Siste stadium av kreftsykdom

Spørsmål

Hei! Min søster har nylig fått påvist tykktarmskreft med spredning til bukhinnen (bukhulen?). Det er en veldig saktevoksende svulst hun har. Hun har gått gjennom cellegift (som hun forøvrig ikke tålte og måtte derfor avbryte og få en annen behandling) oghun har fått strålebehandling. Legen hennes sier nå at ingenting hjelper lengre. Behandlingen er nå stoppet. Kirugi er heller ikke mulig ettersom den har spredd seg til bukhinnen. Det er ikke spredning andre steder.
Mine spørsmål er;

1. På kreftlex og oncolex står det at "det er vanlig å anføre en 6 måneders median overlevelse ubehandlet ved karsinomatose. Er det dette vi må regne med hos min søster også"?
2. Når det kommer til kreftleger her i Norge, hvor sikre kan vi være på at han/hun har gjort sitt beste? Burde vi undersøke andre alternativer?
3. Hvordan kan vi vente forløpet er med denne kreftformen? Hun har nå litt mage/ryggsmerter og problemer med fordøyelsen. Hva annet vil skje? Hvordan vil kreften spre seg og hva slags plager vil hun oppleve? Hvordan vet vi at det nå går mot slutten?

Håper du kan svare så konkret som mulig på disse spørsmålene. Vi har allerede snakket noe med legen hennes, men han var veldig avvisende og mente det var best å ikke vite. Men jeg kjenner jeg må ha kunnskap for å kunne forberede meg. Takk!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg har full forståelse for deres behov for svar og kunnskap i en så forferdelig situasjon som dette.
Men:
Er det en ting vi vet, så er det at alt det du spør om her, især det som har med prognose og "hvor lang tid igjen" osv, er individuelt, og at vi ofte får oss overraskelser i begge retninger. Det er derfor en så og si aldri gir konkrete svar på hvor lang tid personer med kreft har igjen osv. Jeg kan derfor i liten grad være konkret her, og i tillegg når jeg ikke vet noe mer om din søsters sykdom og tilstand enn akkurat det du har skrevet her.

Så til dine konkrete spørsmål:

"1. På kreftlex og oncolex står det at "det er vanlig å anføre en 6 måneders median overlevelse ubehandlet ved karsinomatose. Er det dette vi må regne med hos min søster også?"

Det hverken kan eller vil jeg svare på, jfr innledningen min. Enhver erfaring med pasienter med langtkommet kreft, er at en får ta ting som de kommer, og at det alltid blir feil å si noe om tidsperspektiv, - i begge retninger. Ting kan gå både fortere og senere enn en tenker, og en få stadige overraskelser i så måte.

2. Når det kommer til kreftleger her i Norge, hvor sikre kan vi være på at han/hun har gjort sitt beste?

Det kan du være helt sikker på. Det er en utenkelighet at en lege som jobber med kreftpasienter IKKE ville "gjøre sitt beste".

"Burde vi undersøke andre alternativer?"

Jeg vet at kreftbehandling ved norske sykehus er iht. alle internasjonale protokoller og rutiner, og ikke noe man "selv finner på" rundtomkring på de forskjellige sykehus i Norge. Det er ikke slik at det er opp til den enkelte lege, men man følger retningslinjer og protokoller / prosedyrer basert på det siste man vet om sykdommen og behandlingen, både fra nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Jeg tenker derfor i utgangspunktet at dere ikke behøver å oppsøke andre alternativ, og bør føle dere trygge på hennes behandling og oppfølging nå.

3. Hvordan kan vi vente forløpet er med denne kreftformen? Hun har nå litt mage/ryggsmerter og problemer med fordøyelsen. Hva annet vil skje? Hvordan vil kreften spre seg og hva slags plager vil hun oppleve? Hvordan vet vi at det nå går mot slutten?

Dette spørsmålet bør dere så avgjort ta med hennes behandlende lege. Det vil kunne bli veldig, veldig feil om jeg skulle uttale meg om forløpet av hennes kreftsykdom her over nett. Det er jo ikke slik at dersom man har en diagnose, så kan en forutsi forløpet. Mye er mulig i tiden fremover hva gjelder utviklingen av sykdommen og symptomer, og i en så alvorlig tilstand som dette så bør dere ha en grundig samtale med hennes behandlende kreftlege om akkurat disse tingene, som selvfølgelig er særdeles viktig for dere å få informasjon om. Spørsmålene er ytterst relevante, og det er helt vanlig og nærmest standard prosedyre, at behandlende kreftlege har slike samtaler med de pårørende.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-