Dette betyr prøvesvarene
Det brukes ulike navn på diagnoser etter celleprøve og etter vevsprøve (biopsi). De fleste kvinner (90 prosent) har normal celleprøve, noen har uegnet celleprøve (5 prosent) der celleprøven må gjentas, 3-4 prosent har lette celleforandringer (ASC-US / LSIL) og 1-2 prosent har høygradige celleforandringer (ASC-H / HSIL).
Biopsier gis diagnosene normal (CIN0), lette celleforandringer (CIN1), moderate celleforandringer (CIN2) og grove celleforandringer (CIN3). Når biopsien er normal eller viser lette celleforandringer (CIN0/1) anbefales ny celleprøve med HPV-test om 6-12 måneder. Dersom biopsien viser moderate eller grove celleforandringer (CIN2/3) anbefales behandling med konisering.
Av kvinner med lette celleforandringer i celleprøven (ASC-US / LSIL) vil 10-20 prosent ha høygradige celleforandringer i vevsprøven (CIN2/3) ved senere oppfølging, og 0,5 prosent vil ha kreft.
Av kvinner med høygradige celleforandringer i celleprøven (ASC-H / HSIL) vil 40-70 prosent ha høygradige celleforandringer i vevsprøven (CIN2/3) ved senere oppfølging, og 2-3 prosent vil ha kreft.
LES OGSÅ: Forskjellen på godartet og ondartet svulst
Forskjell på forstadier til kreft og kreft
Hensikten med Livmorhalsprogrammet er å oppdage forstadier til livmorhalskreft som kan behandles før utvikling av kreft. Kvinner som behandles for forstadier har god prognose. Forstadier i seg selv er ikke farlig. Problemet oppstår når forstadiene ikke går tilbake eller ikke behandles slik at kreft utvikles.
Uten behandling vil 5 prosent av kvinner med CIN2 og 10-30 prosent av kvinner med CIN3 utvikle kreft i løpet av 10-20 år. Ved behandling med konisering reduseres risiko for kreft med 90 prosent. Kvinner som er konisert blir fulgt opp med både celleprøve og HPV-test for å kunne fange opp eventuelle tilbakefall av celleforandringer så tidlig som mulig.
Hvordan gikk det med Lise?
Da Lise kom tilbake til kontroll etter 12 måneder var celleprøven normal og HPV-test negativ. Det vil si at hun ikke trenger ytterligere oppfølging ut over screening med celleprøve hvert tredje år. Lise valgte likevel å ta HPV-vaksine for å redusere sin risiko for HPV-smitte, celleforandringer og kreft. Selv om den aktuelle HPV-infeksjonen er over, kan hun bli smittet på nytt.
Mens det hvert år er 6 000 kvinner som behandles for forstadier til kreft, er det bare 350 kvinner som faktisk utvikler livmorhalskreft. Halvparten av disse har ikke tatt celleprøve siste fem år. Ubehandlet er livmorhalskreft dødelig.
Til tross for behandling er det nesten en av tre kvinner med livmorhalskreft som dør, men dersom kreftsykdommen oppdages og behandles i tidlig stadium, er fem års overlevelse over 90 prosent.
Eksempelet Lise (34) bør være glad for at hun tok celleprøve slik at eventuelle celleforandringer og HPV-infeksjoner kan følges opp.
LES OGSÅ HOS KK.NO: Hva betyr det egentlig å ha celleforandringer i livmor?