Spørsmål om medisiner

Spørsmål

Jeg har i mange år, på grunn av psykiske plager, tatt antidepresiva midler som hos meg gav mere bivirkninger enn vikninger - slik er det fremdeles - og jeg har blitt/blir medisinert med medisiner som Vival,Sobril og Apodorm. Jeg må legge til at jeg aldri har hatt abstinenser, selv om jeg i perioder har holdt opp med å ta disse medisinene,og jeg har ingen ting som tyder på avhengighet.

I 1998 fikk jeg kreft i hals og munn-området, med tilbakefall i 1999 og 2000. Flere operative inngrep ble foretatt sammen med en knallhard strålebehandling. Jeg ble sunnbrent i munne og halsen, med soppinfeksjoner o.l. Jeg ble så syk at de etter 5 behandliongsuker måtte stoppe opp en uke for å gi meg hvile før de turde starte på igjen.

Denne behandlingen har gitt meg en rekke etter-/sevirkninger som innsnevring av spiserøret (jeg kan ikke spise skikkelig og ernærer meg daglig på NUTRISON, innsnevring av luftrøret (jeg får ikke inn nok surstoff under belastning), MB? Kronisk tretthetssyndrom som medfører at jeg dager i strekk ikke kommer ut av senga/sofaen og lider under at jeg ikke kan tre støttende til overfor min familie når ting skal gjøres. Lamngsiktig planlegging kan ikke forekomme; jeg lever fra dag til dag.- ALT DETT ER TIL Å LEVE MED.

Men i tillegg har jeg fått kroniske meget sterke smerter i området som ble operert, fra høyure øre, ned mot kagebenet og ut mot skulderen. Her ble alt av lymfeknuter og infisert vev skrapt ut - jeg benytter denne terminologien fordi muskler, scener og kjertler var brent sammen av strålingen. Det er dette som plager meg mest og som ikke er til å leve med. Sammen med min fastlege og min overlege ved sykehuset lette vi lenge, og var innom en rekke smertestillende midler, før vi fant en virksom behandling mot smertene. Tramagatic Retard 100 mg morgen og kveld, sammen med store doser 500 mg dispril brusetabletter (for at jeg letter skal kunne svelge de) tok til slutt toppene av de kroniske smrtene. I tillegg har jeg noen utrolig sterke kramper i det samme området. De kommer og går og er uforutsigbare. De kan derfor ikke medisineres når de er der, men må medisineres forbyggende. Dette gjøres ved at jeg bruker 6 stk 25 mg Sobril i døgnet (også en om natten)og dette hjelper i det store og hele.

Så har jeg fortalt historien og spørsmålet kommer: Det finnes flere såkalte muskelrelakserende (avslappende>) midler. Etter det jeg har erfart er Valium 5 mg, Vival 5 mg, og Sobril 10 mg., 15 mg og 25 mg, de mest vanlige. Jeg har videre hørt at Valium og Viobval skal gi en bedre relakserende effekt enn Sobril, men at Sobril ikke skal vøre like avhengighetsskapende. Derfor bruker jeg Sobril; av helt egen vilje framført overfor min fastlege som sa seg delvis enig.

Jeg plages og vil gjerne bli helt bra; i det minste bedre. Spørsmålet mitt er derfor hva er stgyrkeforholdet i en slik sammenheng når det gjelder 5 mg. Vival, 5 mg. Valium og 10, 15 og 25 mg. Sobril. Kan disse på noen måte settes opp mot hverandre og er det ene bdre enn det andre? Jeg er gammel nok til å huske at man fik foreskrevet 10 mg. Valium hos legene på 60 tallet. Dette ble det slutt på, men går det i dag an for f.eks. at min fastlege foreskriver import fra utlandet av disse tablettene, hvor de selges, om dette skulle ha en bedre virknign mot mine sterke og uhelbredelige kramper?

La meg til slutt si at jeg har forsøkt fysioterapi (hun anbefalte meg og slutte), akkupunktur (hun anbefalte også å slutte etter 10 ganger da det ikke gav virkning).Så jeg vet ikke mere å prøve enn medisinene.

Vennligst gi meg et fyldig og ikke et overflatisk svar.

Mann, 59 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Valium og Vival inneholder Diazepam mens Sobril inneholder Oxazepam. Det er helt riktig at Diazepam har mer muskelrelakserende egenskaper en oxazepam, men fordelen til Oxazepam er dens korte halveringstid (virketid) slik at man slipper "hang over" symptomer neste morgen. Et enda bedre muskelavslappende medikament i samme gate er Somadril.
Forholdet mellom Oxazepam og Diazepam er ca 5:1. Dersom du bruker 25 mg x6 ville det altså bli 5 mg x6. Det kunne vært en mulighet å prøve Somadril dersom det primære ønsket er muskelavslappende egenskaper. snakk med legen din om det! Vival finnes kun som 2 mg og 5 mg tabletter. Kan ikke hentes fra utlandet.
Om Vival vil ha bedre virkning en Sobril på muskelspenningene kan meget godt være, men de gir også andre bivirkninger som langvarig tretthet, svimmelhet som kan være uheldig. Avhengighetproblem er jeg lite bekymret for hos deg. Håper det var til hjelp

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-