Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattesvette: Kreft eller angst?

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 25 år som bekymrer meg en del over at jeg stadig vekk våkner opp klam i løpet av natten. Det er ikke så ille at jeg må skifte sengetøy, men det er likekevel noe som gjør at jeg uroer meg, særlig fordi jeg vet at nattesvette er et B-symptom på kreft. Det skjer ikke hver natt, men ofte i perioder, særlig når jeg er veldig urolig og stresset fra før. Jeg har hatt det en del i det siste,og kan legge til at jeg har startet i ny jobb som nyutdannet og har flyttet, men vet ikke om dette kan ha noe med saken å gjøre. Jeg har ingen andre symptomer som nedsatt allmenntilstand, feber eller vekttap. Føler meg frisk og har godt med energi. Var hos legen i vår og fikk målt både stoffskifte, blodprosent, crp og andre verdier pga det, men alt var normalt.Jeg er normalvektig, trener mye og har et normalt sunt kosthold. Jeg har opplevd nattesvette i flere andre perioder tidligere, da ogsp spesielt knyttet til perioder med mye stress, uten at jeg vet om dette er tilfeldig eller om det har en sammenheng. Jeg har i tillegg slitt voldsomt med både generalisert angst, panikkangst og søvnproblematikk. Jeg begynte på Zoloft 50 mg for panikkangst i januar og jeg synes at svetteplagene har forverret seg etter oppstart på disse. I felleskatalogen er hyperhidrose listet opp som bivirkning av zoloft, men om dette også gjelder på nattestid, vet jeg jo ingenting om. I tillegg kan jeg også nevne at jeg hele livet har slitt mye med at jeg veldig lett svetter i hendene, på føttene og i lysken, og generelt er veldig sensitiv for endringer i temperatur, blant flere ting. Nå har det blitt sånn at jeg gruer meg til å legge meg, fordi jeg er redd for at jeg skal våkne opp svett,og kan våkne opp med panikk.. Jeg uroer meg for er om det er en stor sjanse for at jeg går rundt med kreft eller om nattesvetten rett og slett kan være psykologisk/evt. bivirkninger av medisinen? Burde jeg komme meg til en lege kjapt eller er det andre årsaker som er mer sannsynlige? Hilsen bekymret jente.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det er svært sannsynlig at din nattesvette skyldes underliggende spenninger og angst, gjerne kombinert med bivirkninger av Zoloft. Slike ting er jo vanlig, mens kreft er sjeldent. Og i tillegg har du jo ingen symptomer på kreft, hvilket reduserer sannsynligheten for kreft ytterligere. Din frykt for kreft nå er en ytterligere stressfaktor som kan øke ditt generelle spennings- og angstnivå, og på den måten forverre nattesvetten ytterligere.

Men som du selvfølgelig forstår, så kan jeg per definisjon ikke utelukke kreft over internett, og jeg tror du vil ha godt av å få en lege til å utelukke dette, for å få lagt det fra deg. Derfor er mitt klare råd til deg å ta kontakt med fastlegen din nå, og forklare situasjonen eksakt slik du har forklart den til meg, og si at målsetningen din er å få utelukket kreft. Så når jeg nå altså anbefaler deg å oppsøke lege, så er det ikke fordi jeg tenker at du har kreft, men fordi jeg er ganske sikker på at det vil være nyttig for deg å få slippe å tenke noe mer på det. 

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-