Påvirker opiater immunsystemet? Kan bruk av opiater øke risiko for kreft eller spredning av kreft?

Spørsmål

Hei, jeg leste nylig en artikkel om at bruk av opiater kan påvirke kroppen / immunsystemet ? slik at det er større sjanse for at nåværende eller tidligere kreft kan spre seg. Jeg fikk fjernet et malignt melanom i nokså tidlig stadium for tre år siden. Etter den tid har jeg noen perioder brukt Paralgin forte, Tramadol og sterk hostesaft ( Solvipect comp) ikke store doser, og ikke lenge av gangen. Er det sånn at man bør unngå slike medisiner, kan det ha bidratt til å påvirke prognosen ? Spm. 2. Hva med alkohol ? Kan et par glass vin i helgen forverre prognosen. Vennlig hilsen en undrende sykepleier 55 år.

Kvinne 55

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Opiater (morfin, tramadol, ketobemidon og fentanyl) er blant de kraftigste smertestillende medisinene vi har. De brukes ofte hos kreftpasienter med langtkommet sykdom og sterke smerter. Det stemmer at opiater har en dempende effekt på immunforsvaret. Dette gjelder spesielt ved høye doser og langvarig bruk hos pasienter som har redusert immunforsvar fra før (som HIV pasienter). Disse pasientene har økt risiko for lungebetennelse og andre infeksjonssykdommer. Jeg kjenner ikke til studier som har vist at opiater medfører dårligere prognose for kreftpasienter. Det er heller motsatt at god smertelindring hos kreftsyke virker livsforlengende.

1. Er det at det er større sjanse for at nåværende eller tidligere kreft kan spre seg.

Nei. Jeg kjenner ikke til noen studier som viser at opiater har negativ effekt for prognosen til kreftpasienter.

2. Jeg fikk fjernet et malignt melanom i nokså tidlig stadium for tre år siden.

Pasienter som har fått fjernet malignt melanom i tidlig stadium før kreftcellene har begynt å spre seg har god prognose. Risiko for tilbakefall er størst de fem første årene etter kreftdiagnosen. Dersom du ikke har noen kreftceller igjen i kroppen, vil den heller ikke kunne spre seg.

3. Etter den tid har jeg noen perioder brukt Paralgin forte, Tramadol og sterk hostesaft ( Solvipect comp) ikke store doser, og ikke lenge av gangen.

Risiko for lungebetennelse og andre infeksjonssykdommer ved opiater er størst ved store doser og langvarig bruk, og spesielt hos pasienter som allerede har redusert immunforsvar. Kortvarig bruk av svake opioider som Paralgin Forte, Tramadol og hostesaft vil i liten grad kunne påvirke immunforsvaret hos ellers friske personer.

4. Er det sånn at man bør unngå slike medisiner, kan det ha bidratt til å påvirke prognosen?

Nei. Normal bruk av smertestillende medisiner ved behov vil ikke påvirke immunforsvaret negativt.

5. Hva med alkohol ? Kan et par glass vin i helgen forverre prognosen.

Risiko for kreft ved bruk av alkohol sees først og fremst hos personer med et langvarig eller høyt forbruk. Kvinner som inntar en eller flere alkoholenheter pr dag, eller flere enn 6 alkoholenheter pr uke over tid, har noe økt risiko for munn- og halskreft, kreft i spiserør, lever, brystkreft og tykktarmskreft. Bruk av tobakk vil forsterke negative effekter av alkohol. Et par glass vin i helgen vil i liten grad kunne påvirke en lokalisert kreftsykdom som ble ferdig behandlet for tre år siden.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-