Utvidet eksisjon ved ondarted føflekkreft (malignt melanom)

Spørsmål

Hei! Jeg har fått påvist malignt melanom (0, 7 mm) i en føflekk som ble fjernet av fastlegen. Jeg er nå henvist videre til Rikshospitalet for å fjerne mer av vevet rundt føflekken. Har lest om pakkeforløp for føflekkreft, som anbefaler 14 dager fra henvisning til operasjon. Nå har det gått 10 dager uten at jeg har hørt noe fra sykehuset. Føflekken ble fjernet for 6 uker siden. Hvis dette drøyer utover to uker, hva kan jeg gjøre? Jeg er fristet til å kontakte en privat klinikk hvis jeg må vente lenger, da jeg uroer meg. Vil jeg likevel kunne komme inn ved Rikshospitalet for oppfølging og kontroll? Jeg har også som svært ung hatt malignt melanom, denne ble fjernet innen en uke, og dette er over 30 år siden.

Kvinne 49
Svar

Ondarted føflekkreft har en høy forekomst i Norge, og det oppdages over 1100 nye tilfeller hvert år. De aller fleste blir kurert ved lokal eksisjon, og prognosen sammenfaller med tykkelsen på føflekksvulsten slik at svulster under 1mm har god prognose. Det er laget nasjonale anbefalinger den kirurgisk behandling av denne sykdommen, og ved svulster under 1 mm i tykkelse er det anbefalt å fjerne hud og underliggende fettvev til siden for arret med en margin på 1cm. Videre er det skissert et oppfølgingsprogram med kontroller i 5 år ved hudleger eller kirurger. 


Som du skriver er behandlingen av føflekkreft kommet under pakkeforløp for kreftbehandling, og det skal ikke gå mer en 14 dager fra henvisning til den kirurgiske behandlingen er mottatt til behandlingen er ferdig. 


Jeg vil anbefale deg å purre på behandlingen ved Rikshospitalet, enten selv eller gjennom fastlegen. Du kan selvfølgelig gå på en privatklinikk å få gjort dette, men det skal ikke være nødvendig. Hvis du likevel gjør det, vil ikke dette være til hinder for videre oppføling. 


Håper svaret kan være til hjelp!