Rød prikk på penishodet. Kan det være kreft?

Spørsmål

For et års tid siden la jeg merke til en liten rød prikk på penishodet, kanskje 5 mm fra urinåpningen. Det utviklet seg ila et halvt år til en liten hevelse som ligger rett under den tynne huden på penishodet. Ca 1 mm i diameter. Overflaten er like blank og jevn som på resten av penishodet, det ser ut som en rød liten forhøyelse med litt ujevne kanter. Ingen smerter eller skorper, men det ser en anelse mer irritert ut etter sex. Ingen vekst de siste 6 mnd. Legen antyder en tilstoppet talgkjertel under huden. Jeg spør deg likevel, fordi jeg vil være litt på vakt. Kan slike ting utvikle seg til kreft hvis jeg ikke fjerner det?

Svar

Peniskreft er en sjelden kreftform. I 2015 ble det registrert 43 nye tilfeller av peniskreft i Norge. Tallet har vært relativt uforandret de siste tiår (vanligvis 30-40 tilfeller pr år). De fleste menn som rammes er i 60–70-årsalderen, men peniskreft kan også ses hos yngre menn. Det kan være flere årsaker til peniskreft, men en årsak er humant papillomavirus (HPV). Enhver rødhet på penishodet kan være starten på kreft, men heldigvis er de fleste forandringene godartet. De fleste tilfeller av kreft på penis (95 %) er plateepitelkarsinomer. Karsinomer starter i huden på penishodet eller på indre blad av forhuden. Ofte starter kreftutviklingen i for trang forhud (fimose) der det er vanskelig å rengjøre.

Den sikreste måten å undersøke om det er kreft eller ikke, er å ta en vevsprøve (biopsi) av lesjonen. Dersom du har en liten rød prikk på penishodet som ikke har forandret seg siste 6 måneder, høres det ikke ut som kreft. Du bør imidlertid be legen din ta en biopsi dersom det røde området blir større og større over tid (4-6 måneder), området blir hardt, eller du får et sår på penis som ikke vil gro. HPV-vaksine kan redusere risko for HPV-smitte, og dermed risiko for kreft som skyldes HPV på penis, i anus, munnhule og svelg.