Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtt og sliten etter kreft og cellegift

Spørsmål

Hei,
Jeg er en mann på 44 år som sliter med å komme i gang etter kreftbehandling. Ting virker bare ikke helt.
11 Desember startet jeg med cellegift som behandling av Hodgkins lymfom. Jeg fikk 6 behandlinger med ABVD som er 12 injeksjoner av cellegift, siste kur ble gitt 20 mai. Kroppen responderte godt på cellegift og legene sier nå at de ikke finner mer kreft. Hver 14 dag fikk jeg kur hvor den første uken var som regel lite gøyal. Ekstremt sliten i kroppen, dårlig søvn, alt smaker vondt, hodepine, osv osv.
Nå er alt det der tilbakelagt men jeg sliter med senvirkninger hvor fatigue er den verste.
I alle år har jeg fått vite av alle rundt meg ” ro deg ned” tempoet mitt har alltid vært høyt og er en ønsket mann på dugnader. Det var før.
Nå klarer jeg veldig lite og selv normale gåturer kan slite meg grundig ut. Det er heller ikke lett å stikke innom jobben for snakke / holde kontakt med venner og arbeids kollegaer. Jeg er på godt norsk ei pingle.
Jeg får mange gode råd rundt meg av fastlege, kreftlege, venner, familie og alle andre som har en mening. Det ingen klarer å fortelle meg er:
Er ABVD kur en lett kur å regne mao er min trøtthet en innbilt trøtthet ? Det finnes cellegifter som er så milde at folk jobber mens de får den. Andre slår en grundig ut. Hvor på skala ligger ABVD ?
Bør jeg ta meg selv i ”nakken” slutte og syte og komme i gang ?
Alt dette vil føles individuelt men jeg forstår ikke hva som forventes av meg eller bør forventes av meg
Legene sier for det meste "lytt til kroppen" Dette sier meg ikke så mye for kroppen er bare slapp.
Takk

Svar

Hei.

Fasiten er her faktisk det du har blitt fortalt: Lytt til kroppen din.

Du er nemlig eksakt så sliten du kjenner at du er, det er helt udiskutabelt. Slitenhet, trøtthet, manglende energi, -dette er helt subjektive ting, som ikke kan "motbevises" eller måles / veies, som kjent.
Listen over forhold som kan gjøre oss slitne, trøtte m.v., er henimot endeløs. Gjennomgått cellegiftbehandling kan ofte gi dette.
Og selvfølgelig kan det å ha hatt kreft, med alt det har medført av angst og usikkerhet m.v., være noe som gjør noe med et menneske, også i ettertid, selv om man er kurert. Dette er meget vanlig, og helt almenmenneskelig. Det handler mao. om en form for psykologiske reaksjon etter den krise det er å få en kreftdiagnose. Slike forhold kan også helt klart spille inn hos deg.

Det har ingen ting for seg å gradere cellegiftkurer i "sterkhet" slik du tenker, for det vil ikke hjelpe deg noe som helt her. Du er jo faktisk uansett så sliten og trøtt som du er, og det er du uansett "hvor på skalaen" den medisinen du fikk, ligger.
Du har fremfor alt ingen "innbilt trøtthet". Du er så trøtt og sliten du er. Det er jo ikke noe du ønsker eller suggerer deg frem til.

Hvordan man løser dette, er individuelt, og det finnes ingen ferdige fasitsvar og enkle "fixer" på dette. Fremfor alt så tar det tid, og hvor mye tid, det er også individuelt. Det tar den tid det tar, og din jobb blir da å kjenne etter underveis på hvor mye du klarer, og hvor mye du kan eller bør presse deg.
Jeg har ingen tro på at du skal presse deg på en ubehagelig måte, dvs at slik at kropp og psyke "sier ifra". Men samtidig vil du nok neppe ha mye igjen for å sette deg ned og vente på at form og energi skal komme.

Jeg tror at du vil ha nytte av å regelmessig kontakt med fastlegen fremover i denne prosessen, for å diskutere disse tingene vi her har sett på, -siden der ikke finnes noe ferdige og enkle svar på det du spør om.
Og avslutningsvis vil jeg si at du selvfølgelig også må få fastlegen din til å foreta en grundig systematisk sjekk av alle andre aktuelle forhold ved helsen din, inkl. blodprøver m.v., for å utelukke at der kan være andre medisinske årsaker til din slapphet og trøtthet, hvilket også selvfølgelig er mulig.
Jeg tenker f.eks. på blodprosent, vitaminer, mineraler, stoffskifte m.v.

Lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-